מתנחלים ופלסטינים חוברים למאבק משותף

במאבק נגד גדר ההפרדה מוצאים את עצמם המתנחלים ופלסטינים באותו צד של הגדר. מגן עדן של טראסות ומעיינות לים של בטון וברזל

אביב לביא | 14/1/2014 17:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
מתנחלים ופלסטינים מנהלים מאבק משותף נגד הקמת גדר ההפרדה בגוש עציון והרי יהודה. ביום חמישי הקרוב ייערך בבית ספר שדה כפר-עציון כנס בהרכב משתתפים לא שגרתי: בין השאר צפויים להגיע תושבי גוש עציון, אנשי סביבה ופלסטינים מכפרי האזור - בתיר, ואדי פוקין וחוסאן. אחד הדוברים ברשימה הוא זיאד סבטין, תושב חוסאן.

במפת האינטרסים הסבוכה שמאפיינת את האזור, מוצאים את עצמם המתנחלים והפלסטינים באותו צד של הגדר, תרתי משמע. מדובר בגדר באורך עשרות קילומטרים שאמורה לבתר את הרי יהודה ולהפוך גן עדן של טראסות קדומות, עצי זית ואלון ומעיינות עתיקים לים של בטון וברזל.
ואדי פוקין
ואדי פוקין צילום: פלאש 90


גן העדן הזה מספק לא רק איכות חיים, מערכות אקולוגיות ואתרי טיול אלא גם פרנסה: תושבי הכפרים באזור מקיימים לפחות מאות שנים חקלאות טראסות מסורתית, שנשענת על מעיינות טבעיים. "זה אולי המקום האחרון שמשמר את שיטות החקלאות העתיקות שהיו נהוגות בארץ ישראל", אומר ירון רוזנטל, מנהל בית ספר שדה כפר-עציון.

רוזנטל נוהג לקחת קבוצות מטיילים לוואדי פוקין, ששם הם מתקבלים על ידי החקלאים הפלסטינים שמעבדים את חלקותיהם בעמק המרהיב והפורה שנמצא עכשיו בסכנת ייבוש. "63 שנה נמשך כאן השקט ואנו תושבי האזור רוצים לשמור עליו", נכתב באתר של בית ספר שדה כפר-עציון. "הפקעת אדמות וניתוק החקלאים הערבים מאדמתם תעורר קרוב לוודאי מהומות נוסח בילעין ותיצור כאוס כללי באחד האזורים השקטים ביהודה ושומרון".

מי נגד מי?
כולם נגד מערכת הביטחון - המתנחלים, הפלסטינים, הארגונים הירוקים, ואפילו זרועות ממשלתיות כמו המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים. השר הקודם להגנת הסביבה, גלעד ארדן, הפציר בזמנו בשר הביטחון אהוד ברק להפסיק את הקמת הגדר באזור כי "עבודות אלה ממיטות הרס על מורשת היסטורית-תרבותית בעלת חשיבות עולמית".

ראש הרשות הפלסטינית, אבו-מאזן, ביקש להכיר באגן נחל רפאים כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. מומחי רשות הטבע והגנים חיברו נייר עמדה שבו נטען כי ניתן לשמור על הביטחון באזור בעזרת אמצעי תצפית אלקטרוניים וכוחות ניידים, מבלי לגרום להרס של השטח.

עלות הקמת הגדר בהרי יהודה תהיה יותר ממיליארד שקל - סכום שאיתו אפשר לפתור כמה בעיות בתקציב המדינה. במערכת הביטחון חזרו וטענו במהלך השנים שמדובר בצורך ביטחוני חיוני ובמימוש של מדיניות הממשלה.

איך זה ייגמר?
ההיסטוריה מלמדת שמאבקים נגד הגדר התנפצו בזה אחר זה על החומה, שלבסוף הוקמה. כאן מדובר במקרה חריג, ואולי זה יסתיים אחרת. המתנגדים מניפים לא רק את דגל הסביבה והפגיעה האנושית אלא גם את דגל הביטחון עצמו: "לא ברור מה גורם למערכת הביטחון להפסיק מצב של שקט ביטחוני ולהבעיר את אזור יהודה", אומר רוזנטל.

ביום שישי הקרוב ייערכו נטיעות משותפות על תוואי הגדר המתוכנן בנחל רפאים. מי אמר שלט"ו בשבט אין משמעות אקטואלית?

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''דעות''

פייסבוק