לראשונה: ח"כים ערבים ירצו בפני מאבטחי נתב"ג

בוועדה לפניות הציבור בכנסת נערך דיון בעקבות תלונות על אפליה בבידוק בשדות התעופה בארץ. דובר רשות שדות התעופה: "לא מנסים להשפיל אף אחד"

אריק בנדר | 3/3/2014 18:08 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שיעור ברגישות: חברי כנסת ערבים יוזמנו לראשונה להרצות בפני חניכי קורס אבטחה, כך הודיע היום (ב') עו"ד אריה שחם, היועץ המשפטי של רשות שדות התעופה, בדיון של הוועדה לפניות הציבור בכנסת. הוועדה בראשות ח"כ עדי קול (יש עתיד) עסקה בתלונות של אפליה והשפלה על רקע לאומי בבידוק בשדות התעופה בארץ.

איזיס שחאדה, מורה ערביה בבית ספר בחיפה סיפרה בדיון: "כבר 19 שנים אני מלמדת בתיכון יהודי. אני מלמדת את התלמידים שלי אהבת הארץ וסובלנות כלפי האחר.
בידוק בטחוני בנתב''ג
בידוק בטחוני בנתב''ג צילום ארכיון: ראובן קסטרו
אני התגלמות הדו קיום. בשדה התעופה באילת שפכו לי את כל המזוודה ולקחו לי את תעודת הזהות, אחר כך ליוו אותי לחדר צדדי יחד עם כמה מאבטחים ששומרים עלי שלא אברח. למרות שלא צפצפתי בשום גלאי מתכות הבודקת שמה כפפות והתחילה לבדוק אותי".

לדבריה "המאבטחת מיששה אותי ובדקה לי את העצמות, אחר כך היא עברה לחלק העליון שם יש חזייה עם ברזלים ולכן היא ביקשה שאוריד אותה. אותו דבר היה גם עם המכנסיים. אמרתי לה שזה לא מקובל עלי אז היא קראה לתגבורת. היא אומרת לי 'את רוצה לעבור את זה מהר או להישאר פה?'. אמרתי לה שזו השפלה ובושה".

עוד ב-nrg מעריב:
> המפכ"ל על גל האלימות: "קצת פרופורציות"
> חוק המשילות אושר בוועדת החוקה: אחוז החסימה הועלה
> יעלון- השר האהוד ביותר, לפיד בתחתית הרשימה

ח"כ עפו אגבאריה (חד"ש) אמר כי "חוויתי את זה בעצמי עוד לפני שהייתי חבר כנסת. זה נורא משפיל כשלוקחים אותך ככה. לצערי הרב האבסורד הוא שמדינה שאמורה להיות הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, מתנהגת לאוכלוסייה בשלמותה ביחס כזה. לפעמים אתה רואה בן אדם זרוק שנראה כמו נרקומן עובר בכבוד ואת האוכלוסייה בערבית משפילים".

"מה שקרה עם המורה מזעזע, אבל זו לא הפעם הראשונה", אמר ח"כ מסעוד גנאים (רע"מ תע"ל). "האוכלוסייה הערבית עוברת מסכת השפלות בכל שערי המדינה, בן אם בנתב"ג ובין אם בשטחים. במחסומים שואלים אותי אם אני באמת חבר כנסת".

ח"כ עיסוואי פריג' (מרצ) תקף את שר החינוך על כך שלא התקשר אל איזיס לאחר המקרה. "שר החינוך שממהר להתקשר לכל ילדה ששולחת מכתב לעיתונות לא ראה לנכון להרים טלפון למורה בכירה. זה מתחיל בביטול השפה הערבית וזה ממשיך בזה".

עו"ד אריה שחם, היועץ המשפטי של רשות שדות התעופה, השיב לדוברים ואמר: "אם גברת שחאדה הרגישה מושפלת אני מוכן להתנצל בפניה אך ברשות לא מנסים להשפיל אף אחד. כל אדם כאשר יש חדירה לפרטיותו יכול להרגיש מושפל וזה מאוד סובייקטיבי. רק לפני שבועיים חזרתי מארה"ב ובדקו לי את כל התיק ומיששו אותי למרות שידעו מה תפקידי".

לדבריו "מבחינה סטטיסטית בקושי חמישה אחוזים מבני המיעוטים נבדקים. תלונות מתקבלות יותר מיהודים מאשר ממוסלמים ונוצרים. באילת בשנת 2013 התקבלו 50 תלונות, 22 של יהודים 19 של תיירים זרים ו-9 של ערבים".

שחם ציין כי על נהלי האבטחה הנקבעים על ידי השב"כ קיים חיסיון, "אבל אני יכול להגיד שהם לא שונים כלפי אדם כזה או אחר והבדיקה לא הולכת לפי קבוצת אוכלוסייה". לדבריו שיטת הבידוק השתנתה מיום שישי האחרון, כך שהנוסע לא עומד ליד הכבודה שנמסרת בזמן שהיא נבדקת. "יותר מזה, בנתב"ג הבאנו מערכת, שגם בזמן הבדיקה הגופנית לא יצטרכו לעמוד מול אדם אלא מול מתקן. אם מישהו חושב שיש ברשות הנאה או כוונה להפלות ולהשפיל אנשים אז הוא טועה".

ח"כ עדי קול אמרה בתום הדיון כי "כאזרחית מדינת ישראל קשה לי לראות את הדברים האלה מהצד. לא יכול להיות מצב שאזרחים מפחדים לצאת משערי המדינה וצריך לעשות כל מה שניתן כדי שהם ירגישו שיש להם למי לפנות". היא הציעה שלקורסי ההכשרות לאנשי האבטחה, יגיעו ח"כים ערביים ובכירים במגזר על מנת להסביר כיצד נראה התהליך מנקודת מבטם. "האפשרות לפגוש את האדם שעבר את התהליך, עשויה לפתח רגישות בסיסית שתמנע מקרים כאלה בעתיד". עו"ד שחם הודיע כי הוא נענה לפנייה.


היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...