מהפכה? פריחת הרשתות החברתיות בסעודיה
בית המלוכה בסעודיה חושש מהעלייה במספר המשתמשים ברשתות החברתיות משום שהיא מוכיחה כי רוב התושבים מייחלים לשינוי

בקרוב מהפכה? הבלוגר הסעודי ראיף בדאווי צילום מסך: יוטיוב
עד כה עמדה הממלכה בהצלחה בפני מגמות מהפכניות, ככל שהיו כאלה, בעיקר משום שהיא צפה בים של עושר המאפשר לה לקנות מתנגדים מבית ולהשיג תמיכה מחוץ. ההיגיון פשוט: אזרחים שבעים שמשתכרים היטב לא מתמרדים. אלו שכן עושים זאת, מוקעים כגיס חמישי וכעושי דברה של איראן.
המרחב הווירטואלי פותח בפני צעירי הממלכה, שהם כמחצית מאוכלוסייתה, צוהר למידע שבעבר הוחזק באופן בלעדי בידי בית המלוכה.
חמישה מיליון משתמשי טוויטר במדינה מבינים כעת עד כמה שמרני וארכאי הוא אורח החיים בה. ההצלחה היחסית של הרשתות החברתיות בסעודיה מוסברת בתפוצה הרבה של טלפונים חכמים, ובתנאי האקלים שבעטיים ממעטים אנשים לצאת למרחב הציבורי. פעילים פוליטיים רבים משתמשים ברשתות כדי לצרף אנשים לשורותיהם, להתניע קמפיינים וכבמה להפצת רעיונות.
מעניין כי רבים מהמשתמשים ברשתות הם אנשי הממסד הדתי עצמם, המפרסמים את דרשותיהם באתרים שהתגלו ככלי הפצה יעיל. ואכן, 20 אחוז מתושבי הממלכה, לפי סקר שהתפרסם לאחרונה ושנערך בממלכה, משתמשים ברשת לצורך קריאה וצפייה בתכנים דתיים, ורק שמונה אחוזים עושים זאת ל"צרכים פוליטיים".
אחת הסיבות לפופולריות של הרשת היא האיסורים הרבים הנכפים על הסעודים. הצנזורה והפיקוח הפכו אותה לכלי תקשורת חלופי עבור רבים. העובדה שהמחאה מתנקזת ברובה לאינטרנט מקלה על השלטונות לפקח על המשתמשים ולהרתיע אותם מפעילות פוליטית, אך גם כדי לפאר את הישגי בית המלוכה. אולם, ככל שגדל מספר המשתמשים, כך קשה יותר המעקב אחריהם. החשש מפני תסיסה אינו בלתי מבוסס, שכן כמה מהגורמים להתקוממויות במדינות אחרות קיימים גם בסעודיה ובמדינות המפרץ. בינתיים, טרם התחולל המעבר מהעולם הווירטואלי לרחוב.
לא ניתן לדעת אם ומתי תגלוש המהפכה הווירטואלית לעולם הגשמי. כבר לפני שני עשורים כתב אחד מחשובי חוקרי סעודיה המודרנית, גרגורי גוס, כי מונרכיות המפרץ אנכרוניסטיות וספק אם תעמודנה בלחצים הגוברים. שלוש שנים למן תחילת האביב הערבי נראה שהן עמידות בפניו; לאלו מהן שמתקשות, כמו ירדן ובחריין, עוזרות שכנותיהן העשירות. אם להסתמך על ניסיונן של מדינות ערב בהן כבר הופל השלטון, בתי המלוכה לא יוכלו להתעלם מהמהפכה הווירטואלית המעניקה קול לנתינים ושוחקת בהדרגה את הלגיטימציה של השליטים. רוב רובם של הסעודים אינם מרוצים מהסטאטוס-קוו ומייחלים לשינוי, גם אם הם דורשים זאת כרגע רק מבעד למסכי הטלפונים החכמים שלהם.
הכותב הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי באוני' תל אביב
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg