טיפול בהפרעות ריכוז וקשב שלא באמצעות ריטלין

הורים רבים מסתייגים ממתן ריטלין, או שמפסיקים את הטיפול התרופתי לנוכח תופעות לוואי. מחקרים מראים כי טיפול בשיטת נוירופידבק עשוי להיות יעיל במיוחד

nrg מעריב | 23/2/2014 16:51 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הוויכוח סביב הקלות שבה מוגשים מרשמים לריטלין אינו פוסק. הורים רבים מתנגדים או חוששים לתת תרופות פסיכיאטריות לילדיהם, למרות המלצת הרופאים. במקרים רבים מנסים ההורים את הטיפול התרופתי ומפסיקים בשל תופעות לוואי.

ברפואה הקונבנציונלית מתקשים לתמוך בפתרונות שאין מאחוריהם מחקר ברור, ולפיכך מרבית הרופאים ימליצו על מתן תרופה לילד כדי להקל על תפקודו, בעיקר בבית הספר. טיפולים אלטרנטיביים שונים מציעים פתרונות מגוונים: אימון קוגניטיבי מול מחשב, רכיבה על
ריבי סלע
ריבי סלע 
סוסים, שחייה טיפולית, אימון אישי ועוד. מבין כל השיטות שאינן תרופתיות, בולטת שיטה אחת שנולדה במעבדות נאס"א בשנות ה 60 - שיטת הנוירופידבק. מאחורי שיטה זו עומדים עשרות מחקרים שפורסמו בעיקר בעשור האחרון.

מחקר חדש שפורסם ב-Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics בינואר האחרון בדק את שיטת טיפול הנקראת נוירופידבק. במחקר השתתפו 104 ילדים מאובחנים, שחולקו לשלוש קבוצות : קבוצה שקיבלה טיפולי נוירופידבק, קבוצה שקיבלה אימון קוגניטיבי ממוחשב וקבוצת ביקורת ללא טיפול. שלוש הקבוצות הוערכו על ידי מוריהם והוריהם. תוצאות המחקר הראו שיפור משמעותי בריכוז, בשאלוני ההתנהגות וביכולות הניהוליות אצל הקבוצה שטופלה בנוירופידבק. הקבוצה שטופלה באימון קוגנטיבי ממוחשב, לא הראתה כל התקדמות. החוקרים קובעים במסקנותיהם כי הטיפול בנוירופידבק שיפר משמעותית את הסימפטומים של הפרעת הקשב ויש לראות בו טיפול מבטיח להפרעת ריכוז וקשב.

מחקר נוסף התפרסם בסוף 2012 בכתב העת  BMC Psychiatry. במחקר, שנערך בין השנים 2007-2009, השתתפו 91 ילדים בגילאי 6-18. הילדים נבחרו רנדומלית מבין 628 ילדים במרפאה אמבולטורית לבריאות הנפש בילדים ומתבגרים בנורבגיה.  בתוכנית, שכללה 30 מפגשים, חילקו החוקרים באקראי את 91 הילדים והמתבגרים לפי גיל, מין, רמת אינטליגנציה ופיזור תסמיני ADHD לשלוש קבוצות טיפול שונות.

בקבוצה הראשונה נעשה שימוש תרופתי וחולק לילדים ריטלין (Methylphenidate). בקבוצה השנייה טופלו הנבדקים בשיטת הנוירופידבק ובקבוצה השלישית נערך טיפול משולב של שתי השיטות. גם הורי הילדים לקחו חלק פעיל בניסוי. הם התבקשו לדווח על שינויים בתסמינים העיקריים של ADHD באמצעות גיליון הערכה ממחושב של הקליניקה בה מטופלים הילדים ( (Clinician's Manual for Assessment. מממצאי החוקרים עלה כי שיטת  הנוירופידבק הינה אמצעי יעיל כמו ריטלין בטיפול בתסמיני קשב וריכוז בילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות.

