"עד שישולם שכרנו": השביתה בהדסה מחריפה
עובדי המנהל והמשק, שלא קיבלו משכורת, יעבדו ממחר במתכונת חירום. יו"ר הועד: חוסר החמלה כלפינו זועק לשמים
על הצעדים האלה החליטו ראשי הוועדים בתום פגישה דחופה שהתקיימה עם יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן. "לצערי זהו יום עצוב להדסה", אמר ניסנקורן. "6,000 עובדי הדסה קיבלו עד היום רק חצי משכרם. אלו עובדים שעושים מלאכת קודש, ומרפאים את המשפחות ואת הילדים שלנו".

"אנחנו מוכנים לשבת למו"מ אפילו הלילה, אבל לא נעשה זאת עד שלא ישולם מלוא שכרם של העובדים", אמרה אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחיות. אתמול אישרה ועדת התמיכות של משרד הבריאות העברה מיידית של 22 מיליון שקלים לבית החולים הדסה, בכפוף להעברה מיידית של סכום זהה מנשות הדסה. סכומים נוספים יועברו בהמשך בהתאם למצבו של המוסד הרפואי. סכום זה אמור להיות חלק מהסכם המימון בסך 100 מיליון שקלים שיסייע להדסה בתקופת הקפאת הליכים.
"קיבלתי במשכורת האחרונה 2,700 שקל אחרי שקיצצו לנו 50 אחוז. עכשיו כבר אין לי גרוש", אומר ג' מאל אבוסנינה (52), עובד ניקיון זה 13 שנה בבית החולים הדסה עין כרם. לאבוסנינה שבעה ילדים, הגדולה בת 28, הקטן בן עשר. הוא מרוויח בממוצע 5,500 שקל בחודש. אשתו לא עובדת, "כדי שתשמור על הילדים ועל הבית", כדבריו .
"הדסה זה כמו משפחה. אני לא רואה את הילדים שלי כמו שאני רואה את החברים בהדסה. זה כמו הבית שלי", הוא אומר. אבוסנינה, כמו רבים מהעובדים בדרגתו, צפוי לעזוב את בית החולים ולמעשה להיות חלק משכבת העובדים שתספוג את הקיצוץ הכבד ביותר.
"אני מפחד ממה שיהיה אחרי הדסה", אומר אבוסנינה. "אני בן 52, ואין מי שיקבל אותי אחר כך לעבודה. עברתי תאונת עבודה ושלושה ניתוחים. אני ברשימת המפוטרים. אמנון (אמנון ברוכיאן, יו"ר ועד עובדי המנהל והמשק) אמר לי את זה, אבל הוסיף שאין לי ממה לפחד. שיש לי גב. אבל היום אין גב, אין רגל ואין עין. אני חושש. מפטרים כמעט 550 אנשים ואני אחד מהם. יש הבדל גדול בגיל. אנשים בני 22, 25, אפילו 30 - יש להם לאן ללכת. לי אין".
כשאבוסנינה שומע על משכורות העתק של הרופאים הבכירים בהדסה ועל חלוקת כספי השר"פ, הוא לא מתרגש. "אני מבין בניקיון. זה מה שאני עושה. זהו. אני לא כמו רופאים, אחיות, טכנאים. אני לא מסתכל על מישהו שמרוויח יותר ממני. מה שהוא מקבל - סחתיין עליו. לי מספיק מה שנותנים לי, אבל שזה יישאר ככה. אני מאמין שיש אלוהים שעוזר לכולם, גם להדסה. אצלו הפרנסה, אבל עדיין זה כואב שאחרי כל השנים האלה זורקים אותי כמו פחית שתייה לפח הזבל".
הצעד הדרמטי מגיע לאחר שבית המשפט המחוזי קבע כי ניהול המרכז הרפואי יצא מידי ההנהלה הנוכחית והועבר לגורם חיצוני. משמעות ההחלטה היא שבשלושת החודשים הקרובים הנושים של בית החולים הדסה לא יוכלו לקבל את כספם במלואו, ובהם גם הרופאים.
בידי הנאמנים גם הסמכות לשנות את ההסכמים הקיבוציים של העובדים. בתקופה זו העובדים יקבלו בממוצע כ-90 אחוזים משכרם, כשמנכ"ל הדסה אביגדור קפלן הצהיר אתמול בכנסת שיפעל לכך שעובדים המרוויחים עד 10,000 שקלים יקבלו את שכרם במלואו.
אמנון ברוכיאן, יו״ר הועד: ״זה יום עצוב לעובדי הדסה. העובדים שנאלצו להסביר לילדיהם שצריך לוותר על מצרכים במכולת, שמתחננים לפקידה בבנק שלא תחסום להם את החשבון. חוסר החמלה כלפי האנשים האלו זועק לשמים. מבלי שהותירו לנו ברירה, נאלץ ממחר לעבוד במתכונת חירום, עד שישולם שכרינו. בית החולים הדסה הוא הבית השני של העובדים, ומשישולם שכרנו, נתגייס להבראת בית החולים בחפץ לב".
בתוך כך, הודיעה ההסתדרות הרפואית כי בחנה את הפוליסה שקיבלה מהנהלת הדסה המכסה את הרופאים בכל הקשור לכשלים בטיפול, ולטענתה היא אינה מספקת. להנהלת הדסה נשלחה דרישה לתוספות לביטוח בתחומים שונים, ולכן מבחינת הרופאים העבודה במתכונת שבת תימשך עד להודעה חדשה. עם זאת, אין הוראה לנטוש את בית החולים כמו האיום שהוסר כבר הבוקר.