שלמה בוחבוט פורש וסוגר חשבון

אחרי קדנציה סוערת כיו"ר המרכז לשלטון מקומי, שכללה מאבקים ושביתות והסתיימה בהדחה צורמת מסביר בוחבוט איך להציל את הפריפריה

יאיר קראוס | 27/3/2014 14:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
רק לפני כמה חודשים היה בכוחו של שלמה בוחבוט, בהחלטה אחת, להשבית את כל הרשויות המקומיות בישראל. כיו"ר מרכז השלטון המקומי הוא ניהל מאבקים חסרי פשרות מול ראש הממשלה והשרים, ונתפס כמי שיודע לנצל את העמדה שאליה הגיע כדי להשמיע את קולה של הפריפריה. אך לבסוף, אחרי חמש שנים בתפקיד, הודח ממנו בידי ראש עיריית מודיעין חיים ביבס, ונאלץ להסתפק בכיסאו כראש עיריית מעלות־תרשיחא. ובוחבוט יודע בדיוק מי האשם בכך, ואילו שיטות ננקטו.

צילום: יוסי אלוני
זאב בודד. בוחבוט צילום: יוסי אלוני

“הליכוד לקח על עצמו פרויקט: לעשות הכל כדי ששלמה בוחבוט לא יהיה במרכז השלטון המקומי", הוא אומר לנו. “כי שלמה בוחבוט מפריע להם ויוצא לשביתות ולמאבקים, והם רצו אחד משלהם. לכן שרי הליכוד הבטיחו לרשויות הערביות ולראשי הערים החדשים שהם יעזרו להם. הרשויות הערביות נמצאות בגירעונות גדולים מאוד, ואני לא יכולתי להבטיח להן הבטחות דומות, ולכן בבחירות האלו נכשלתי. אבל אתה תראה, בעוד כמה חודשים הערבים ישאלו את עצמם אם עשו טוב. בוא נראה אם חיים ביבס יכול להביא כסף כמו שהבטיח, בטענה שהוא מקורב לראש הממשלה. התקציב של שנת 2015 - זה יהיה המבחן שלו".

מרכז השלטון המקומי לא היה הזירה היחידה שבה פעלו נגדו: לטענת בוחבוט, אנשי ליכוד ניסו להדיח אותו גם מראשות מעלות־תרשיחא, אחרי 37 שנה. הוא חשב שייקח בהליכה קלה את הבחירות לראשות העיר, וגילה שהמשימה קשה משהעריך. “אנשיהם של ביבס ושל שאול מזרחי (איש ליכוד, יו"ר חברת משק וכלכלה של השלטון המקומי, י"ק) פעלו נגדי במעלות, כדי שלא אבחר לראשות העיר ולא אוכל להתמודד במרכז השלטון המקומי. הסקרים שהחזקתי היו בעוכריי.

היה לנו סקר מחמיא שהראה על יותר מ־75 אחוזי תמיכה, וזה גרם לנו לזלזל במפלגות השונות. אם היינו יודעים שאנחנו במצוקה, יכולנו להיכנס למשא ומתן עם אנשי ש"ס והבית היהודי. זו הייתה שגיאה. גם זה שלא הייתי בעיר בחמש השנים האחרונות, היה בעוכריי. אני מזכיר לך שעדי אלדר (מי ששימש יו"ר מרכז השלטון המקומי לפני בוחבוט, י"ק) כמעט איבד את ראשות העיר כרמיאל מאותה סיבה. הציבור רוצה שתהיה בעיר שלך".

בלון נפוח שהתפוצץ

בוחבוט בן ה־72 מעיד על עצמו כי אינו מפחד מקשיים בדרך, ואינו חושש לצעוד קדימה לבד. ולראיה, כשהיה בן 11 בלבד עלה עם אחותו למטוס בדרך ממרוקו לישראל, בעוד הוריהם נשארו מאחור, שולחים את הילדים אל הלא־נודע. “אני חושב שלהיות לבד ולחיות לבד בגיל 11 - זה מעצב אותך ומקשיח אותך", אומר בוחבוט. “עבדתי בקיבוץ וחייתי את החיים בחברת הנוער בלי הורים לבכות להם על הכתף. היום לא נותנים לילד בגיל הזה לעבור את הכביש לבד, אז תאר לעצמך, לשלוח אותו אלפי קילומטרים ולדעת שהסיכוי שתוכל לדבר איתו בטלפון קטן מאוד".