ריבי סלע מנהלת מרפאות Israel BrainGames - בארץ, דוקטורנטית במדעי ההתנהגות אשר למדה את הטיפול בנוירופידבק, השתלמה בארה"ב ובאירופה, הביאה את הטכנולוגיה של נאס"א לישראל לפני כשש שנים וטיפלה מאז בעשרות ילדים ומבוגרים. סלע זוכה להערכה רבה בעולם בשל הישגים יוצאי דופן בטיפול באפילפסיה עמידה לתרופות. ביקשנו ממנה להסביר מהי השיטה וכיצד מתבצע הטיפול.

 מה זה נוירופידבק?
  
"נוירופידבק היא שיטת טיפול לא חודרנית שמטרתה שינוי הפעילות החשמלית של המוח. השיטה בטוחה ויעילה מאוד לטיפול בהפרעות נוירופסיכיאטריות שונות, כגון הפרעות קשב ,אפילפסיה ועוזרת מאד בטיפול באוטיזם".

כיצד מתבצע הטיפול?  

"תחילת הטיפול באבחון פיזיולוגי. באבחון מלבישים על ראש המטופל רשת אליה מחוברות אלקטרודות שמוצמדות לקרקפתו כדי למדוד את הפעילות החשמלית במוחו בנקודות הללו באמצעות EEG. המכשיר מקליט את הפעילות החשמלית של המוח והיא נרשמת במחשב. מניפולציות מתמטיות שבהם אנו משתמשים, מאפשרות לחלק את הפעילות לתדרים חשמליים שונים הנקראים גלי מוח. ישנם גלים האופייניים לזמן ערות וגלים האופייניים לשינה או למצב רגיעה. דפוסי גלי המוח מסומנים בעזרת הא"ב היווני ובהתאמה ישנם גלי אלפא, בטא, גמא, דלתא ותטא.  

"לאחר שהפעילות החשמלית במוחו של הילד מוקלטת היא מושווית לנורמה, כלומר לדפוס הגלים שנמדד אצל בני גילו של הנבדק שלא דיווחו על בעיות נוירולוגיות כלשהן. כאשר המפענח של בדיקות ה-EEG משווה את תוצאות הבדיקה לנורמה אפשר לדעת בדיוק היכן הבעיה ומה יכול לעזור לה. בקרב כ-80 אחוז מהילדים והבוגרים הסובלים מבעיות קשב וריכוז (ADHD), דפוס גלי המוח מראה עודף ניכר של גלים איטיים (גלי טתא או אלפא) בחלק הקדמי של המוח. דפוס זה מעיד שאותו איזור עובד לאט ובצורה לא יעילה". 

"בטיפול אנחנו בעצם מלמדים את המוח כיצד לשנות את דפוס ההתנהגות שלו לדפוס הרצוי. הילד יושב עם אלקטרודות על ראשו כשהוא עסוק בפעילות מהנה כמו

צפייה בסרט החביב עליו או משחק במשחקי וידאו. תוך כדי פעילות זו מוקלטת הפעילות המוחית שלו. כל עוד היא מתאימה לנורמה שהגדיר המטפל עבור אותו ילד, הילד יכול ליהנות מהפעילות המהנה אבל אם יש שינוי בפעילות המוחית שאינו תואם את הדפוס הרצוי ישנן הפרעות בצפייה או במשחק. הקול מתעמעם או שהמסך קטן, או שהשלט של משחק הווידאו לא מגיב כראוי. המוח ינסה לחזור כל הזמן לטווח הפעילות בה לא מפריעים לו. הוא יחזור שוב ושוב לאותו מקום וילמד לעבוד בתדרים הרצויים. עם הזמן יתרחש שינוי בתבנית הפעילות החשמלית של המוח. השינוי שהושג על ידי תהליך הלמידה יישמר לטווח הארוך".

ביקרנו במרפאה בשבוע שעבר ושמענו מעל 50 הורים מגיבים בהתלהבות מהתוצאות של הטיפול החדשני. "הילד מתפקד בצורה הרבה יותר טובה", "קבלנו מחדש את הבת שלנו", "זו שיטה שחבל שלא כל ישראל שמעה עליה", היו רק חלק קטן מהתגובות שליקטנו.

הכתבה בשיתוף "חליפה עסקית", נציגת ריבי סלע מנהלת מרפאות Israel BrainGames

http://www.braingames-israel.com/Dev2Go.web?id=223720&sPID=94

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''כתבה פרסומית''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק