150 אלף נהרגו בסוריה, ואסד רץ לו לבחירות
אף שמיליונים ממתנגדיו נהרגו או הפכו פליטים והמלחמה נמשכת החליט הנשיא הסורי שהגיע זמן להיבחר שוב לנשיאות
יו"ר הפרלמנט הסורי ג'יהאד א-לחאם הודיע השבוע על מועד קיום בחירות חדשות לנשיאות סוריה: "אזרחי העם

"מי שרוצה להעמיד עצמו למשרת הנשיאות יוכל להגיש את שמו לבית המשפט החוקתי במהלך עשרה ימים", ציין יו"ר הפרלמנט. אסד עצמו טרם הכריז באופן רשמי על כוונתו להתמודד. ההתבטאות האחרונה שלו בעניין הייתה במהלך ראיון שהעניק לרשת 'אל-ג'זירה', שבו הצהיר כי אינו רואה כל מכשול שיכול למנוע ממנו לרוץ למשרה הנכספת.
שר המידע הסורי, עומראן זועבי, הודיע באופן חגיגי: "העם הסורי החליט כי נשיא סוריה בשאר אל-אסד צריך להתמודד לכהונה נוספת, ועליו להעמיד עצמו למשרת הנשיא בבחירות הקרובות". בראיון טלוויזיוני אמר השר שההחלטה להתמודד היא של הנשיא בלבד, אבל הבטיח שהרחוב הסורי עומד מאחורי הנשיא: "הפופולריות של הנשיא הסורי גבוהה מאוד. העם יבחר בו לעמוד בראש המדינה. הרחוב הסורי ילחץ על בשאר אל-אסד להעמיד עצמו לנשיאות".
התגובות על קביעת תאריך הבחירות לנשיאות סוריה ועל התמודדותו הצפויה של אסד, לא איחרו לבוא. באו"ם הגיבו על החלטת ממשלת סוריה והגדירו אותה "צחוק מהדמוקרטיה" ו"מהלך שלילי בדרך להשגת פתרון מדיני למשבר המתרחש במדינה מאז מארס 2011". גם באיחוד האירופי דחו את ההחלטה, ומייקל מאן, דובר הממונה על מדיניות החוץ והביטחון של האיחוד האירופי קתרין אשטון, הצהיר: "אשטון הצטערה מאוד לשמוע את הכרזת השלטון בסוריה על קיומן של בחירות לנשיאות ב-3 ביוני 2014".

דובר הבית הלבן ג'יי קרני אמר: "ההודעה על מועד הבחירות היא הודעה בלתי לגיטימית שהתקבלה בניגוד גמור לעמדה האמריקנית שלפיה על אסד לסיים את תפקידו כנשיא". בבית הלבן הבהירו כי רק באמצעות דיאלוג משותף ופתרון מוסכם עם האופוזיציה יוכל המשבר במדינה להיפתר, והודיעו כי ימשיכו לתמוך באופוזיציה של המשטר הסורי. נביל אל-ערבי, מזכ"ל הליגה הערבית, השלים את המחנה המתנגד לנשיא סוריה אסד וציין כי המהלך אינו משרת את המאמצים לפתרון המשבר.
אבל המשטר הסורי מזמן כבר אינו מקשיב לרוח הבינלאומית. רחובות הבירה דמשק, אלו שנותרו עוד בשליטת הנשיא המכהן, התמלאו בשלטי קמפיין שתפקידם לדחוף אותו להיבחר לכהונה שלישית רצופה. במזרח התיכון, אם מאמינים מספיק חזק ומשכנעים את האנשים בשטח, החלומות מתגשמים. זה המוטו של הנשיא הסורי, ואיתו הוא הולך עד הסוף.
במאי 2007 זכה בשאר אל-אסד באופן מפתיע ב-97.62 אחוז מקולות הבוחרים. הוא מאמין שיוכל לשחזר את ההצלחה ולהיבחר לשבע שנים נוספות. רשת 'אל-ג'זירה' שידרה תמונות מרחובות דמשק שבהן נראה הנשיא המחייך. התמונות מרוחות על שלטי חוצות, ומתחתיהן מופיע הכיתוב: "מיליון תומכים במנהיג, כולנו רוצים באסד". מכוניות שעליהן תמונות של אסד האב ואסד הבן מסתובבות ברחובות, ומפזרות לחלל האוויר שירים לטובת האומה הסורית תחת המשטר המשפחתי.
חמוש בביטחון עצמי ובקבוצה גדולה מאוד של מאבטחים, יצא אסד לביקור חריג ומתוקשר היטב באזור הבטוח במעלולה, שנכבש בידי הצבא הסורי. בכנסייה אורתודוקסית הביע הנשיא צער בפני הכומר המקומי, והאשים את הקבוצות החמושות בהפגזות שזרעו הרס בכנסייה. בחוץ המתינו חיילים נרגשים בשורה.
