אהוד

אולמרט הורשע בקבלת שוחד: "עד המדינה קנה את שירותיו"

השופט דוד רוזן הרשיע את ראש הממשלה לשעבר במשפט הולילנד. הוא ציין כי אולמרט "שיקר בבית המשפט" בניסיון להשחיר את עד המדינה. את התנהלות נבחרי הציבור המעורבים ביקר רוזן בחריפות: "מערכות ציבוריות מושחתות" ו"העברת כספים מזוהמים"

nrg מעריב | 31/3/2014 8:29 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הרשעה מהדהדת נגד ראש ממשלה לעבר בישראל: שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב דוד רוזן הרשיע הבוקר (יום ב') את אהוד אולמרט בקבלת שוחד בסך כחצי מיליון שקלים, בהכרעת הדין במשפט הולילנד. השופט קבע כי הטיעונים לעונש יימסרו ב-28 באפריל.

• לכל מה שמעניין: כנסו לעמוד הפייסבוק שלנו

השופט רוזן דחה לחלוטין את קו ההגנה של אולמרט לאורך המשפט. הוא הדגיש כי הסתמך על עדותו של עד המדינה שמואל דכנר, וציין כי "אולמרט תיאר אותו כ'אדם לא צלול' - תיאורים שאינם משקפים את המציאות". השופט פתח את ההרשעות בדיון בקביעה כי "עד המדינה אמנם היה עבריין שהיה שותף למעשי העבירה, אך הוא דיבר אמת, הוא ביקש למלא את חובתו על פי חוק".

רוזן אף קבע כי ראש הממשלה לשעבר "ביקש לבטל את דבריו של עד המדינה, גם במחיר של שקר בבית המשפט". הוא ציין כי החלטתו מתבססת על עיקרי עדותו של דכנר, בה פורט מתן שוחד לבכירים רבים בעיריית ירושלים ולגורמים נוספים. לדברי השופט, עדות דכנר היא "בעייתית מאוד", ו"אינה עומדת בנפרד, אך עיקרי עדותו הוכחו בבית המשפט בצורה מוחלטת". השופט אמר כי בדברי עד המדינה נחשפו "מעשים מושחתים ומסואבים, יריעה רחבה של מערכות ציבוריות מושחתות שנרקבו במשך שנים, ומעבר של כספים מזוהמים".
   
תומר אפלבאום
אהוד אולמרט ושולה זקן בהכרעת הדין. ''אמר שקר בבית המשפט'' תומר אפלבאום
תומר אפלבאום
שולה זקן בבית המשפט. ''מערכת יחסים מושחתת'' תומר אפלבאום
תומר אפלבאום
השופט דוד רוזן. ''הרשעה מהדהדת'' תומר אפלבאום

בנוגע לסכומי השוחד שקיבל אולמרט ציין השופט כי הוכח שהועברו חצי מיליון שקלים לאחיו של אולמרט, יוסי. בנוסף, קבע השופט כי ראש הממשלה לשעבר ידע על העברות הכספים: "בסוף שנת 2002, היו לעד המדינה כל הסיבות בעולם לספר לאולמרט על העברות הכספים לאחיו".

אולמרט טען בחקירתו כי לא ידע על העברות הכספים, וכי אחיו ניסה לנצל את קרבתו אליו, למרות שהיחסים ביניהם היו קשים. "עד המדינה ראה לנגד עיניו את התועלת הצומחת לו מההשקעה ביוסי אולמרט. עד המדינה קנה את שירותיו של אולמרט - זה היה קשר עסקי".

השופט אף הסתמך על עדותו של משה טלנסקי, שסיפק לבית המשפט "עדות שיטה", בה פירט את הדרך בה העביר כספים לאולמרט. השופט ציין כי "טלנסקי העיד עדות בעלת משקל". בעקבות ההרשעות, קבע השופט כי יוטל צו איסור יציאה מהארץ על המורשעים בפרשה, כולל ראש הממשלה שלעבר, שנדרש להפקיד את דרכונו. פרקליטו של ראש אולמרט רועי בלכר אמר לאחר הקראת הכרעת הדין כי "הראיות העיקריות נגד אולמרט היו נסיבתיות, ולכן לא נאמרה המילה האחרונה בעניין".

על שולה זקן, ראש לשכתו של אולמרט לשעבר הוסיף השופט כי "הורשעה בכל הסעיפים בהם הואשמה, למעט סעיף של קבלת שוחד בסך עשרת אלפים שקלים". השופט הוסיף כי "מערכת היחסים בין זקן לעד המדינה היתה מושחתת". הוא שלל את גרסתה של זקן שטענה כי הכספים הועברו במסגרת יחסים קרובים ביניהם. "עדותה של זקן מסולפת, משום שהשניים עבדו במשותף", כתב השופט בהכרעת הדין, והוסיף: "זקן פעלה למען האינטרסים של עד המדינה. היא נטלה ממנו טובות הנאה בעינים חפות ובנפש חפצה".

כזכור, הפרקליטות ביקשה לבטל את הכרעת הדין במשפט, ואף לחקור את אולמרט, לאור חתימת הסכם עד המדינה עם זקן בשבוע שעבר. הבקשה נדחתה על ידי השופט, למרות שאמש עוד קבע כי יפרסם את ההחלטה בעניינה רק במהלך הדיון היום בהכרעת דינם של הנאשמים. עם זאת, בהתייחסו להסכם עד המדינה, רמז השופט רוזן כי על הפרקליטות לבחון את העונש אותו דרשה להטיל על זקן - 11 חודשי מאסר בפועל במקום שנה. "לא מדובר פה בפקידה זוטרה, אלא במישהי שנטלה מאות אלפי שקלים. אני ארצה לדעת מה אתם מבקשים בדיוק".

