האפיפיור שמחזיר את מיליוני הקתולים לכנסיות
חג המולד מוצא את הכנסייה הקתולית בעיצומה של תחייה מפתיעה. פרנציסקוס, האפיפיור הישועי מארגנטינה, מחזיר את המאמינים לכנסיות
פרנציסקוס הצנוע, בן למהגרים איטלקים שחגג לא מכבר את יום הולדתו ה-77, מתגלה כמנהיג כריזמטי. בתשעת חודשי כהונתו הצליח להחיות את הכנסייה, שהייתה גוססת בזמן בחירתו ושקועה עד צוואר בשערוריות מין, בשחיתות ובמאבקי כוח פנימיים. איש לא ציפה לכך מן האיש שגדל בשכונת עוני, ושקורות חייו כוללים עבודה כמנקה בבית חרושת לגרביים וכשומר בדיסקוטק, ולימודי כימיה באוניברסיטה. לאחר לימודי כמורה ולימודי פילוסופיה אקדמיים הצטרף ברגוליו למסדר הישועי. בחירתו היא היסטורית גם במובן זה - זהו בן המסדר הראשון המכהן כראש הכנסייה הקתולית.

ראשי הכנסייה הטילו בתחילה ספק בכישוריו של "האפיפיור מהעולם השלישי", אבל הם התבדו עד מהרה.הנזיר הישועי הביא משב רוח רענן לכנסייה הקתולית ובמהלך תשעת חודשי כהונתו החל ליישם רפורמות ולהחזיר את מיליוני המאמינים הקתולים אל הכנסיות ואל כיכר פטרוס הקדוש. הנתונים שפרסמו מכוני מחקר באיטליה מדהימים: 92 אחוז מאוכלוסיית איטליה מחבבים את האפיפיור. לא פחות מ-70 אחוז מאמינים שהאפיפיור החדש יצליח לערוך את הרפורמות בממסד הוותיקן ובכנסייה הקתולית, אך הוא ייתקל בהתנגדותם של אנשי ההיררכיה הישנה. המאמינים חזרו אל הכנסיות וממוצע המבקרים בכיכר פטרוס הקדוש נע בין 50 ל-90 אלף בכל שבוע.
מהו סודו של פרנציסקוס? לדעת מומחים לענייני הכס הקדוש, האפיפיור החדש פשוט מדבר אחרת. הוא מבטא את דרשותיו בשפה פשוטה, בחום ובידידות. 83 אחוז מהצעירים האיטלקים סבורים כי "דבריו תואמים את זמננו". פרופ' אלסנדרו רוסינה, מרצה לתקשורת באוניברסיטת מילאנו, מסכים כי החידוש העיקרי בהנהגתו של פרנציסקוס הוא בתקשורת שלו עם המאמינים. "פרנציסקוס מצליח ליצור קשר אישי עם המאמינים. הוא חומק מהשומרים ועובר בין אלפי המאמינים, מחבק, מנשק ומברך אותם. קודמו היה תיאולוג מוכשר, אך הוא לא הצליח לחדור ללבם של המאמינים".
הפרשן מרקו פוליטי מדגיש כי האפיפיור החל במתקפה התקשורתית כבר בתחילת דרכו, כאשר הדהים את הכנסייה באמירה: "מי אני שאשפוט הומוסקסואל, אם הוא אדם מאמין". הוא הטיל ספק באיסור על נישואי כמרים וביחס השלילי לגרושים, ועמד על הצורך לשתף נשים בהנהגת הכנסייה.
בארגנטינה, שם פתח את מלחמתו נגד השחיתות, החומרנות והבזבוז, כונה ברגוליו "בישוף העניים". הוא דיבר על "שומרי המצוות שמפרים את העקרונות הבסיסיים של הדת, אלה שתורמים ביד אחת לכנסייה וביד השנייה גונבים מהמדינה ומהחברה". לאחר שנבחר לאפיפיור, קבע כי הוא רוצה "כנסייה ענייה לעניים", ואף נתן דוגמה אישית. הוא סירב להתגורר בדירה המפוארת המיועדת לאפיפיורים והעדיף את בית המלון הצנוע "סנטה מרטה" שבוותיקן, שם הוא אוכל ומתפלל לצד עוזריו.
פרנציסקוס מסתובב מחוץ לעיר במכונית פורד פוקוס משומשת, ובתוך הוותיקן במכונית רנו משנת 1970 שקיבל במתנה. הוא נועל נעליים שחורות וישנות, ועונד על צווארו צלב כסף (ולא זהב כקודמיו). בקושי הסכים לענוד את טבעת הדייגים שמצופה בזהב. אין ספק שבצניעותו הוא כבש את לבם של מיליוני המאמינים.
אבל זו הייתה רק ההתחלה. האפיפיור קרא את הדוח המפורט שכתבו שלושה חשמנים על השערוריות בוותיקן, אותו קיבל כ"שי" מקודמו בנדיקטוס, והחליט לעשות בדק בית ולשים קץ לשערוריות המתנהלות, כלשונו, "בחסות הצלב הקתולי". הכוונה היא לאישומים בשחיתות, הלבנת הון, פדופיליה ועוד.
אמר ועשה: האפיפיור הקים ועדה פיננסית המורכבת משמונה בכירים קתולים, ביניהם גם אישה, וזו החלה לנער את'בנק הוותיקן', וסילקה ממנו 1,200 בעלי חשבונות שנחשבו ל"אפלים". הוועדה הבהירה כי הבנק ישמש מעתה רק את עובדי הכס הקדוש והסגל הדיפלומטי שלו. בתוך חודשיים פוטרו מהבנק שני מנהלים בכירים, נפתח אתר אינטרנט בו מוצגים בפומבי מאזני הכס הקדוש, ומדינת הוותיקן הצטרפה לאמנה הבינלאומית נגד הלבנת הון.

המהפכה הפיננסית של הוותיקן רק החלה, אומרים בכירים בוותיקן. לדבריהם, ועדת הכספים בחסות האפיפיור החליטה לצמק את הבזבוזים של הבכירים, להמעיט בטקסים היקרים ובגילויי העושר והראוותנות שהיו נהוגים עד היום. בין שאר הבזבוזים רווחו בכנסייה טקסים יקרים של הקדשת קדושים: בשנות כהונתו של יוחנן פאולוס השני "ייצרה" הכנסייה לא פחות מ-482 " קדושים" (ו-1,338 " מבורכים"), כשכל טקס עלה לכנסייה כ-750 אלף יורו.
הרפורמה במערכת הפיננסית הייתה הראשונה, אבל לא האחרונה. באחד המסמכים האחרונים כתב פרנציסקוס כי "יש לבצע שינויים קיצוניים בכנסייה הקתולית כדי שתוכל לתת מענה לצרכים העכשוויים של המאמינים". הוא מינה שמונה חשמנים מרחבי העולם, שמתכנסים מדי חודש כדי לייעץ לו בעריכת הרפורמות.
בינתיים הוא סילק את ראש ממשלת הוותיקן, טרצ' יזו ברטונה, שהיה מעורב בעסקים מפוקפקים בבנק ובמאבקי כוח בקריה, ומינה במקומו את אחד מאנשי אמונו, פייטרו פארולין, ששירת כשגריר הכס הקדוש בוונצואלה. לפני כשבוע סילק פרנציסקוס מאגודת הבישופים את החשמן אנג'לו באניאסקו ועוד כמה בישופים שנחשבו לשמרנים, והתנגדו לרוח המהפכנית הנושבת מ"סנטה מרטה".
השבועון "טיים" בחר לא מכבר בפרנציסקוס כאיש השנה, בזכות הצלחתו להשיב את האמון ואת המאמינים אל הכנסייה הקתולית. ה-CNN פרסם סקר לקראת חג המולד ובו נמצא כי פרנציסקוס זוכה לאמון מצד 88 אחוז מן הקתולים בארצות הברית. אך לא רק המיעוט הקתולי: תאגיד התקשורת טוען כי האפיפיור החדש הוא האישיות הדתית המוערכת ביותר כיום על ידי כלל הציבור האמריקאי, וכי הוא ככל הנראה האישיות שדובר בה הכי הרבה ברשת האינטרנט בשנה האזרחית היוצאת. אך האיטלקים הקדימו את האמריקאים: הם גילו זה מכבר את הכריזמה של האפיפיור החדש ועיתונים רבים הפכו אותו לסמל של הכנסייה והמאבק בשחיתות. "חבל שהוא לא מנהל את איטליה", אומרים רבים, שמכנים אותו "הסופר סטאר" של הכס הקדוש.
"הכנסייה המאובנת המתינה כאלפיים שנה לאפיפיור שישנה אותה", אומר מרקו פוליטי ומתייחס אל פרנציסקוס כאל "מציל הכנסייה". " האפיפיור הוא אדם מיוחד במינו שאינו דומה לקודמיו", אומר הפרשן אנדראה טורינלי. הוא מנחם ומוודה אסירים, חולי איידס ונפגעי נפש, ובולט בעממיותו. דוגמה אחת נחרתה בזיכרונו של טורינלי,כאשר היה עד לפגישה בכיכר פטרוס בין פרנציסקוס לאדם שרגלו היתה נתונה בגבס. "הוא חייך אליו, ביקש עט וכתב את שמו על הגבס".