הנשיא הנערץ חלף על פניהם ולחץ את ידיהם אחד אחד – עדות נוספת לכך שכוחו עדיין במותניו, שהוא השליט של המדינה. אחרי המחזה הצבאי הגיע האזרחי. הטלוויזיה הסורית הרשמית תפסה, בתזמון מושלם, קהל שרץ בצורה ספונטנית לעברו של אסד ומבקש לעטוף אותו באהבה.

צעירות עטופות חיג'אב צולמו מתנפלות על הנשיא, שהגיב בחיוך הביישני המפורסם שלו, בעוד הן מבקשות מחברותיהן לצלם אותן עם אלילן המשופם. במפגש הופרחו נשיקות ונישאו הצהרות תמיכה לאחר שחרור העיר הנוצרית מידי ארגון ג'בהאת א-נוסרה המזוהה עם ארגון אל-קאעידה. המציאות האוטופית, מבחינת אסד, רחוקה מלהיות כזאת. נשיא סוריה של 2014 הוא נשיא של מדינה צרת-היקפים, שמשתרעת מדמשק דרך הכביש העולה לחומס ולאדליב, ועד לטקייה שעל החוף - העיר של העדה העלאווית.
קרבות שליטה בין הצבא הסורי המתוגבר בכוחות חיזבאללה נגד כוחות המורדים השונים מתנהלים על גבולות מדינת אסד החדשה, מדרום לדמשק, במזרח חומס, בעיר חלבּ ובצפון לטקייה. סוריה הנוכחית מחולקת לכמה מדינות קטנות. הגבול העיראקי נשלט בידי לוחמי ג'בהאת א-נוסרה, והם מנהלים מלחמת שליטה עם ארגון 'דאעש' הקיצוני והחזק ביותר בסוריה. משם מוזרמים כוחות לוחמים ותחמושות, ללא שום התערבות של כוחות הצבא הסוריים.
בצפון סוריה שולטים בעיקר הכורדים, שפרושים לאורך הגבול עם תורכיה ועיראק. בדרום, על הגבול הירדני, מתמקמים ארגוני מורדים שפועלים תחת 'צבא סוריה החופשית', ובאזור רמת הגולן יש שליטה מוחלטת של ארגוני המורדים – בעיקר אלה המזוהים עם אל-קאעידה. באזור קונייטרה מתנופף לו ברוח דגל סוריה ענק ממדים, עדות מזויפת לשליטה של אסד בשטח.
התמונות של קמפיין הבחירות מתערבבות בסרטונים ובתמונות המעידים על שימוש הולך וגובר של המשטר הסורי בנשק כימי. בניגוד להצהרות הארגון למניעת הפצת נשק כימי שלפיהן סוריה מסרה יותר מ-86 אחוזים מהחומרים האסורים שברשותה לפקחי האו"ם, מועצת הביטחון של האו"ם הודיעה כי לפי דו"ח שבידיה בחודשים האחרונים נעשה במדינה שימוש מוגבר בנשק כימי.
הכלור, חומר הפוגע בדרכי הנשימה כשהוא בריכוזים גבוהים, נעשה פופולרי מאוד בתקופה האחרונה. הסיבה העיקרית היא שאינו מופיע ברשימת החומרים המסוכנים שהתחייבה דמשק להעביר להשמדה.
השיטה פשוטה, זולה ואכזרית: צינורות ביוב העשויים מתכת נאטמים בצד אחד וממולאים בחומרי נפץ ובחומר הרעיל. אחרי המילוי הם נאטמים מצדם השני, ומהקצה משתרבב פתיל ההדלקה. הצינורות, שנקראים בפי המורדים "חביות הנפץ", מושלכים ממטוסים וממסוקים אל ריכוזי אוכלוסייה, באזורים שבהם שולטים המורדים במשטר.
בסרטון מזעזע של השלכת חבית שכזאת, נראית חבורת חיילים המעשנים סיגריות במהלך טיסה במטוס צבאי. בעת פקודה, שואפים החיילים שאיפה חזקה, מדליקים את הפתיל באמצעות הסיגריה, ומשליכים את החבית למטה. פטריית העשן נראית גם כן מהצילום המרוחק. גורמים בארצות הברית ובצרפת כבר הודיעו שיבדקו את הדיווחים המתרבים על שימוש באותן חביות, שפגעו במאות אזרחים.

לפי ארגוני האופוזיציה, באתרי ההפצצות נמצאו שרידי חביות נפץ שעליהן הסימון CL2 – סימנו של החומר כלור. הצבע הצהוב של החביות הוא סימן מקובל למכלים שבהם נהוג לאחסן את החומר הרעיל. לדברי מומחים, בריכוזים גבוהים גורם הכלור בצקת ברֵאוֹת וזו גוררת קשיי נשימה. סימפטומים כאלה מופיעים בסרטונים שבהם נראים הנפגעים בהפצצות שונות בסוריה.
