הקרב על בנגקוק: חשש להפיכה צבאית
מפלגת האופוזיציה בתאילנד נערכת לשתק את העיר ולהשתלט עלנייני ממשלה, אך מבטיחה - לא נדרדר את המדינה למלחמת אזרחים
- המהומות בבנגקוק: שוטר תאילנדי נהרג
- עשרות אלפים צובאים על בית רה"מ תאילנד
- בעקבות ההפגנות: רה"מ תאילנד פיזרה הפרלמנט
אנשי האופוזיציה מפגינים מאז נובמבר בדרישה שראש הממשלה ינגלק צ'ינוואט תתפטר מתפקידה, תאפשר הקמת ממשלת מעבר מקצועית שתערוך רפורמות הנחוצות למלחמה בשחיתות – ותבטל את הבחירות המתוכננות ל-2 פברואר, אותם מחרימה מפלגת האופוזיציה המרכזית..
בשבועות האחרונים הם הוציאו לכל היותר 200 אלף מפגינים לרחובות, אך הצליחו לפגוע קשות בשגרת החיים בחלקים מהעיר, ניסו להשתלט על בנייני ממשלה, והסבו נזקים עצומים לענף התיירות החשוב. המחאה המתוכננת להיום אמורה להיות בקנה מידה גדול בהרבה, ובממשלה כבר הציבו כ-20 אלף חיילים ושוטרים ברחבי העיר במטרה להדוף את ההמונים.


המחאה, הנתמכת ומובלת בידי ראשי האופוזיציה, קשורה למחאה שהסעירה את המדינה בשנת 2006. גם אז יצאו המונים לרחובות והפגינו נגד ראש הממשלה תקסין צ'ינוואט, מיליארדר מקומי ואחיה של ראש הממשלה הנוכחית – עד שהופל על ידי הצבא ונאלץ לצאת לגלות.
מאז, קמו ועלו ממשלות משני המחנות – המחנה האדום בראשות צ'ינוואט הנתמך בקרב השכבות הנמוכות בכפרים, והמחנה הצהוב הכולל את המעמדות המבוססים יותר בבנגקוק. כמעט כל הממשלות נאלצו להתמודד בשלב זה או אחר עם מחאה של המחנה היריב, כשהמחאה הנוכחית הוצתה בעקבות טענות לפיהן ראש הממשלה היא בסך הכל בובה של אחיה ונבחרה הודות לכוחו הכלכלי.
אחד מראשי המחאה הודיע אתמול שיבטל את המחאה אם יראה שהיא עלולה להוביל למלחמת אזרחים, אבל הוא הדגיש שאין בכוונתו להתפשר עם הממשלה. ההתבצרות הזו של שני המחנות בעמדותיהם, הגבירה את ההערכה לפיה הצבא ינצל את התוהו ובוהו היום כדי להפיל את הממשלה, כפי שעשה ב-2006.
אחד מדוברי הממשלה אמנם אמר ביום שישי שאינו מאמין שהצבא יתערב, משום שבפעם הקודמת החריפה ההפיכה את המשבר הפוליטי במדינה. ואולם רמטכ"ל צבא תאילנד פריות צ'אן אוצ'ה סירב להתחייב שלא יתערב ויביא להפלת הממשלה. לנוכח האיום על השלטון, התקבצו אתמול אנשי המחנה האדום של צ'ינוואט להפגנות כוח משלהם מחוץ לעיר. המסר לממסד המבוסס של של בנגקוק היה ברור: ניסיון להפיל את הממשלה בכוח לא יעבור בשלום.