"על הממשלה הרעה הזו ללכת לבחירות"

חברי הכנסת החרדים תוקפים את התנהלות הממשלה בכל הנוגע לטיפול בעניים בעקבות דוח המבקר. ח"כ ישי: "הממשלה מקבלת נכשל בטיפול בנזקקים ומעולה בפייסבוק"

מנדי גרוזמן | 7/4/2014 20:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
נתונים קשים: החרדים תוקפים את הממשלה בעקבות דוח המבקר שחשף היום (ב') את מצבן הקשה של המשפחות העניות בישראל. יו"ר ש״ס אריה דרעי הפנה אצבע מאשימה כלפי הקואליציה ואמר כי "זעקתם של 306 אלף ילדים שבעקבות התעללות הממשלה נשארים רעבים לפת לחם, היא הסיבה האמיתית שעל הממשלה הרעה הזו ללכת לבחירות.

"ממשלה שמפקירה את אזרחיה ואת ילדיה אין לה זכות קיום, אני קורא לכל חברי הקואליציה שקצת חמלה נשארה בלבם, לוותר על הכיסא ולצאת מממשלת ההרעבה״, אמר דרעי.

גם חבר מפלגתו של דרעי, ח"כ אלי ישי, אמר דברים דומים. לדבריו "דוח מבקר המדינה חושף את מה שאנחנו זועקים- ממשלת ישראל חייה בעולם וירטואלי. לא בעיית המע"מ על דירות ולא גובה שכר הבכירים במשק הם הבעיות עימן מתמודדים אזרחיה של ישראל ובפרט העניים שבה, אלו הבעיות עליהן הם חולמים  ולחם בבוקר, מרק בצהריים וגבינה בערב לזה הם מתפללים. ממשלת ישראל  מקבלת נכשל גדול בטיפול בנזקקים אבל הצטיינות ייתרה בפייסבוק".
 
צילום: נאור רהב
נסמכים על המגזר השלישי. חלוקת מזון לנזקקים צילום: נאור רהב

ח״כ פורוש אמר כי "דו״ח מבקר המדינה מחזק את העובדה שהשלטון הנוכחי דואג רק לשכבות העשירות במדינה, כאשר הם רואים בחלשים נטל וחרטו על דיגלם להתעמר בהם ככל שאפשר. העובדה שלמעלה משלוש מאות אלף ילדים רעבים ללחם הינה אות קלון למדינה".

ח״כ יעקב אשר קרא לנתניהו וללפיד להתפטר מתפקידם. "בכל מדינה מתוקנת לאחר דו״ח חמור כזה על רוה"מ ושר האוצר להתפטר מתפקידם. ממשלה רעה ואטומת לב כזו לא הייתה הרבה מאוד שנים, ליברמן צודק צריך בחירות", טען אשר.

כאמור מהדו"ח הקשה שהוציא היום מבקר המדינה יוסף שפירא עולה כי הממשלה מקצצת בקצבאות הביטוח לאומי ואינה מקצה משאבים מתאימים לטיפול בעוני, וכתוצאה מכך אי הביטחון התזונתי של אזרחי המדינה עולה.

הדו"ח בחן את פעולות הממשלה לקידום הביטחון התזונתי בשנה החולפת, בעיקר במשרד הרווחה והשירותים החברתיים, אך גם במשרד המשפטים, במשרד החינוך, במשרד האוצר, במשרד הבריאות, במזכירות הממשלה, במוסד לביטוח לאומי. מנתונים של הביטוח לאומי עולה כי חלה עליה בחומרת העוני בעשור האחרון. תחולת העוני בקרב משפחות הגיעה ל-19.9% ובקרב ילדים ל-35.6%, וחומרת העוני הוכפלה בין השנים 1999-2011. המבקר מדגיש כי אי ביטחון תזונתי הוא מאפיין של עוני.

כמו כן, בסקר שנעשה על ידי הביטוח הלאומי בשנת 2011, שכלל כ-5,600 משפחות מייצגות מכל הארץ, כחמישית מהמשפחות (18.7% מהנשאלים) וכשליש מהמשפחות עם ילדים (28.6% מהנשאלים) דיווחו כי הן חוו אי ביטחון תזונתי בשנה האחרונה. תופעת אי הביטחון התזונתי בלטה במשפחות גדולות שבהן ארבעה ילדים ויותר, באוכלוסייה הערבית ובמשפחות חד-הוריות. בכל אחת מהאוכלוסיות הללו שיעור המשפחות שדיווחו כי חוו אי ביטחון תזונתי היה קרוב ל-50%.

ממצאי הסקר מלמדים כי בשנת 2011 היו בישראל 308,000 משפחות (894,000 נפשות), שבהן 360,000 ילדים, אשר היו מצויות באי ביטחון תזונתי ניכר. המשפחות ציינו בסקר כי בשל מחסור בכסף לעתים לא אכלו יום שלם או צמצמו את גודל הארוחות שלהם במשך מספר חודשים בשנה.

"עוני אינו גזרת גורל. לצד האחריות המוטלת על האדם לדאוג לצרכים הבסיסיים שלו ושל בני משפחתו לשם קיומם בכבוד, מוטלת על המדינה חובה משמעותית להבטיח מינימום של קיום אנושי בכבוד לבני החברה", כותב המבקר.

המבקר מתייחס לפעולות שעושות עמותות בנושא, ולתמיכת הממשלה בהן. משרד הרווחה מקצה בכל שנה כספי עיזבונות,
בין היתר לטובת עמותות המבקשות תמיכה בשלושה סוגי פרויקטים: חלוקה של סלי מזון לקראת חג הפסח, חלוקה חודשית של סלי מזון ותמיכה במסגרות הזנה. סך ההקצאה של משרד הרווחה לתמיכה בעמותות המזון לפרויקטים אלה היה בשנת 2012 כ-14 מיליון ש"ח (מתוכם נוצלו כ-12 מיליון ש"ח), ובשנת 2013 - כ-7 מיליון ש"ח.

שפירא קרא לקידום הביטחון התזונתי של הנזקקים וביקר את ההישענות של הממשלה על עמותות, ואמר כי "האחריות העליונה בנושא מוטלת לפתחה של המדינה, ואל לה לסמוך רק על נדיבותו של המגזר השלישי".
תמונה עגומה במיוחד מתגלה במגזר הערבי, שבו שבה שיעור המשפחות שדיווחו כי חוו אי ביטחון תזונתי היה קרוב למחצית מהמשפחות, ומהן דיווחו 30% כי הן סובלות מאי ביטחון תזונתי ניכר. שפירא מציין כי בניגוד לתמיכה בסלי קמחא דפסחא, אין תמיכה מיוחדת מצד משרד הרווחה לפני חגים של דתות ועדות אחרות.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...