הוא נשלח לקיבוץ הדתי עין הנצי"ב, ואחותו לכפר בתיה. כעבור שש שנים, ב־1960, עלו גם הוריהם ארצה והתיישבו במעלות. המשפחה אוחדה סוף־סוף. לימים, במעמד המרגש שבו קיבל בוחבוט

לידיו את ראשות מועצת מעלות, ליוותה אותו אמו סעדה כשדמעות אושר בעיניה. אביו לא זכה לראות את הבן מוכיח מעל לכל ספק כי השתלב במולדתו החדשה. “כשעליתי ארצה, אמא אמרה לי שהיא רוצה שאני אלמד ואהפוך לרב. עכשיו היא חולה מאוד, אבל כשהייתה צלולה תמיד הייתי אומר לה שלא אכזבתי אותה, והיום אני רב. רב עם כולם", מוסיף בוחבוט בחיוך.

המריבה הגדולה האחרונה שלו הייתה כאמור סביב תפקיד יו"ר מרכז השלטון המקומי. מה הופך את התפקיד הזה לנחשק כל כך? התשובה היא שמדובר בעמותה ללא כוונת רווח, אך עתירת תקציבים. היא מאגדת 202 רשויות מקומיות קטנות כגדולות מכל רחבי הארץ, ומטרתה לייצג את האינטרסים שלהן מול הממשלה, הכנסת, הביטוח הלאומי, הסתדרות העובדים וגופים ציבוריים אחרים. כדי לבצע את תפקידיו, פועלים בתוך מרכז השלטון המקומי חברות ואיגודים הנהנים מתקציבים של מאות מיליוני שקלים.

בקדנציה של בוחבוט כראש מרכז השלטון המקומי נקשר שמו בפרשיות של מינוי קרובים והענקת מכרזים לילדיו, אך אף אישום לא הוביל להרשעה. “כראש עיר אתה צובר שונאים", הוא מסביר. “תחשוב לכמה אנשים דפקת רפורטים, חייבת ארנונה, פסלת תוכניות בנייה. זה לא פשוט. מצטברים אנשים שמתנגדים לך. אני שמח שמכל זה יצא בלון אחד נפוח. מבקר המדינה בדק את התלונות על הפעילות שלי במרכז השלטון המקומי וקבע שלא הכנסתי שום חבר ושום בן משפחה. להפך, אני ניקיתי את המערכת. לכן עשו עליי עליהום, כי ראו ששלמה בוחבוט בא לנקות את האורוות".

היו הרבה אורוות לנקות?
“נכנסתי למערכת שהייתה רקובה מהיסוד, וכל מי שהלך נגדי ידע מה הוא מסתיר. גרמנו למעצר מנהל הכספים, שמעל ב־10 מיליון שקל. ידעתי את זה מראש, אבל הם סירבו לתת לי חומר. לא היה אפילו ניהול ממוחשב של מערכת הכספים במרכז השלטון המקומי, ולא הייתה לי ברירה אלא לקחת כמה חבר'ה מעיריית מעלות, והם היחידים שהאירו את עיניי. הוכחתי את עצמי בתפקיד. אז בגלל זה ‘אמרו' עליי, אז ‘הייתה כתבה', וזה נגמר. ברוך השם, זה מאחוריי. המשטרה לא מצאה לנכון לזמן אותי אפילו כדי לשאול אותי על הטענות שהעלו נגדי, ומבקר המדינה כתב שזה שום דבר".

אין פוליטיקה חדשה

כעת, בעקבות הדחתו מראשות מרכז השלטון המקומי לטובת ראש עיר גדולה השוכנת בין ירושלים לתל־אביב, טוען בוחבוט כי ערי הפריפריה, אלה הזקוקות יותר מכל לסיוע ולתמיכה של המדינה, ייפגעו.

