למרות דרישת ארה"ב: תוכרז בנייה נרחבת ביו"ש
גורם בכיר בירושלים מסר כי בניגוד לתכנונים, החליט ראש הממשלה להצמיד את ההכרזה על הבנייה לשחרור האסירים. הערכה: שינוי ההחלטה בשל לחצים פוליטים
לפי גורם פוליטי ממשלתי בכיר הקשור לבנייה בהתנחלויות, נכון לתחילת השבוע הסכים נתניהו להפצרות האמריקאיות והאירופיות והחליט להמתין בין שבועיים לשלושה מרגע שחרור האסירים עד להכרזה על הבנייה בהתנחלויות.

בנייה ביישוב איתמר ביו''ש. המו''מ יתפוצץ?
צילום: אלי דסה
הממשל האמריקאי הסביר שהודעה על בנייה נוספת, בצמוד לשחרור האסירים, עלולה להביא לפיצוץ המו"מ עם הפלסטינים, שזעמו מאוד על הבנייה הנרחבת שהוכרזה במזרח ירושלים וביהודה ושומרון במקביל לשחרור השני.
גורמים ממשלתיים העוסקים בבנייה בהתנחלויות הביעו פליאה על ההודעה. שכן, נותרו ימים ספורים ועדיין לא מורגשת התרחשות מיוחדת במשרדי הממשלה הרלוונטיים והכנות מעשיות לקראת ההודעות הצפויות על שיווק הקרקעות או אישור שלבי תכנון של תכנית בנייה ביהודה ושומרון. כמו כן, עדיין לא ידועים המספרים והיישובים שבהם יודיעו על הבנייה.
ההפתעה בשינוי ההחלטה של נתניהו, נובעת משילוב של שחרור האסירים הקרוב עם ההסלמה בשטח. פקיד בכיר הסביר שהיה על נתניהו לחץ פוליטי לפיו אם לא תהיה הכרזה על בנייה בצמוד לשחרור האסירים - יתפרש הדבר כחולשה ישראלית.
בנוסף, לפי הבנות שהושגו בין נתניהו למזכיר המדינה ג'ון קרי במגעים שקדמו לחידוש המו"מ, במקביל לכל אחד מארבעת הפעימות של שחרור האסירים - ישראל תודיע על בנייה מידתית בהתנחלויות. ישראל, כך נקבע, תודיע על כך מראש לאמריקאים שיעדכנו את הפלסטינים.

בנימין נתניהו. שינה את החלטתו
צילום: פלאש90
שר הביטחון: "זכותה של ישראל לבנות"
נתניהו כינס את הקבינט המדיני-ביטחוני לישיבה שתוכננה מראש. הישיבה עסקה בנושא המקורי שנקבע אך בפתח הישיבה עסקו השרים גם בנושא הפלסטיני. למרות הימצאותם של שרים כמו נפתלי בנט שמתנגדים לשחרור האסירים, ההבנה הייתה שישראל לא יכולה להפר את ההתחייבות שלה לשחרור 104 אסירים בארבע מנות ולכן מחויבת לשחרר את קבוצת האסירים ביום ראשון.
גם שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, התייחס לסוגיית הבנייה בהתנחלויות במהלך המשא ומתן עם הפלסטינים, ואמר כי "זכותה של ישראל לבנות, בוודאי על פי ההבנות וההסכמות שהיו עם האמריקאים ובהתאם לזה אנחנו נמשיך לבנות".

שר הביטחון יעלון בביקור בבקעת הירדן. ''נמשיך לבנות''
צילום: אריאל חרמוני/ משרד הביטחון
בתוך כך, תקפו דובריו של נתניהו את הנשיא הפלסטיני אבו מאזן על ההסתה ברשות הפלסטינית שהובילה לפיגועים ועל כך שלא יצא גינוי רשמי לפיגועים השונים נגד אזרחים ישראלים. "התקפות הטרור נגד ישראלים בימים האחרונים היו תוצאה ישירה של הסתה ושנאה שמופצות בתקשורת ובספרי הלימוד הפלסטינים", צייץ דוברו של נתניהו לתקשורת ערבית אופיר גנדלמן. לדבריו, "אנחנו מאוכזבים מכך שעד כה הנשיא עבאס לא גינה את פעולות הטרור הללו כפי שהיינו מצפים משותף לשיחות שלום".
עם זאת, עדיין לא ברור מתי ישוב קרי לאזור. ייתכן ויבקר כבר בשבוע הבא. צוות המו"מ בראשותו של השליח האמריקני המיוחד מרטין אינדיק עסוק במאמצים להביא לחתימה על הסכם מסגרת בין ישראל לפלסטינים עוד לפני הפעימה הרביעית.
נתניהו היה מעוניין שהשיחות שאמורות להסתיים בסוף אפריל יוארכו בכמה חודשים טובים, לפחות עד סוף
2014. השבוע לא התקיימו פגישות בין הממונה על המו"מ בצד הישראלי השרה ציפי ליבני והממונה הפלסטיני על השיחות סאיב עריקאת, כשכולם בעצם ממתינים לשובו של קרי לאזור.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg