האמברגו נשבר: איראן תמכור לעיראק נשק

על פי מסמכים שנחשפו בסוכנויות הידיעות, הרפובליקה האסלאמית תספק לעיראק כלי נשק ותחמושת רבה במגוון קוטרים, וכן ציוד לראיית לילה ולהתגוננות בפני מתקפה כימית. העסקה, שנחתמה בנובמבר, מהווה הפרה חמורה של החלטת מועצת הביטחון האוסרת על סחר נשק עם טהרן

סוכנויות הידיעות ואלישע קאהן | 24/2/2014 18:42 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תקדים בין-לאומי? האו"ם הטיל איסור כולל על סחר נשק עם טהרן, שלה תעשייה צבאית מפותחת יחסית. אולם, למרות האיסור הגורף, דיווחו סוכנויות הידיעות כי עיראק, ההולכת ומתקרבת לרפובליקה האסלאמית תרכוש ממנה נשק בשווי 195 מיליון דולר. על פניו, מדובר בשבירה נוספת של הקו הבין-לאומי הקשוח מול הרפובליקה האסלאמית במסגרת הסנקציות שהולטו עליה בידי מועצת הביטחון.

קרא עוד בנושא ב-nrg מעריב:
- עיראק: הצבא נערך להסתער על פלוג'ה
- תושבי בני ברק חשודים בסחר נשק עם איראן
- בכיר איראני: הציונים רחשו מזימות בסוריה

מטוסים איראניים
מטוסים איראניים צילום: סוכנות הידיעות מהר
על פי מסמכים שנחשפו בסוכנויות הידיעות, עיראק תרכוש מהרפובליקה האסלאמית בעיקר תחמושת לכלי נשק קלים, תחמושת לטנקים ותותחים בקוטר 155 מ"מ, ואמצעים לראיית לילה. לאיראן תעשייה צבאית מפותחת יחסית. בין היתר מייצרת איראן כלי נשק קלים לכוחות המזויינים שלה, ותחמושת תקנית במגוון קליברים. הרפובליקה האסלאמית אף פרסמה כי ייצרה צוללת והיא מייצרת כלי שייט צבאיים ועוד.

ההסכם שנחשף בסוכנויות הידיעות נחתם בסוף נובמבר 2013 מעט לאחר שראש ממשלת עיראק נורי אל-מליכי חזר מביקור בוושינגטון במסגרתו נועד עם הנשיא אובמה, וביקש מהאמריקאים שיספקו למדינתו כלי נשק מתקדמים על מנת לשפר את היכולת של מדינתו להילחם באל-קאעידה.

לפני כשבוע נעצרו שני ישראלים בחשד שסחרו בנשק עם איראן. עקב האמבארגו הבין-לאומי, לאיראן חסרים חלקי חילוף למטוסים ומערכות מתקדמות. בעיקר חסרים לאיראנים חלקי חילוף למטוסי הפאנטום שברשותם עוד מתקופת השאה ושהועברו אליהם על ידי האמריקאים לפני המהפכה האיסלאמית. 

אולם, עם פרסום המסמך התבטאו גורמים בוושינגטון כי כעת חוששים בארה"ב, מהעברת נשק מתקדם למדינה שמגלה יחסי קרבה שכאלה לאיראן, אויבתה של וושינגטון, וכי אם ישנם יחסים צבאיים שכאלה בין המדינות יש חשש שציוד צבאי אמריקאי רגיש ייפול לידי הרפובליקה האסלאמית ששמחה מאוד לשים את ידה על טכנולוגיה אמריקאית.

נורי אל-מאליכי עומד בראש ממשלה שיעית מתונה, ומנסה לשלוט במדינת הגדולה שבלב הסהר הפורה על רקע מתחים אתניים גדולים.
בעוד שבתקופת שלטונו של סדאם חוסיין הסוני החילוני במדינה, שררו יחסים של עוינות ומלחמה בין איראן ועיראק, מאליכי השיעי הוא בן ברית טבעי לטהראן, בעיקר על רקע ההתקוממות הסונית במדינתו, התקוממות שדוכאה אך לא מכבר בעיר פלוג'ה שבמחוז אנבאר.

על פי הדיווחים, בין היתר, קנתה עיראק מאיראן ציוד התגוננות מפני מתקפה כימית, כגון מסכות גז, זריקות אטרופין, ואמצעי התגוננות נוספים. עיראק הביעה מספר פעמים את דאגתה מכך שלוחמי הג'יהאד ישתמשו נגד כוחותיה בנשק שכזה, במיוחד לאור חוסר היציבות בסוריה, שמחזיקה נשק שכזה, דאגה שלה שותפים גם באמריקאים.

בדו"ח שנתי שמסר ראש המודיעין הצבאי האמריקאי בפני הקונגרס, הביע הגנרל מייקל פלין את דאגתו מכך שלוחמי אל-קאעידה בסוריה ובעיראק ישימו את ידיהם על כלי נשק כימיים מהארסנל של בשאר אסד. לא ברור אם אל-מאליכי הצליח במשימתו בוושינגטון או נכשל בה, אך נראה שהוא מצא חלופה הולמת.




היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''המזרח התיכון''

פייסבוק