“איבדנו את מרכז השלטון המקומי, ועכשיו האנשים מהפריפריה ומהמגזר הערבי שלא הצביעו לשלמה בוחבוט, יאכלו אותה. כראש עיר ותיק אני יכול לומר שמה שקורה בפריפריה היום לא היה בעבר. אלה ערים של יופי עם אנשים נהדרים, אבל לצערי אני צופה להן מצב קשה מאוד. מדוע? כי הממשלה עוסקת בנושאי חוץ וביטחון, ולא בענייני פנים. נכון שהיום ישנו המשרד לפיתוח הנגב והגליל, שהוא משרד מצוין, אבל אין לו מספיק תקציבים.

 

צילום: משה מילנר לע''מ
בוחבוט ונתניהו. סימן עצמו כשהשבית את הרשויות צילום: משה מילנר לע''מ

“בעבר, משרד ממשלתי כמו המסחר והתעשייה היה האבא של ערי הפריפריה, והשר שבראשו לקח על עצמו את ענייני פיתוח הפריפריה. אני מתפלא על נפתלי בנט, השר הנוכחי. הוא בחור צעיר שהיה צריך לעשות מהפכות, הוא מדבר על פוליטיקה חדשה, אבל אני לא רואה אותה בשטח. בנט חייב לעשות מעשה, כי יש לו תפקיד חשוב מאוד, כמי שיכול להביא לערי הפריפריה עסקים והייטק".

כשהוא מדבר על מחליפו, מתקשה בוחבוט להסתיר את תחושת הכעס והזלזול כלפי ראש העירייה הצעיר, שלאורך כל חמש השנים האחרונות העמיד מולו אופוזיציה לוחמנית. “עבדתי קשה מאוד ועשיתי מהפכה במרכז השלטון המקומי. הוא הפך למוסד שיש לו מה להגיד, התחשבו בו. מוקדם מדי לשפוט את ביבס, אבל אם הוא לא יפעל כמו שאני פעלתי, הרשויות יחזרו חמש שנים אחורה.

"ביבס הוא בחור נחמד, שקרוב מאוד לראש הממשלה ויכול להביא יותר תקציבים, אבל השאלה היא אם זה בכלל מעניין אותו. הוא צעיר, ויכול להיות שמרכז השלטון המקומי הוא בשבילו רק מקפצה לתפקיד חבר כנסת או שר. אבל כשאתה לא במצוקה, אתה לא יכול להבין את המצוקה של המשפחה שלידך. אתה יושב ליד השולחן, אוכל את המנה הראשונה והשנייה והעיקרית ועוד ועוד, ולא מאמין שלשכן שלך אין אוכל".

זאב בודד במאבק

גם בתוך מרכז השלטון המקומי היו לבוחבוט לא מעט עימותים. בתקופתו של היו"ר הקודם, עדי אלדר, הוקם שם פורום של 15 הערים הגדולות והחזקות בישראל. לטענת בוחבוט, מדובר בגוף מיותר.

“זה בלוף אחד גדול. הפורום הזה מקבל 3 מיליון שקלים, יש להם מנכ"ל שהוא העוזר האישי של ראש עיריית תל אביב, והם עוזרים לערים הגדולות כמו שאני עוזר לירח. עדי אלדר עשה שגיאה חמורה ביותר כשהוא נתן לפורום הזה לקום. אם זה יימשך ככה, יבוא יום ומרכז השלטון המקומי יתפצל לכמה חלקים. צריך לפרק את הפורום, לשנות את תקצוב הערים הגדולות, ולתת יותר לפריפריה ולערים הקטנות. לא יכול להיות שתל אביב סיימה את שנת 2013 בעודף של 3 מיליארד שקלים, ואני מקבל הקצבה לחינוך כמו ההקצבה שלה או של רעננה. זו בושה וחרפה".