תאריך הבחירות נקבע, כאמור, בידי המשטר הסורי. אבל בניגוד לעבר, האחראים לבחירות לא פירטו כיצד יבחרו אזרחי סוריה את מנהיגם. ארגוני זכויות אדם דיווחו על יותר משני מיליון ו-300 אלף פליטים סורים שנפוצו לתורכיה, לירדן ללבנון ולעיראק. שישה מיליון וחצי סורים מוגדרים חסרי בית לאחר שבתיהם נהרסו. המספר הזה מהווה כמעט שליש מאוכלוסייתה של סוריה, שמנתה לפני המלחמה 21 מיליון תושבים.
אחד מאותם מיליונים הוא מוחמד, שמתגורר עכשיו בטריפולי שבצפון לבנון. בראיון שהעניק לתקשורת זרה, הוא סיפר על ביתו בחומס שהושמד בידי המשטר הסורי. הוא שאל את השאלה הפשוטה: "מי יצביע בבחירות הקרובות? זה ממש מעליב לקיים בחירות כשמיליוני אזרחים ברחו מהמדינה. גם אם אחזור הביתה לחומס, איך אוכל להצביע לאדם שהרג את המשפחה שלי ואת החברים שלי?"
מוחמד טען שהמומחים שמופיעים בכלי התקשורת ומדברים על סיכוייו הטובים של אסד להיבחר ועל תמיכת העם הם אנשים בלתי אמינים שמשרתים את אסד. "זאת ממש בדיחה", אמר בעצב.
בסרטון מחומס, שצולם לאחר לילה של הפצצות, מגיבים המקומיים על ההודעה שיתקיימו בחירות. "הוא מדבר על שלטון ורצון של העם. זה הרצון של העם", צעק למצלמה מקומי כשמאחוריו נראה פינוי גופות. "אנחנו לעולם לא נבחר בך! אתה הורג את הילדים שלנו ואת הנשים שלנו! הוא מפוצץ את הבתים שלנו. אללה יקלל אותך יא בשאר".
אדם אחר האוחז במקל הליכה הצטרף לקריאותיו. "לפלשתינים יש מזל שהאויב שלהם הוא ישראל ולא בשאר", הוא אומר. "תראו מה הוא עושה לנו, והוא עוד רוצה להיבחר שוב? אנחנו נלבש חגורות נפץ ונתפוצץ עליו כדי שימות". כל חבורת המצולמים סיימה בצעקות: "מוחמד הוא המנהיג היחיד שלנו, ולא הכופר בשאר אל-אסד".
בתנועה הפוכה לזו של הפליטים הסורים אל מחוץ לסוריה, לוחמי מורדים מכל המדינות נכנסים לתוך סוריה כדי להצטרף למלחמת הג'יהאד. בשנה האחרונה נרשמה עלייה משמעותית בקרב הלוחמים מאירופה. מדו"ח בנושא עולה כי יותר מ-11 אלף לוחמים אירופים נמצאים על אדמת סוריה.
בסרטוני תעמולה שמפורסמים מעת לעת בידי אותם ארגוני מורדים, נראים לוחמים המגמגמים משפטים בערבית משובשת. בסרטונים חדשים יותר, אותם לוחמים ויתרו על קשיי השפה וקראו לחבריהם באנגלית ובצרפתית להצטרף למלחמת הג'יהאד.
בצרפת, המכונה בפי רבים "המדינה המוסלמית הראשונה באירופה", החליטו לעשות מעשה. הנשיא הצרפתי פרנסואה הולנד הכריז על תוכנית משותפת עם ערב-הסעודית, שמטרתה למנוע הצטרפות של אזרחים צרפתים למלחמת הג'יהאד בסוריה. לפי התוכנית, שקטעים ממנה הודלפו לכלי התקשורת, בצרפת מתכוונים לבטל את החוק המקנה לצעירים בני 18 זכות לצאת מהמדינה ללא רשות הוריהם.
כמו כן מתכוונים בצרפת לגבש רשימת חשודים שהצטרפו למלחמה בסוריה, כדי לעצור אותם כשירצו לחזור. הרשימה, שכוללת תמונות ופרטים מזהים, תופץ בכל מדינות האיחוד האירופי.
החשש האירופי מפני חזרת אותם לוחמי ג'יהאד למדינות-האֵם הגיע גם לבנייני האיחוד בבריסל. שם הזהירו מפני סכנה אחרת - שלוחמי הג'יהאד ייבאו את הלחימה מסוריה למדינות אירופה, ויסייעו לתאי הטרור המקומיים.