"אלוהים נמצא בכל אדם", אמר פרנציסקוס בראיונות שהעניק לכמה עיתונים. "גם אצל החילונים או מי שאינם מאמינים בו. אני בטוח שאלוהים נמצא בנפשו של כל אדם ולא משנה אם הוא פושע או מאמין באל".
למרות שפרנציסקוס הוא האפיפיור הראשון המדבר בגלוי על הומוסקסואלים ועל אמצעי מניעה, רבים סבורים שעמדותיו שמרניות מאוד, ולמעשה אין בכוונתו לשנות את הדוקטרינה של הכנסייה. "המהפכה האמיתית היא בגישה החדשה של האפיפיור, שהביא תקווה חדשה למאמינים הקתולים. הפכנו מכנסייה חולה ושקועה באלף בעיות, לכנסייה פתוחה", אומר פייטרו פארולין לעיתון "אולטימאס נוטיסיה".
וכמובן , השינויים שמחולל פרנציסקוס בכנסייה אינם מוצאים חן בעיני כולם. "המאפיה של קלבריה, שעשתה עסקים עם הבנקאים בוותיקן אינה אוהבת את השינויים ואת השקיפות שיש כיום בבנק. האפיפיור מפריע להם ולא אתפלא אם הם ינסו לסלקו מדרכם", אומר השופט ניקולה גראטיירי, מומחה לעסקי המאפיה.
גם השמרנים ונציגי מסדר פיוס ה-10, המסדר האנטישמי שייסד הכומר מרסל לפבר, רואים באפיפיור הנוכחי סכנה לכנסייה." פרנציסקוס יהרוס את הכנסייה", אומר מתיאס גאודרון, מבכירי המסדר, ומזכיר לאפיפיור כי "ההומוסקסואליות היא חטא". גאודרון גם כועס על כך שפרנציסקוס הפסיק את המגעים שהתחיל קודמו, בנדיקטוס, לשובם של חברי הכת לתוך הכנסייה.
הצניעות והמאבק של פרנציסקוס בחומרנות ובעוני אינם מוצאים חן גם בעיני בכירים אחרים בוותיקן, בהם ראש הממשלה לשעבר, ברטונה. העיתון "איל פאטו קואוטידיאנו" חשף כי החשמן ברטונה מקים לעצמו אחוזה מפוארת וגם מפקד המשמר השוויצרי דומיניקו ג'אני מרחיב את ביתו. האפיפיור, לעומת זאת, חגג ב-17 בחודש את יום הולדתו ה-77 בחברת שלושה חסרי בית וכלבם.
פרנציסקוס מצפה לתוצאות הסקר שערך בין המאמינים ברחבי העולם. הסקר המהפכני אמור לשמש אותו בכינוס הכנסייתי שיעסוק ב"שינויי החיים בקרב המשפחה המודרנית", שיתקיים בוותיקן בשנה הבאה.
בין השאר נשאלו המאמינים על נישואים חד מיניים, על אמצעי מניעה, על גירושים, ועל התמודדותם של כמרים עם זוגות חד מיניים. תשובות הסקר אמורות לסייע לאפיפיור להכין סדר יום עדכני לקראת הכינוס.
האפיפיור מתכוון לערוך שינוי מהותי בארגון הכנסייה, להזרים בה דם חדש ולדלל את הריכוזיות של הכס הקדוש - משימה לא קלה לנוכח המאבק שמנהל הפלג השמרני נגדו. האפיפיור מודע לכך ובינתיים החליט לעסוק ביחס הכמרים אל המאמינים.
"המאמינים זקוקים לרועים ולא לשרים. אני רואה את הכנסייה כבית חולים שדה אחרי קרב. היא זקוקה לאנשים שיודעים לרפא פצעים, לחמם לבבות ולהעניק קרבה. אין טעם לשאול פצוע קשה על רמת הכולסטרול והסוכר בדמו. יש לרפא תחילה את הפצעים, אחר כך אפשר לדבר איתו על היתר", אומר האפיפיור שמוצף מדי יום בכאלפיים מכתבים של מאמינים במצוקה. "האפיפיור נוהג לטלפן אישית לחלק מהפונים אליו ואף דואג לעזור להם, לפעמים כספית", אומר דובר הוותיקן, האב פדריקו לומברדי.
ומה יחסו של האפיפיור פרנציסקוס אל היהודים? "יש לנו ידיד טוב מעבר לנהר הטיבר", אומר ל"מעריב" הרב הראשי של רומא, שמואל ריקרדו די-סיני. מקורות בוותיקן הוסיפו כי גם "ההכנות לביקורו של פרנציסקוס בישראל נמצאות בעיצומן".
shabat@maariv.co.il