היום, כשאינך נושא תפקיד רשמי במרכז השלטון המקומי, יש לך השפעה על גורמים ברמה הארצית?
“אין לי תפקיד היום במערכת. אני לא יו"ר יישובי קו העימות בצפון ולא יו"ר מרכז השלטון המקומי, ואני צריך לדאוג לעיר שלי. כנראה עכשיו נצטרך להתמודד לבד עם נושאים כמו שיכון, דיור ותעסוקה. המדיניות הממשלתית היום קלוקלת. בחינוך המיוחד אני מסבסד מיליון שקלים, והמדינה לא דואגת לסייע לי מספיק. אם נחליט, כמה ראשי ערים, שהחל מיום מסוים אנחנו לא מתקצבים יותר חינוך מיוחד - תקום זעקה בארץ. יש דברים שאני יכול לאנוס בהם את הממשלה: להודיע למשל לשר הרווחה שאני סוגר את מחלקת הרווחה אצלנו, ונראה אותו מתמודד, כי אני לא מסוגל לתת יותר שירותים לציבור. תראה שאז המדינה תמצא תקציב ותבוא על ארבע. זו תהיה שערורייה, ורק ככה הם מבינים. מה אתה חושב, שלפני שהייתי יו"ר מרכז השלטון המקומי לא יכולתי להשבית?

“לא איבדתי את הכוח שלי. כדי לפעול למען הפריפריה אני לא צריך תואר נוסף. אני ראש עיר, יש לי מעמד במדינת ישראל, והמילים שלי נשמעות. לא יגידו לי, ‘שלמה, מה קרה לך שאתה שותק'. אנחנו נתארגן בפריפריה, ואם נצטרך לצאת למאבקים - נצא".

אבל אם תסתכל לאחור, תגלה שאין הרבה אנשים מאחוריך. אזרחים לא רוצים להפגין. גם כשפוגעים בהם, הם בוחרים לבכות בפייסבוק או בבתי הקפה בכיכר העיר.
“אז יכול להיות שנשחק בכלים של הפוליטיקאים. התושבים בגליל יתפקדו לליכוד ולמפלגת העבודה, שיש להן פריימריס והן יכולות להיות הכי חזקות. אני מתכוון לכנס את ראשי הערים ולומר להם: תתפקדו לליכוד. אני איש מפלגת העבודה, אבל אני וראשי ערים אחרים מבינים שאם אין בעיר שלנו מספיק מתפקדים למפלגת השלטון, השרים לא יבואו אליה בכלל".

אז מספר גדול של מתפקדים לליכוד, זה הפתרון לכל בעיות הפריפריה?
“צריך להקים מפלגה שתעסוק בנושאי הגליל והנגב. המפלגות הגדולות לוקחות חברי כנסת רק מאזור המרכז, ולא מעניין אותן אחר כך מה קורה בפריפריה. דרוש לנו כוח פוליטי. אם המפלגות ימשיכו להתעלם, הציבור צריך להעניש אותן. הליכוד מקבל הרבה קולות מהפריפריה, וצריך פשוט להעניש אותו".

למרות הביקורת החריפה של בוחבוט, נראה שהפריפריה מעדיפה לא להיכנס לעימותים ישירים עם הממשלה, וגם הוא עצמו נמנע מכך. לפני כמה חודשים נכח ראש עיריית מעלות־תרשיחא באירוע הענקת אזרחות כבוד של קריית שמונה לראש הממשלה. בוחבוט, שטוען באוזניי כי “קריית שמונה נפגעה ממדיניות הממשלה" ושנתניהו לא עשה דבר למען פיתוח ערי הפריפריה, העדיף לשמור אז על ממלכתיות. הוא ביקש לא לדבר עם ראש הממשלה על הנושא, והסיבה הייתה ברורה – הוא לא רצה לצאת נגד נתניהו כשבפתח עומדות הבחירות למרכז השלטון המקומי.

