גל עוינות לאחים המוסלמים גואה במדינות המפרץ
ההחלטה על ההוצאה להורג של מאות אנשי האחים המוסלמים לא פוגמת בתמיכה לה הם זוכים מבית. ייתכן שהם מצויים עכשיו בשלב של היחלשות, אבל עשרות מיליונים עדיין בצד שלהם
מצד שני, צריך לזכור שרק לפני שנה, במרץ 2013, השלטון היה של מוחמד מורסי והאחים המוסלמים. בית משפט מצרי גזר עונשי מוות על 21 אוהדי כדורגל, בסך הכל אוהדים, שהתפרעו. לא בדיוק רוצחים בכוונה תחילה. לא טרוריסטים שחברים בארגון מחתרת כלשהי. חוליגנים. לא יותר.
לפני שבוע נגזר דינם של שוטרים על הריגתם של 37 עצירים, אנשי האחים המוסלמים. מדובר ככל הנראה בפעולת חיסול. רצח. על שוטר אחד בלבד נגזרו עשר שנות מאסר. ועכשיו – 529 פעמים גזר דין מוות. כזה דבר לא היה בעולם הערבי.
סיסי יודע שגזרי הדין, גם אם לא יבוצעו, לא ישפרו את תדמיתו. אבל ייתכן שהוא כבר התייאש מהמערב, ובעיקר מארה"ב. פסק הדין המחמיר עולה בקנה אחד עם גל של עוינות לאחים המוסלמים שגואה עכשיו במדינות המפרץ. רק לפני ימים אחדים החזירו המדינות הללו את שגריריהן מקטאר, שממשיכה להיות, יחד עם ערוץ אל-ג'זירה, לתומכת הבולטת ביותר של האחים. אם סיסי צריך לחשוש, זה לא מהאיחוד האירופי או הממשל האמריקאי. הבעיה שלו היא עם אל-ג'זירה.
לשלטון המצרי יש מערכת מסובכת של יחסים עם האחים המוסלמים. היו שלבי רדיפה והיו שלבים של סובלנות. לאחר מהפכת הקצינים ב-1952 ניסה גמאל עבד אל-נאצר לפייס אותם, והתיר להם לפעול. ב-1954 ניסה אחד מפעילי הארגון לרצוח אותו, והם שוב הוצאו אל מחוץ לחוק לעשר שנים. אלפים נעצרו, רק מעטים הוצאו להורג. סאדאת ניסה לפייס אותם: זה לא עזר. פעילי האחים התנקשו בחייו.
האביב הערבי נתן הזדמנות חדשה לאחים המוסלמים. הם היו ערוכים. הם ניצחו בפרלמנט וגם בבחירות לנשיאות.
הניסיון לבקש היגיון בתהפוכות הללו נדון לכישלון. אנחנו חיים במזרח התיכון, ויש לו חוקים משלו. אין שום צורך ללגלג על הפרשן הבכיר מאוד, תומס פרידמן, שהזה בהקיץ על מהפכת הפייסבוק במצרים, ולרגע היה נדמה לו שכיכר תחריר הופכת לטיימס סקוור. בשלב זה לא ברור אם גזרי הדין ההמוניים הללו יוצאו לפועל. מה שכן ברור הוא שיכול להיות שאנחנו אכן מצויים במזרח תיכון חדש.
בהתחשב במה שקורה בתימן, שבה נרצחו אתמול עשרים חיילים, ובהתחשב במה שקורה בסוריה, שבה נרצחו לפחות מאה, ובהתחשב בכך שהמלחמה בסוריה זלגה כבר ללבנון, אז ייתכן, רק ייתכן, שבקרוב נתגעגע למזרח התיכון הישן.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg
