פליטים יפגינו מול שגרירויות ישראל בעולם

מבקשי מקלט מאפריקה, שמעמדם הוסדר בקנדה, אירופה, ארה"ב ואוסטרליה, ימחו במסגרת אירוע הזדהות בינלאומי עם מאבק המסתננים בארץ

יובל גורן | 20/1/2014 9:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מחאת מבקשי המקלט האפריקאים שפרצה בישראל לפני כשלושה שבועות מתפשטת לרחבי העולם: מחרתיים, במסגרת חידוש פעולות המחאה של מבקשי המקלט בדרישתם לבדוק את זכאותם למעמד פליט ולהפסיק לשלוח אותם לכלא סהרונים או למתקן "חולות" בנגב, ביום רביעי יתקיימו הפגנות מחאה של פליטים מאפריקה השוהים במדינות שונות ברחבי העולם מול שגרירויות ישראל במדינות אלו במטרה לעורר את דעת הקהל העולמית.

מבקשי מקלט בהפגנה מול הכנסת לפני כשבועיים
מבקשי מקלט בהפגנה מול הכנסת לפני כשבועיים צילום: אדי ישראל
לדברי אחד ממובילי מחאת מבקשי המקלט בישראל, היוזמה להפגנות המחאה מול שגרירויות ישראל בעולם החלה זמן קצר לאחר תחילת המחאה בארץ, כשנציגי קהילות של פליטים מאריתריאה ומסודן המתגוררים במדינות ברחבי העולם ביקשו להביע הזדהות ולקיים אירועי מחאה במדינותיהם במטרה לתמוך במבקשי המקלט בישראל.

"הם שאלו אותנו מה הם יכולים לעשות ולכן חשבנו שהפגנות ברחבי העולם כדי להעלות את המודעות למחאה שלנו ולמצב שלנו יכול לעזור", אמר אחד ממובילי המחאה. על פי התכנון, במסגרת אירוע ההזדהות העולמי יתקיימו הפגנות של אפריקאים שקיבלו מעמד פליט במדינות שאליהן הגיעו בשנים האחרונות, בין היתר בארה"ב, קנדה, באירופה ואף באוסטרליה.

בתוך כך, 15 יום לאחר שכ-150 מבקשי המקלט פתחו בשביתת רעב במחאה על מעצרם וכחלק ממחאת מבקשי המקלט שפרצה במרכז הארץ, אנשי שירות בתי הסוהר בכלא סהרונים עושים ככל שביכולתם כדי לשבור את שביתת הרעב ואת רוחם של עשרות מבקשי המקלט שעוד מנסים להמשיך בה.

מעדויות שהגיעו מתוך הכלא עולה כי זמן קצר לאחר ההכרזה על שביתת הרעב בסהרונים החלו בשב"ס לנקוט סנקציות כלפי כל מי שלקח חלק בשביתת הרעב ושללו מהם את הגישה לטלפון, לקנייה בקנטינה של הכלא וכן נאסר עליהם לצפות בטלוויזיה. ארבעת מבקשי המקלט שהובילו את השביתה (ועמדו בראש צעדות המחאה שיצאו מחולות לבאר שבע וירושלים), הוצאו מכלא סהרונים והועברו לכלא דקל בבאר שבע, המשמש ככלא לאסירים פליליים. שלושה מהם סיפרו ששמו אותם בתאים עם אסירים פליליים - מהלך המנוגד לחוק.

למרות הוצאת ארבעת מנהיגי המחאה מכלא סהרונים המשיכו עשרות ממבקשי המקלט בשביתת הרעב, וכמה ימים לאחר מכן נאסר עליהם לצאת מתאיהם ולפקוד את חצר הכלא. בנוסף, מרבית מבקשי המקלט שפתחו בשביתת הרעב פוזרו בין אגפי הכלא השונים, ורק כ-50 מהם נותרו יחדיו, אולם הועברו לאגף פנימי במתקן הכליאה. בשבוע שעבר, לאחר שהועברו לכלא דקל בבאר שבע, נערכו לארבעת מובילי שביתת הרעב שימועים בפני דיין.

צילום: אריק סולטן
מבקשי המקלט בהפגנה השקטה בכיכר רבין צילום: אריק סולטן
 
אחמד יעקב, מבקש מקלט מסודן שבצעדת המחאה לירושלים שימש כסדרן עד שנעצר ונלקח בכוח לאוטובוס, פנה אל הדיין ואמר לו: "אני מבקש מהמדינה להתייחס אליי כפליט. הגשתי בקשה למקלט ב-2012 ונאמר לי שבתוך תשעה חודשים אקבל תשובה. חיכיתי תשעה חודשים ואין החלטה. אחרי ההחלטה של בג"ץ אמרו לי שאני משתחרר ועשו לי ראיון, אבל אז לקחו אותי ואת חבריי ל'חולות' (לאחר הצעדה הוא הוחזר לסהרונים, י"ג). כל שנשאר לי הוא לשבות רעב או למות".

מהאג'ד עבדלקאדר, אף הוא מבקש מקלט מסודן, אמר לדיין: "אני אמשיך בשביתת הרעב עד שייתנו לי תשובה". בתום עריכת השימועים אישר הדיין את המשך מאסרם של הארבעה, ללא הגבלת זמן. מהמוקד לפליטים ומהגרים נמסר: "צעדי הענישה הברוטליים, כגון כליאתם של מבקשי מקלט בכלא פלילי לצד רוצחים ואנסים, הינם מקוממים ושוללים את זכותם הבסיסית למחות.

"כל שמבקשי המקלט דורשים הינה למעשה החובה המוטלת על מדינת ישראל מתוקף חתימתה על אמנת הפליטים - בדיקת בקשות המקלט על פי סטנדרטים בינלאומיים". משירות בתי הסוהר נמסר כי השובתים שהועברו לכלא דקל מופרדים לחלוטין מאסירים פליליים, וכן נמסר כי מספר השובתים בכלא סהרונים עמד נכון לאמש על 39 מבקשי מקלט.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...