בתחילת הדיון הודיע השופט כי הוא דוחה את בקשת הפרקליטות לדחיית ההכרעה במשפט, ואמר כי פסק את דינם של כל שלושה עשר הנאשמים בפרשת הולילנד.

לאחר שזיכה מחמת הספק שלושה מתוך שלושה עשר הנאשמים - אמנון ספרן, שמעון גלאון ויעקב אפרתי - עבר השופט לחלקם של המורשעים בפרשה, על רקע קביעתו כי "מאות אלפי שקלים הוזרמו לנבחרי ציבור".

אורי לופוליאנסקי, ראש עיריית ירושלים לשעבר, ובעת ביצוע העבירות כיהן כראש הוועדה לתכנון ובנייה בעיר, הורשע גם הוא בקבלת שוחד. בית המשפט דחה את טענותיו לפיהם העביר את הכספים לעמותת "יד שרה", אותה הקים. הוא הוסיף כי "גרסת עד המדינה לגביו לא עומדת במחלוקת". לדברי השופט, עדות התביעה הוכיחה כי לופוליאנסקי היה מודע למתן כספי השוחד, "דבר שהוכח לפי כללי המשפט הפלילי".

אורי שטרית, מהנדס העירייה הורשע בקבלת 130 אלף שקלים מעדת המדינה. השופט קבע כי עדות ההגנה של אחיו בבית המשפט היתה "הזויה". גם בעניינו של שטרית קובע השופט כי עדות המדינה לגבי קבלת הכספים על ידי שטרית הוכחה כנכונה.

לסיכום הרשעותיו התייחס השופט לתופעת קידום העניינים שנחשף במהלך עדותו של עד המדינה, והביא למעורבים רבים בקבלת שוחד. השופט ציין: "מאכער העושה שתדלנות אסורה עושה שתדלנות לשוחד. ראוי למחוקק לקבוע גבולות ברורים גם לשתדלנות".
"פרשת השחיתות הגדולה ביותר בתולדות המדינה"

הפרשה שהוגדרה כ"אחת מפרשות השחיתות החמורות ביותר שידעה המדינה", החלה בעקבות חשיפת חשדות לפיו יזמי הפרויקט העבירו שוחד לאהוד אולמרט, בעת שהיה ראש עיריית ירושלים, בתמורה לאישורים נרחבים בפרויקט וכן לגורמים נוספים בעירייה.

דמות מפתח בחקירה ובמשפט היה שמואל דכנר‏, שהיה עד מדינה בפרשה עד לפטירתו במרץ 2013. דכנר הועסק כמתווך במכירת המגרשים עליהם הוקם מתחם הולילנד. הוא בחר להעיד נגד יזם הפרויקט הלל צ'רני, משום שלטענתו לא שילם לו את מלוא הוצאותיו ושכר הטרחה שהגיע לו בעבור קידום הפרויקט בעירייה.
  

צילום: יוסי אלוני
עד המדינה שמואל דכנר. ''חשף יריעה רחבה של שחיתות'' צילום: יוסי אלוני

בנוסף היה דכנר מעורב בפרויקטים נוספים הקשורים לחברת הזרע בבעלות אביגדור קלנר, שותפו של צ'רני, שניסה לקדם פרויקט מגורים באזור המרכז. דכנר נקלע לחובות כבדים בשוק האפור, והסכים למעמד עד המדינה בתמורה למסירת עדויות בפרשה. בשנת 2009 החל להעביר חומרים מפלילים נגד המעורבים.

דכנר פירט את תשלומי השוחד שהועברו על ידו כביכול לגורמים שונים בתמורה לקידום הפרויקטים אותם ליווה. בינואר 2012 הגישה פרקליטות המדינה לבית המשפט המחוזי בתל אביב כתב אישום נגד 13 נאשמים בפרשה. בעקבות הפרסומים נפתחה חקירה בפרשה, וב-2010  היא נחשפה לציבור.

נאשם נוסף בפרשה הוא אורי לופוליאנסקי, שהואשם כי בעת שהיה ראש הוועדה לתכנון ובנייה בעיריית ירושלים היה שותף גם הוא לקידום מספר פרויקטים נדל"ניים, בראשם פרויקט פארק הולילנד. את הכספים קיבל מהלל צ'רני, יזם פרויקט הולינד, והעביר אותם לעמותת "יד שרה" שאותה הקים.

בנוסף הואשמו בפרשה יזם הפרויקט הלל צ'רני, מאיר רבין שהיה מעורב בהעברת כספי השוחד מטעמו של דכנר, אביגדור קלנר - הבעלים חברת הזרע 
ושותפו של צ'רני, מהנדס העיר לשעבר אורי שטרית, סגן ראש העיר לשעבר וחבר מועצת העיר בהווה אלי שמחיוף.

הנאשמים נחקרו בנוגע לעבירות של מתן שוחד ולקיחת שוחד, ובתיווך בהעברתו בין הגורמים המעורבים בפרשה, וכן במרמה והפרת אמונים. במהלך החקירות שנערכו בפרשת הולילנד, התגלו חשדות לפרשת שוחד נוספת בה היו מעורבים נאשמים נוספים במשפט.

פרשה זו קשורה לחברת "תעשיות מלח לישראל". על פי החשד, יו"ר החברה דני דנקנר, העביר סכומי שוחד גדולים למנהל מינהל מקרקעי ישראל יעקב אפרתי, בתמורה לעזרתו בהפשרת הקרקעות התעשייתיות לצורך שינוי יעודן לבניית שכונות מגורים יוקרתיות. החקירה העלתה כי הכספים הועברו על ידי מאיר רבין, שנחשד גם במעורבות בהעברת כספים בפרשת הולילנד. אפרתי, כאמור זוכה מחמת הספק.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...