פטור ממע"מ הוא לא אפליה, הוא העדפה
התמריצים שמקדמת הממשלה למשרתים שירות צבאי או אזרחי אינם פוגעים בערך השוויון. השוואה לנעשה בדמוקרטיות המערביות מראה שזו המדיניות המקובלת
המתנגדים ליזמות אלו טוענים כי מדובר בצעד לא מוסרי שאינו מתאים למדינה דמוקרטית, מפני שהוא סותר את עקרון השוויון ומהווה פגיעה בקבוצות המיעוט שאינן משרתות בצבא.
מלכתחילה רצוי להגיב לטענות מסוג זה באופן ישיר וענייני: ראשית, כיום פתוחה בפני כל אזרח האפשרות לשרת בשירות צבאי, לאומי או אזרחי, ועל כן אין בכך בכדי להדיר אף אזרח המעוניין לשרת את מדינתנו ולהיות מתוגמל בהתאם. שנית, עקרון השוויון אינו טומן בחובו זכויות בלבד, אלא גם חובות.

שוויון כולל גם חובות ולא רק זכויות. שר האוצר לפיד
צילום: אלי דסה
מכיוון שהמצב הנוכחי מפלה את המשרתים, המקדישים שנים מחייהם למדינה, ומבלי להיכנס לדיון סביב איכות ההצעות השונות ומידת יעילותן, טוב עושים המחוקקים המייצרים את החיבור הנדרש בין שוויון זכויות לשוויון חובות.
אלא שאבירי שיח הזכויות מתעקשים לטעון כי יוזמות מסוג זה סותרות את ערכי הדמוקרטיה כפי שהם מפרשים אותם, וכך הופך הוויכוח בשיח הציבורי למעגלי ואינסופי. אחת הדרכים היעילות להכריע את הדיון הבלתי-נגמר סביב מהותה של הדמוקרטיה, היא לבחון את התפיסות הדמוקרטיות ביתר מדינות המערב.
תגמול ראוי
מחקר משווה שפרסם השבוע המכון לאסטרטגיה ציונית, מראה כי מתן תגמול למשרתים אחרי תום שירותם הוא מציאות שכיחה בעולם המערבי, ואינו נחשב פגיעה בדמוקרטיה ובמיעוטים. ברוב המדינות הדמוקרטיות שנבדקו ישנה מערכת תגמול כלשהי למי שמגנים על המדינה במסגרת צבאית.
מתוצאות המחקר עולה כי בארצות הברית, שבה נהוג היה שירות חובה עד 1973, הונהגו מאז 1944 הטבות כגון משכנתאות מועדפות, דמי אבטלה, סבסוד שכר לימוד והלוואות לפתיחת עסקים, שלהם זכו כ-10 מיליון יוצאי צבא. הנשיא הנוכחי, ברק אובמה, חתם על תקנה לקידום העסקת יוצאי צבא במגזר הציבורי, שבעקבותיה יוצאי הצבא מהווים כ-28 אחוזים מהעובדים החדשים במגזר הציבורי - פי שלושה משיעורם היחסי באוכלוסייה.
בקנדה, שבה לא נוהג גיוס חובה, ניתנים תמריצים לטובת העדפת יוצאי צבא במגזר הפרטי ומוענקות להם מלגות לימודים והטבות בביטוח. שווייץ, שבה קיימת חובת שירות, מטילה תוספת של שלושה אחוזים במס הכנסה על אלו שאינם משרתים. בצרפת, שבה נהג שירות חובה עד 2001, לוחמים זוכים בפנסיה מיוחדת ולהעדפה בהקצאת מקום בבתי אבות.
באנגליה מקדמת מפלגת הלייבור יזמות למתן משכנתאות נוחות ליוצאי צבא ואף הקניית זכות לראיון עבודה אצל מעסיקים פרטיים. הודו משריינת מקומות עבודה במשרדים ממשלתיים, בחברות לאומיות ובבנקים ציבוריים עבור יוצאי צבא. דרום אפריקה מעניקה זכויות בקבלת טיפול רפואי, סיוע ברכישת השכלה גבוהה והכשרה מקצועית וכן הנחות בתחבורה ציבורית, ובאוסטרליה ניתנים מענקים במשכנתא.
עוד מראה המחקר כי אין שחר לקריאה לפסול את ההצעות לתגמל את התורמים למדינה, בשל יצירת קבוצת אזרחים סוג ב'. ההפך הוא הנכון: תגמול כזה סייע לשילובם של המיעוטים בחברה הכללית דרך הצבא, ובכך הועיל למדינה כ
להחליש את הבדלנות
ניתן להראות כי האיזון הנוצר במדינות השונות בנושא זה הוא פרי המצב המסוים שלהן מבחינת דרישות ביטחוניות וביחס להיסטוריה ולתרבות המקומית. בדיוק משום כך, יש לבחון את מערכת התגמולים שמעניקה מדינת ישראל לאוכלוסיית המשרתים בהתאם לאתגרי השעה שהחברה הישראלית עומדת בפניהם.
במציאות חדשה יחסית, שבה פתוחה בפני כלל האזרחים האפשרות לתרום באמצעות שירות צבאי או אזרחי, יש למדינה אינטרס עליון לעודד את מי שבוחרים למלא את חובתם האזרחית. דברים אלה מקבלים משנה תוקף לאור ההבנה כי השירות הצבאי והאזרחי מביאים להשתלבות בחברה הישראלית ומחלישים מגמות בדלניות ולא ממלכתיות בקרב החרדים ובמגזר הערבי.
על כן, מתוך תפיסה ממלכתית רחבה, ראוי כי ממשלת ישראל תעניק תמריצים לאזרחים שמקריבים את מיטב שנותיהם, ללא הבדלי דת, גזע, מין ולאום.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg