פיצויים בסך מיליונים לחיילים שנפגעו מ"חיסון האנתרקס"

בית המשפט בלוד אישר את הסכם הפשרה, המחייב את המדינה לשלם פיצויים לכל החיילים שלהם ניתן החיסון. השופטת: "התובעים הם מלח הארץ, ראויים להסכם עם המדינה"

יוחאי עופר | 12/1/2014 15:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בית המשפט המחוזי בלוד קבע היום (א') כי המדינה תשלם פיצויים בסך עשרות אלפי שקלים למאות חיילים שהיו שותפים לניסוי האנתרקס "עומר 2". בכך אישר בית המשפט את הסכם הפשרה עליו חתמה המדינה ומשרד הביטחון עם התובעים. עוד נקבע כי תוקם קרן לטיפול בכל משתתפי הניסוי שלא היו בין התובעים, ויוקצו לה 21 מיליון שקלים.

חיילים מקבלים חיסון
חיילים מקבלים חיסון צילום: חיים אזולאי
בהחלטתה קבעה השופטת הילה גרסטל: "תיק זה מגלם בתוכו אירועים משמעותיים ביותר, הן ברמה הלאומית, הן ברמה האישית של התובעים, וקשה להתייחס אליו כאל תיק. אני יכולה אך להביע את שמחתי על החלטת מדינת ישראל להתנהל כפי שהתנהלה בעניין הליך הפשרה שהתגבש היום. אין ספק שהתובעים בתביעה הם מלח הארץ, הראויים להתנהלות זו של המדינה. מאחלת אני לתובעים ולכל משתתפי 'מחקר עומר 2' בריאות שלמה".

הפרשה החלה בסוף שנות התשעים, כשחיילים החלו לקבל חיסון נגד אנתרקס, במסגרת ניסוי שערך הצבא במכון הביולוגי בנס ציונה, ניסוי שהיה אמור להינתן בסוף לכל האוכלוסייה בישראל.

הניסוי נשמר בסוד, ונחשף רק לאחר שחיילים לקו בתופעות לוואי כמו דלקות עור, בעיות בתפקוד בבלוטת התריס, וליקויים רפואיים נוספים. בנוסף, ניתן החיסון לחיילים מבלי ליידע אותם בהשלכותיו וסכנות ההידבקות הכרוכות בו. לאחר שהוגש בג"צ בנושא, נחשפה הפרשה בשנת 2007 בתוכנית "עובדה" ועד אז נשמרה בסתר לחלוטין.

הסכם הפשרה שאושר היום, הושג לאחר וועדת בדיקה של הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית. הוועדה קבעה קבעה לאחר חשיפת עריכת הניסוי שנמשכה קרוב לעשור, כי הניסוי לווה בכשלים אתיים חמורים ובליקויים משמעותיים בביצועו. בדו"ח נכתב כי גיוס המשתתפים בניסוי נעשה בניגוד לכללי היסוד של ביצוע ניסויים בבני אדם, וכי נעשה ניצול של אוכלוסייה רגישה הנתונה למרות בהיררכיה צבאית.

על פי קביעת הוועדה לא נמצאה שום הצדקה לביצוע הניסוי, ולא ברור מדוע נבחרו דווקא חיילים לבחינתו. הוועדה תהתה גם מדוע הוצגו בפני החייים נתונים חלקיים, ואף הועלמו מהם פרטים חיוניים אודות הסיכונים ותופעות הלוואי.

לפי הוועדה, טופס ההסכמה שניתן לחיילים שחוסנו לא כלל מידע על תופעות לוואי שעלולות היו להיגרם בשל החיסון, על אף שברשות מתכנני הניסוי היה מידע על הצטברות תופעות לוואי לחיסון נגד אנתרקס.

"אין בידי הוועדה דרך תקיפה מספיק להביע את הסתייגותה והשגותיה מהדרך בה גויסו החיילים להשתתף בניסוי, מהליקויים שנפלו בטופס ההסכמה והדף ההסבר ומכך שלא הושארו בידי החיילים" נכתב בדו"ח שפורסם בשנת 2009. בשנת 2010 הוגשה התביעה על ידי 91 לוחמים, מתוך למעלה מ-700 שקיבלו את החיסון.

בהודעה משותפת שהוציאו היום משרד המשפטים ומשרד הביטחון הוסבר המניע לביצוע הניסוי: "לפני למעלה מעשור העריכה מערכת הביטחון, כי מדינת ישראל על אזרחיה וחייליה ניצבת בפני איום ממשי של חשיפה לחיידק האנתרקס (גחלת). משכך, הוחלט כדין, ובאישור כל הגורמים הנחוצים, על הצורך בפיתוח חיסון בישראל, על בסיס חיסון אמריקאי רב שנים, במסגרת מחקר בצה"ל, במטרה לאפשר מענה יעיל לחיילי צה"ל ולאוכלוסייה האזרחית".

עוד נאמר בהודעת משרד הביטחון: "המחקר הסדור שנערך באורח הבטיחותי ביותר, אשר כונה 'עומר 2', התבסס על מערך התנדבות של קצינים וחיילים. הגורמים המוסמכים במערכת הביטחון, ראו לנגד עיניהם את התנדבותם של החיילים שהשתתפו במחקר זה ואת תרומתם. על כן, הכריע משרד הביטחון, כי יפעל ככל יכולתו להוביל לפתרון משמעותי ארוך טווח, אשר ייתן מענה מקיף ומלא, במספר מישורים ולצרכי המשתתפים כולם. בכך ניתן מענה לאומי ואנושי לכל מתנדבי המחקר וגם נחסכו עוד שנים רבות של דיונים משפטיים".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...