מדוע לא תקפת אז את ראש הממשלה? הרי ידעת שבכל מקרה הוא לא ייתן לך לנצח.
“יכול להיות שבאמת לא היה לי סיכוי. לא היו בבחירות האלה ראשי ערים שעזרו לי. חברת משק וכלכלה, שבראשה עומד שאול מזרחי, שולטת על שישים ראשי ערים לפחות. הוא לוקח אותם לבתי מלון ולאילת, נותן להם ארוחות חינם, ובבחירות הם מתייצבים ועושים מה שהוא אומר. גם השרים היו לטובתו של ביבס. ואני הייתי זאב בודד שיצא למאבק לבד. בכל חיי, כשיצאתי למאבקים פוליטיים, הלכתי לבד. בלי גדודים. ואתה יודע מה? יכול להיות שהפעם, משמיים אמרו לי: שלמה, תחזור לעיר שלך".

והוא אכן חזר למעלות־תרשיחא, שם הוא עומד בראש הרשות המקומית מאז שהיה בן 30. “אני לא מרגיש זקן, אני משומש במצב טוב", אומר בוחבוט בחיוך. “התפקיד הזה לפעמים גורם להרהורים. לפעמים אתה חושב ‘אם הייתי חוזר אחורה לא הייתי לוקח אותו, כי הוא תפקיד לא פשוט וכפוי טובה' - אבל בכל זאת, אתה יודע שבנית עיר בארץ ישראל, וזו מצווה. לא כל אדם זוכה להנציח את שמו בהיסטוריה. אני גם לא מאמין שיבוא ראש עיר ויחזיק מעמד כל כך הרבה שנים. לא בדקתי מה קורה בעולם, אבל בישראל אני ראש העיר הכי ותיק".

האיש שלא תלוי על הקיר

ההיסטוריה של בוחבוט בפוליטיקה הארצית כוללת קדנציה אחת בכנסת. ב־1992 הוא נבחר לכהן שם מטעם מפלגת העבודה, אך לאחר שנחקק החוק האוסר על ראש מועצה לשמש גם כחבר כנסת, חזר לעיריית מעלות. “אני מכיר את הכנסת", הוא אומר. “אנשים שם מטפסים על קירות. מה עושה חבר כנסת? הוא לא עושה שום דבר. לא רציתי לטפס על קירות".

ואתה כבר לא תחזור לטפס על קירות הכנסת?
“רק אם אחליט לעזוב את הרשות המקומית. אבל דיה לצרה בשעתה. אני בסך הכל חודשיים אחרי התפקיד במרכז השלטון המקומי, חזרתי למעלות ואני רוצה לארגן את כל העירייה מחדש. אני רוצה להביא פיתוח כלכלי ולעשות שינויים דרסטיים. נכון, יש כל מיני גורמים שמדברים איתי. רוצים להקים תנועה בנושא העוני. אבל הבחירות לכנסת הן בעוד שלוש שנים, ויש לי זמן. למה אני צריך לתת תשובה היום? אני מאמין שאם ארוץ בכל מפלגה, ובעיקר במפלגת העבודה, אני אכנס לכנסת. למפלגת העבודה אין בכלל אנשים חברתיים היום. היה פעם עמיר פרץ, והוא הלך. אבל אני צריך קודם כול לקבל החלטה".

אם כבר הזכרת את מפלגת העבודה – אתה רואה את המנהיג הנוכחי שלה, בוז'י הרצוג, הופך לראש ממשלה?
“למה לא? כי הגובה שלו הוא מטר ושבעים? מה קרה? סרקוזי לא באותו גובה? הרצוג יודע לדבר, והוא אדם חכם שגם בחיים האזרחיים הצליח מאוד כעורך דין. התנאי לתמיכה שלי הוא שיראה את הדברים שקורים בשטח. הגשתי לו תוכנית מסודרת ואמרתי לו שאם המפלגה רוצה להצליח, חייבים לעשות שינוי. רוב חברי הכנסת היום הם ממרכז הארץ - ההיא עיתונאית, ההוא עיתונאי, ועם כל הכבוד הם לא מבינים שום דבר. הם לא יוצאים לשטח. אנשים אוהבים לראות את חברי הכנסת".

