נטשת בעל חיים? תשלם!

פסק דין תקדימי חייב משפחה שנטשה את כלבהּ לשלם את עלויות הטיפול בו וכן הוצאות משפט. אזהרה לאלו שאינם דואגים לחיות המחמד שלהם

גיא נוסן | 22/12/2013 17:43 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
כיועץ משפטי בעמותת 'תנו לחיות לחיות', אני מקבל מדי שבוע עשרות תלונות על התעללות בבעלי חיים והזנחה שלהם. בשנים האחרונות אנו עדים לגל נטישה גואה והולך של חיות; אזרחים משאירים את חיית המחמד שלהם ברחוב, כאילו היו חפץ חסר ערך. בין הסיבות השכיחות לנטישת כלבים ניתן למנות: נסיעת המשפחה לחו"ל, התרחבות המשפחה, מעבר דירה, אלרגיה, מחלה של הכלב או ניתוח שהכלב צריך לעבור ואין באפשרות המשפחה לממן.
 
כלב נטוש. עונש בעלים שמפקיר כלבו
כלב נטוש. עונש בעלים שמפקיר כלבו צילום: אילוסטרציה

חשוב להבהיר: נטישת בעל חיים, מכל סיבה שהיא, היא עברה על החוק. סעיף 2 א' לחוק צער בעלי חיים קובע: "לא ייטוש בעלים של בעל חיים, או אדם שבעל חיים נמצא ברשותו או באחריותו, את בעל החיים". זוהי עברה פלילית שהעונש בגינה, על פי סעיף 17 ב' , הוא מאסר של שנה או קנס בגובה עשרות אלפי שקלים, לפי הקבוע בחוק העונשין.

עמותת 'תנו לחיות לחיות', במסגרת תפקידה כמגנה על זכויות בעלי החיים, מקבלת מספר רב של פניות, דואגת לאיסוף העדויות הנדרשות ומעבירה את הפניות לרשויות האמונות על אכיפת החוק. לצערי, בשנים האחרונות העמותה מצאה עצמה ניצבת מול שוקת שבורה.

לא רק שמספר נטישות בעלי החיים עלה מאוד, אלא שרוב הפניות לרשויות שאמורות לאכוף את חוק צער בעלי חיים בכלל ואת סעיף הנטישה בפרט, לא נענו ולא טופלו. העמותה מתקשה להתמודד עם כמות הכלבים הנטושים שבהם היא נאלצת לטפל, ולשאת בכל העלויות של הטיפול הרפואי והאחזקה. יש לציין כי 95% מתקציב העמותה הם מתורמים פרטיים.

מאחר שהפנייה לרשויות אכיפת החוק לא צלחה, נאלצה העמותה למצוא הליך עוקף רשויות. היא החליטה לנקוט צעד שגם יבטיח עונש לנוטשים, גם ירתיע מפני נטישה וגם יפצה את העמותה על הוצאות הטיפול בכלב שננטש. על פי הליך זה, העמותה עצמה קולטת לחזקתה את בעל החיים הנטוש, כפי שהיא עושה בכל מקרה, ולאחר הטיפול דורשת מהנוטש את הוצאות הטיפול הרפואי והאחזקה של בעל החיים עד למציאת בית חם אחר. אם הנוטש מסרב, מוגשת נגדו תביעה אזרחית.

במקרים רבים, כשמדובר בחתול או בכלב ללא שבב, הקושי הוא לשייך את בעל החיים שננטש לנוטש. אך במקרה אחד השיוך היה פשוט: מנהלת סניף 'תנו לחיות לחיות לחיות' באילת ביקרה בבית המשפחה והדריכה אותה לגבי הטיפול הנכון בכלבה, אך כעבור כחודשיים פגשה את הכלבה ברחוב במצב רפואי קשה. לפיכך החליטה העמותה, בצעד תקדימי, לפנות לבית משפט השלום באילת בתביעה אזרחית נגד הנוטשים, לאחר שאלו הכחישו כי הכלבה בבעלותם.

פסק הדין שניתן באילת לפני כשבוע הוא הראשון שניתן בדרך זו. ניתן למצוא בו אמירות חשובות של השופט ברינגר, וביניהן הקביעה כי "לבעלי החיים מעמד מיוחד בחקיקת מדינה ישראל ואין הם שווים לחפצים. על בעליהם ומחזיקיהם מוטלת חובת שמירה, טיפול והשגחה, והם נושאים באחריות עבורם".

עוד מוסיף השופט ברינגר כי התובעת פעלה כפי שהיו מצופים הנתבעים לפעול כדי למנוע התעללות בכלבה ולקדם את צרכיה הבריאותיים. השופט פסק כי על הנתבעים – הנוטשים – לשלם לעמותה את הוצאות הטיפול הרפואי, ואף הוסיף על כך הוצאות משפט, שהיו גבוהות מסכום התביעה.

זהו פסק דין תקדימי, וכולי תקווה שיצליח להרתיע כל אזרח מפני נטישה של בעל חיים אשר בחזקתו, בידיעה כי הוא אחראי להוצאות הטיפול בבעל החיים כל עוד הטיפול בבעל החיים לא הועבר לאדם אחר, על פי דין. קרי, בצורה מסודרת ואחראית, על ידי מציאת בית חם אחר, העברת הבעלות בשבב ודיווח לווטרינר של הרשות המקומית.
עו"ד גיא נוסן הוא יועץ משפטי ב'תנו לחיות לחיות'

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''דעות''

פייסבוק