בג"ץ קבע: ילד המריבה יישאר במשפחה המאמצת

"משפט שלמה 2013": הפעוט שהיווה מוקד למאבק בין משפחתו הביולוגית לבין המשפחה המאמצת יישאר אצל הוריו המאמצים, בתום מאבק משפטי ארוך. ההורים המאמצים: "אנו מתרגשים ואסירי תודה על כך שהשכל הישר וטובת בננו ניצחו"

יעל פרידסון | 23/12/2013 13:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
משפט שלמה 2013, ההכרעה: בית המשפט העליון הכריע בפרשה שעסקה בגורלו של הילד בן השלוש, מהעדה האתיופית שאומץ, וקבע כי הוא יישאר אצל משפחתו המאמצת, ולא יועבר לידי דודתו. הרכב מורחב של שבעה שופטי עליון דן בסיפור, שכבר זכה לכותרת "משפט שלמה 2013".

"נסוג שיקול 'קול הדם' מפני שיקולי טובת הקטין". השופטת מרים נאור, ראשת הדיון המורחב צלם: פלאש 90
"אנו מתרגשים ואסירי תודה על כך שהשכל הישר וטובת בננו ניצחו. בית המשפט העליון עשה חסד גדול עם בננו בכך שהבין שטובתו והתפתחותו הנורמלית תתאפשר רק איתנו- הוריו, כפי שסברו כל גורמי הרווחה, אנשי המקצוע והיועץ המשפטי", אמרו ההורים המאמצים הנרגשים.

"איתנו בננו קיבל בטחון, בית חם ואוהב והחזיר את האמון בבני אדם. קיבלנו לידינו באהבה רבה ומתוך רצון להקרבה ולנתינה תינוק במצב רפואי ונפשי קשה ביותר, ועם מטען גנטי לא פשוט. לאחר דרך ארוכה שנמשכה כשנתיים הפך אט אט לילד מחייך, אוהב, מתרגש ונורמלי ככל הילדים.

לדברי הוריו המאמצים: "לנו הוא קרא לראשונה אבא ואמא, והוא בעצם לא מכיר דמויות אחרות בחייו, שכן זה הבית היחיד שהיה לו מאז ומעולם. אנו מוקירים את החלטת בית המשפט לחסוך מהילד טראומה בקריעתו מביתו, ואת הבנתו כי הסביבה הטבעית שלו היא עימנו".

עו"ד רונן דליהו מומחה לדיני משפחה המשמש גם בתפקיד יו"ר הפורום הארצי לדיני משפחה של לשכת עוה"ד, המייצג את ההורים המאמצים, הביע סיפוק מההחלטה ואמר כי הוא שמח על כך שבית המשפט הכיר בחשיבות הנושא ובהיבטים העקרוניים העולים מהפרשה הכאובה הזו.
עו"ד דליהו הזכיר כי "כל אנשי המקצוע, שירותי הרווחה והיועמ"ש, קבעו שיש להשאיר את התינוק אצל המאמצים שאם לא יעשה כן עלולים להיגרם לילד נזקים בלתי הפיכים".

לדברי השופטת מרים נאור: "במקום בו הוכח כי השיקול של קול הדם והמשפחה סותר את טובתו של הקטין, נסוג השיקול בדבר הזיקה הביולוגית. העברתו של הקטין לדודתו, עם כל כישוריה, תהפוך את הקטין לקטין בסיכון. מנגד, לא הובאו בפנינו ראיות לכך שקיים סיכון דומה בהשארת הקטין במשפחה המיועדת לאמצו".

עוד הוסיפה השופטת: "כמיהתה של הדודה לגדל את הקטין בביתה, בחיק המשפחה המורחבת ותוך שמירת קשר עם המשיבה היא אך טבעית. על כך אין צורך להכביר מילים. בפתח הדברים עמדתי על כך שהמקום הטבעי בו צריך הקטין להיקלט במקרה של אסון, הוא המשפחה המורחבת. בנסיבות המקרה שלפנינו, נסוג שיקול 'קול הדם' מפני שיקולי טובת הקטין. טובתו של הקטין היא שלא לעבור טלטלה נוספת, וכך עלינו, לדעתי, להכריע".
  
עו"ד עמיקם הדר וחדווה שפירא מסרו בשם דודתו של הפעוט: "אנחנו סבורים שפסק הדין שניתן בבית המשפט העליון בהרכב מורחב מוטעה ולא לקח את כל השיקולים שהיו בפסק דין העליון הקודם. הדודה תמשיך להילחם ולעשות את כל המאמצים להחזיר אליה את אחיין שלה. אנחנו שוקלים את צעדנו באשר לדיון בהרכב מורחב יותר". 

"במוקד דיוננו עומד הילד, הילד כאדם, כפרט, ולא הילד כסמל של מאבק. הלוואי ולא ניכשל בהערכותינו לגבי טובתו. מי יתן והילד יראה אך טוב ואושר בחייו. זוהי תקוות כולנו, אף שנחלקו דעותינו" כתבה המשנה לנשיא השופטת מרים נאור בתחילת הדברים.

המאבק על גידולו נמשך של הילד נמשך כבר למעלה משנתיים, כאשר שירותי הרווחה הוציאו אותו מביתו, מכיוון שמצאו שאמו איננה כשירה לגדלו. משפחה ישראלית הגיעה אל בית הילדים שבו היה הפעוט וביקשה לאמצו.

לאחר שהילד הועבר לחזקת המשפחה המאמצת, דרשה דודתו, קצינה בצה"ל, כי הילד יועבר לחזקתה ויגדל עמה באווירה הדומה לזו של משפחתו הביולוגית.

תחילה קבע בית המשפט לענייני משפחה שהילד יישאר אצל המשפחה המאמצת כיוון שאמו הביולוגית נמצאה לא כשירה לגדלו, אך בית המשפט העליון הפך את החלטה, ופסק כי הילד יועבר לידי משפחתו.
המדינה ביקשה דיון נוסף בהרכב מורחב, שכאמור היום מסר החלטה הפוכה בעניין.

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין, שיזם את הדיון המורחב בבית המשפט אמר לאחר ההכרעה בעניין: "הדיון הנוסף נקבע נוכח עמדתו של היועץ, לפיה נכון יהיה לקבל החלטה סופית בפרשה אנושית רגישה וסבוכה זו בידי הרכב מורחב של שופטים".

עוד נאמר בתגובת היועמ"ש: "לנגד עיני היועץ המשפטי עמד כל העת אך ורק עקרון טובת הילד, ותקוותו היא שסיום הליך קורע לב זה – אשר נוהל ברגישות הראויה -  אכן יביא את אותו קטין אל המנוחה והנחלה".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...