אפשר לשנות הרבה מתוך עמדה של מפלגת אופוזיציה לא גדולה במיוחד?
“גם באופוזיציה אפשר לעשות דברים. מפלגת העבודה חייבת להיות מפלגה חברתית. המלצתי לבוז'י לחלק את המדינה לאזורים, ולעבוד כאילו הבחירות הן אזוריות".

 

צילום: ראובן קסטרו
''יש אלוהים בשמים והוא מקבל את ההחלטות''. בוחבוט צילום: ראובן קסטרו

מה לגבי התמודדות שלך לתפקיד נשיא המדינה? צצים לא מעט שמות גם מחוץ לכנסת, כולל דמויות חברתיות, ואולי משם אתה יכול לחולל שינוי.
“עכשיו?! מה פתאום. יש אלוהים בשמיים, הוא מקבל החלטות, הוא אומר מה בוחבוט יהיה, ואנחנו מאמינים. זה לא יקרה בסיבוב הזה בכל אופן. לא עשיתי כלום בשביל זה. יש מתמודדים שמקובלים על הרבה חברי כנסת, ואני לא חבר כנסת ולא צברתי עדה של ח"כים שיתמכו בי. לא אעשה צחוק מעצמי".

רגע לפני תום הראיון אני מבחין במשהו מעניין על קיר הלשכה. מאחורי ראש העיר מתנוססות תמונות רבות של מנהיגים, ובהם הרצל, דוד בן־גוריון, נשיא המדינה שמעון פרס ורבני מרוקו. תמונתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, האדם שנטל את כוחו של בוחבוט, בולטת בהיעדרה. האם אין שם מקום בשבילו? “זה ממש במקרה", אומר ראש העיר. “אני לא יודע למה לא שמו את ביבי. אין שום סיבה. אני אשים אותו. הוא ראש הממשלה וחייבים לכבד אותו".

כמעט ארבעים שנה אתה יושב כאן. יגיע יום שבו תגיד: זהו, אני צריך לפנות את הכיסא?
“אני עובד כאילו אתמול נבחרתי בפעם הראשונה, אבל גם אם אחליט בבחירות הבאות שאני לא מתמודד, ארצה מישהו שימשיך את דרכי ושיהיה מקורב אליי. ראש עיר שנבחר והוא לא שווה, הורס את העיר לעשר שנים ולא ליום או ליומיים. תסתכל מה קורה במגזר הערבי: בכל חמש שנים מתחלף ראש עיר, ותראה איך הערים שלהם נראות. היציבות הפוליטית חשובה. לכן עשיתי מה שצריך לעשות בעיר שלנו, ובבוא הזמן נקבל החלטות".

תגובות: "ראשי הרשויות אמרו את דברם"

ממרכז השלטון המקומי נמסר בתגובה לדבריו של בוחבוט: “ראשי הרשויות במדינת ישראל אמרו את דברם בבחירות האחרונות לראשות מרכז השלטון המקומי. אנו מאחלים הצלחה לשלמה בוחבוט בניהול מעלות. מרכז השלטון המקומי ייצג במקצועיות את כלל הרשויות המקומיות במדינה על כל האזורים והמגזרים, כפי שראוי שיעשה".

באשר לטענותיו של בוחבוט כי יו"ר החברה למשק וכלכלה משפיע על ראשי הערים, נמסר: “מדובר בדברי הבל. היחיד שניסה להתערב בשיקול הדעת העצמאי של דירקטוריון החברה הוא היו"ר היוצא של השלטון המקומי. לזכותה של החברה למשק וכלכלה עומדים הישגיה ומעשיה בהנהגתו של מר מזרחי וצוות העובדים, שהביאו לגידול בפעילות של החברה. לאחר מסע הכפשה חסר תקדים בליווי תקשורתי ומשפטי רועש חזר בו מר בוחבוט בכתב, בעל פה ובפומבי מכל השמצותיו נגד החברה, ראשיה ומנהליה. אין אנו שופטים את מר בוחבוט בשעת צערו ושולחים לו ולבני ביתו ברכת חג חירות שמח".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...