אות כבוד לקצין הונגרי שהציל 200 אלף יהודים
הקצין ההונגרי, פרנץ קוזורוש, הורה לחייליו לחסום בפני הנאצים את דרכי הגישה לבודפשט ובכך הציל את חייהם של 200 אלף יהודי העיר שלא שולחו בסופו של דבר אל מחנות ההשמדה
• לכל העדכונים, כנסו לעמוד החדשות של nrg
בחודש מרץ 1944 פלשו הגרמנים להונגריה ומינו בה ממשלה חדשה מטעמם, שיחד עם עוצר הונגריה באותם הימים, מיקלוש הורטי, שידוע היה בדעותיו האנטישמיות וקרבתו להיטלר, החלו בשילוח יהודי המדינה אל מחנות ההשמדה. זמן קצר לאחר מכן החלו להתרוצץ ברקע שמועות על פלישת כוחותיהן של בנות הברית לחופי נורמנדי, מה שסימל את תחילת סופה של אימפריית הרייך הגרמנית.
באותם ימים פיקד קולונל פרנץ קוזורוש על החטיבה המלכותית המשוריינת מספר 1 בצבא ההונגרי שבסיסה היה בעיר אשטרגום, סמוך לבודפשט. לאחר שמרבית יהודי המדינה כבר נשלחו אל מחנות ההשמדה, נודע לקוזורוש על כוונתם של אנשי "צלב החץ", התנועה האנטישמית ששיתפה פעולה עם הנאצים, לקיים הפיכה ולתפוס את השלטון על מנת לשלח גם את היהודים שעדיין נותרו בבודפשט אל מחנות ההשמדה ברחבי אירופה.

לאחר שההפיכה אכן בוצעה בסופו של דבר, באוקטובר 1944, נאלץ קוזורוש להימלט מהונגריה מחשש להוצאתו להורג על ידי השלטונות בעקבות מעשיו להצלת היהודים. גם לאחר נפילת השלטון הנאצי ועלייתו של המשטר הקומוניסטי בהונגריה, נמנע ממנו לחזור למולדתו והוא החליט להגר לארה"ב.
השבוע, בפעם הראשונה, הכירה ממשלת הונגריה במעשיו של הקולונל קוזורוש כמעשה גבורה והחליטה להעניק לו את עיטור ההצטיינות ההונגרי הלאומי.
בטקס שנערך באחד מרחובות הגטו היהודי לשעבר בבודפשט, העניק שר ההגנה ההונגרי את "מדליית ההצטיינות עבור המולדת", עיטור הכבוד הגבוה בהונגריה, לבנו של קוזורוש. על הקיר במקום גם הותקן לוח זכרון עם דיוקנו של קוזורוש והפרטים על מעשי הגבורה שלו שהביאו להצלתם של מאות אלפי יהודי בודפשט בזמן מלחמת העולם השנייה.
שגריר ישראל בהונגריה, אילן מור, הממונה על היחסים בשגרירות ארה"ב בבודפשט ונציגים מממשלת הונגריה ועיריית בודפשט לקחו חלק בטקס ההנצחה והענקת מדליית ההצטיינות לבנו של קוזורוש עבור מעשיו של אביו. לאחר מכן גם הוזמנו כל הנוכחים לארוחת ערב ב"ארמון חיל ההגנה ההונגרי" בבודפשט לכבודו של הקולונל ההונגרי המנוח.
בראיון שהעניק לתחנת רדיו הונגרית, הביע בנו של הקולונל קוזורוש, פרנק קוזורוש ג'וניור, תמיהה על כך שלממשלת הונגריה לקח שבעים שנה להכיר בתרומתו של אביו להצלת 200 אלף יהודי הונגריה, למרות פניות חוזרות ונשנות שלו לממשלות הונגריה השונות להכיר בכך. הוא סיפר כי בארה"ב דאג הקונגרס האמריקאי להנציח את זכרו של אביו כבר לפני שנים רבות, לאחר פנייה של הסנאטור המנוח טום לנטוס, שהיה עצמו ניצול שואה מהונגריה.