אדם חופשי: חודורקובסקי ידבר בתום עשור בכלא
האוליגרך לשעבר התאחד עם משפחתו בגרמניה, על רקע הדיווחים כי אולץ לכתוב את בקשת החנינה כדי לשפר את תדמיתו של פוטין בעולם
שמונה חודשים לפני שאמור היה לסיים את 11 שנות המאסר שנגזרו עליו, לאחר שהורשע במעילה והעלמת מס כבעליו של תאגיד האנרגיה "יוקוס", יצא שלשום חודורקובסקי מבית הכלא במחוז קרליה בצפון רוסיה. שחרורו המוקדם התאפשר בזכות החנינה שהחליט הנשיא פוטין להעניק לו. עד מעצרו נחשב חודורקובסקי, האיש העשיר באירופה באותם ימים, כאחד ממבקריו החריפים ביותר של הנשיא הרוסי וכמי שעשוי להתמודד מולו בבחירות לנשיאות.
במהלך מסיבת עיתונאים לסיכום שנת 2013 שערך פוטין במוסקבה ביום חמישי, הוא סיפר כי החליט להעניק חנינה לחודורקובסקי לאחר שזה פנה אליו במכתב אישי וביקש לשחררו מ"טעמים הומניטריים", בעקבות בעיות רפואיות של אמו וטיפולים שהיא עוברת בגרמניה.
מלבד חודורקובסקי, אמורים ליהנות מהחנינה עוד כעשרים אלף בני אדם, ביניהם אסירים, בעלי עונשי מאסר על תנאי או כאלה הממתינים למשפטם. בין אלה שאמורים להשתחרר בימים הקרובים נמצאות גם בנות להקת "פוסי ריוט", שנידונו לשנתיים מאסר, ושלושים פעילי גרינפיס שנעצרו בחודש ספטמבר האחרון בקוטב הצפוני.

מיד לאחר שחרורו ביום שישי עלה חודורקובסקי על מטוס לברלין, שם פגש אותו שר החוץ הגרמני לשעבר האנס-דיטריך גנשר, שסייע בארגון הטיסה ובהוצאת ויזה מהירה בשגרירות גרמניה במוסקבה.
עם נחיתתו בברלין פרסם האוליגרך לשעבר הצהרה, בה הודה כי פנה לפוטין בבקשת חנינה.
"ב-12 בנובמבר פניתי לנשיא רוסיה בבקשת חנינה עקב נסיבות משפחתיות. אני שמח על ההחלטה החיובית. השאלה של הודאה באשמה לא עלתה בתהליך בקשת החנינה", אמר חודורקובסקי. הוא גם ביקש להודות לכל מי שתמך בו במהלך שנות מאסרו: "אני רוצה להודות על התמיכה שהענקתם לי, למשפחתי, ולכל אלה שנרדפים או הורשעו על לא עוול בכפם. כעת אני מחכה לרגע שבו אוכל לחבק את בני משפחתי".
אתמול כבר נפגש חודורקובסקי עם בנו הבכור, פאבל, והוריו מרינה ובוריס שהגיעו מרוסיה על מנת לפגוש את בנם אחרי עשר שנים. חודורקובסקי הודיע אתמול כי ייכנס היום מסיבת עיתונאים בברלין ובה ידבר לראשונה בפומבי על פרשת מעצרו.
טיסתו הבהולה לברלין מיד עם שחרורו עוררה גל שמועות. דוברו של פוטין, דמיטרי פסקוב, הכחיש כי מדובר בעסקה שנועדה להבטיח כי חודורקובסקי יישאר בגלות: "אינני יודע מדוע הוא טס לגרמניה, זו היתה החלטה שלו. אף אזרח רוסי אינו מנוע מלחזור לרוסיה".
פסקוב סיפר על השתלשלות האירועים שהביאה לשחרורו של חודורקובסקי: "הנשיא פוטין קיבל שני מסמכים בחודש שעבר מחודורקובסקי - בקשת חנינה ומכתב בכתב יד ובו הסבר לבקשה. הנשיא החליט לפעול מטעמים הומניטריים. חודורקובסקי ביצע פשע חמור מאוד, אבל הוא גם ריצה עונש חמור".
מי שבכל זאת פיזר מעט את הערפל סביב טיסתו החפוזה של חודורקובסקי לברלין הוא שר החוץ הגרמני לשעבר גנשר, שאמר כי עקב ההליכים המהירים לשחרורו, לא הבין חודורקובסקי כי אמו, שטופלה במרפאה גרמנית בעקבות מחלת הסרטן ממנה היא סובלת, כבר חזרה לרוסיה לפני כעשרה ימים.
אתמול בערב התאחדו כאמור כל בני המשפחה בברלין. החנינה של פוטין נתקלה בתגובות ציניות מצד פעילי אופוזיציה, שטענו כי מדובר בצעד שנועד לרכך את הביקורת בעולם על מצב זכויות האדם ברוסיה, פחות מחודשיים לפני פתיחת משחקי החורף האולימפיים בסוצ'י.
פוטין קיווה להפוך את המשחקים להפגנת הזדהות של מנהיגי העולם עם רוסיה, אלא שבימים האחרונים רשימת המנהיגים שהודיעו כי אינם מתכוונים להגיע למשחקים האולימפיים דווקא הולכה וגדלה. לאחר נשיאי צרפת וגרמניה וחלק מראשי האיחוד האירופי הודיעו זאת, גם נשיא ארה"ב ברק אובמה וראש ממשלת בריטניה דיויד קמרון הבהירו כי אינם מתכוונים להגיע לסוצ'י, במה שנראה כמכה קשה לתדמיתו של פוטין.
דמיטרי אורשקין, פרשן פוליטי ממוסקבה, כינה את החנינה "צעד ציני" מצד פוטין. הוא רמז כי לדעתו חודורקובסקי אולץ למעשה לכתוב את בקשת החנינה על ידי אנשי הנשיא. "פוטין ראה כי יש בעיה אמיתית עם התדמית שלו ושל רוסיה במערב, והמשחקים האולימפיים מתקרבים. זו הייתה החלטה מתוכננת היטב, בדיוק לפני חג המולד, על מנת שכולם יכתבו כמה פוטין נפלא.
"חודורקובסקי הצהיר בעבר כי לא יבקש לעולם חנינה מפוטין מאחר וזו תהיה הודאה באשמה. העובדה שעשה זאת כעת, חודשים ספורים לפני סוף מאסרו, נובעת כנראה מכך שאנשיו של פוטין לא הותירו לו ברירה. אף אחד לא יכול לדעת האם זה נבע מאיומים עליו בכתב אישום חדש ועוד שמונה שנים בכלא, או הצהרה שהוא אולץ לכתוב על בריאותה הרופפת של אמו", אמר אורשקין.