טרגדיה שניתן למנוע: הקולונוסקופיה מצילה חיים
המחלה שהורגת אנשים בשיא כוחם, כמו עורך 'מקור ראשון' אורי אליצור ז"ל, ניתנת למניעה בדרך פשוטה יחסית. אם הממסד הרפואי יתעורר

שלמה לבקוביץ .
מותו של אורי ז"ל הוא הזדמנות נוספת להעלות לסדר היום הציבורי את המדיניות הבעייתית של מערכת הבריאות בנושא, ולזעוק על המחדל. סרטן המעי הגס הוא מהמחלות הממאירות הבודדות הניתנות למניעה ביעילות. היא ניתנת לטיפול יעיל, אם היא מתגלה בזמן, טיפול המביא להחלמה; ולמעשה, היא ניתנת אפילו למניעה מראש. מעין חיסון וירטואלי. קולונוסקופיה היא בדיקת סקר (screening) המומלצת על פי ארגוני הבריאות המתקדמים בעולם. קולונוסקופיה היא גם בדיקה של המעי לאיתור גידולים, וגם טיפול: במהלך הבדיקה ניתן להסיר פוליפים שפירים וכך להקטין את הסיכוי להתפתחות סרטן במהלך השנים שלאחר הבדיקה.
כבר בשנות ה-90 השכילה ארצות הברית לאמץ אותה כבדיקת הסקר המומלצת, מהלך שהוביל לירידה דרמטית ומתמשכת של עשרות אחוזים בתחלואה ובתמותה. אך בעוד שבמדינות רבות בעולם הנושא הפך לקמפיין לאומי, בישראל המציאות היא שכדי לקבל הפניה לבדיקת קולונסקופיה, על אנשים בריאים לשקר לרופא המשפחה ולבדות תסמינים.
הסיבה פשוטה ותמוהה: בדיקת הקולונסוקפיה מצויה מחוץ לסל התרופות לנבדקים בריאים, והמדיניות הרווחת ביחס למניעת גידולים במעי היא הפניית הציבור לבדיקות דם סמוי בצואה. מחקרים מהשנים האחרונות בעולם המערבי הוכיחו כי בדיקות לגילוי דם סמוי אכן יכולה לגלות סרטן במעי הגס בשלבים מוקדמים, אך הן הרבה פחות מדויקות מבדיקת הקולונוסקופיה – וכמובן, אין בהן כדי לסייע במניעת המחלה. אמנם, גם מי שאינו רוצה לשלם מכיסו יכול ליהנות מבדיקת קולונוסקופיה: היא מתבצעת על חשבון קופות החולים לכל מי שהגיע לגיל 50, אך רק מעטים יודעים לעמוד על זכויותיהם ולדרוש בדיקה כזו.
בדיקת קולונסקופיה עולה לקופה בממוצע כ-600 שקל. אין זה סכום של מה בכך. אך טיפול בחולה סרטן עולה כ-250 אלף ש"ח, וזאת כמובן מבלי להתייחס לסבל, לכאב ולאבדן. איגוד רופאי הגסטרו בישראל המליץ למערכת הבריאות כבר לפני 7 שנים להגדיר את הקולונוסקופיה כבדיקת הסקר המומלצת, אך למרות המלצתם, המדיניות הרשמית של משרד הבריאות והקופות נותרה ללא שינוי כ-20 שנה: שליחת ערכות לבדיקת דם סמוי לבתי הנבדקים. מיותר לציין שהיענות הנבדקים נמוכה, והרוב לא פותח את המעטפה כלל וזורק אותה ישירות לפח.
הבנתם נכון. מרדימים אותנו, מטשטשים אותנו - ולא כדי לעבור בדיקת קולונוסקופיה. על פי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2012 בוצעו בישראל כ- 150,000 בדיקות קולונוסקופיה, עלייה של מאות אחוזים במשך 5 שנים. אך מצבנו עדיין בכי רע. כתוצאה מאי עשייה, בורות, שאננות ומניעים לא שקופים של גופים שונים, כל יום מתים בישראל כארבעה גברים ונשים מסרטן המעי הגס ועוד כעשרה נוספים מקבלים את הבשורה המרה שגם הם חלו בה. בשורה מיותרת, מכאיבה ומתסכלת.
עמותת 'צו מניעה' הפועלת להעלאת המודעות לסרטן מעי הגס הגישה בקשה להכללת בדיקת הקולונוסקופיה בדיוני ועדת סל הבריאות הקרובה. זאת, על מנת להנגיש אותה לכלל הציבור באופן מקיף וישיר.
כשנשיא ארה"ב ברק אובמה הציג את התוכנית הרפואית שלו לקונגרס הוא בחר בקולונוסקופיה בתור הדוגמה המייצגת מדיניות בריאות נכונה. הוא אמר שקידום בדיקת הקולונוסקופיה נכונה גם מבחינה קלינית ואנושית, אבל גם מבחינה כלכלית. אפשר להציל חיים וגם לחסוך מיליונים. לפעמים, מסתבר, אובמה צודק.
ד"ר שלמה לבקוביץ הוא יו"ר עמותת 'צו מניעה' למניעת סרטן המעי הגס
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg