מקורבי נתניהו: לבני אחראית למשברים הקואליציוניים
בסביבת רה"מ טוענים ששרת המשפטים מקדמת חוקים בעייתיים ומאיצה התנגשויות. ח"כים מיש עתיד נגד לפיד: "אין לנו מושג מה עמדות המפלגה"
יום רביעי אחר הצהריים במליאת הכנסת. יו"ר הקואליציה, ח"כ יריב לוין, נצפה מסביר באריכות לשרת המשפטים ציפי לבני את רזי ההתנהלות בוועדת השרים לענייני חקיקה. שלא תטעו - יו"ר הוועדה היא דווקא לבני. אבל מבחינת אנשיו של ראש הממשלה היא ממש לא מנהלת את הוועדה, ובמיוחד לא את המשברים שנרקמים בה.

מפנים נגדה אצבע מאשימה. ציפי לבני צילום: מרים צחי
הדברים הבאים הולכים להפתיע, אבל הם באים מהסביבה הקרובה ביותר לראש הממשלה - שם רואים אחראי אחר לחלוטין למשברים הקשים שחווה הקואליציה לאחרונה. יותר נכון, אחראית. ציפי לבני. "רוב המשברים בקואליציה היו יכולים להימנע אם ועדת השרים לענייני חקיקה הייתה מתנהלת כמו כשצריך", טענו בכירים בסביבת נתניהו.
ההסבר פשוט: בעבר בכל פעם שהיו עולים חוקים בעייתיים בוועדה, יו"ר הוועדה דאג שלא תתקיים הצבעה מיידית עליהם. הוא היה דוחה את ההצבעה בחודש-חודשיים לצורך הידברות, ובדרך כלל מוביל את ההידברות בעצמו. "כל הדברים האלו פשוט לא מתרחשים במקרה של לבני", מאשימים אנשיו של רה"מ. "בכל שבוע היא מסבכת את הקואליציה מחדש".
הדבר המדהים בכל הסיפור הזה הוא שאפילו ביש עתיד, שאחראית על חלק ניכר מאותן הצעות חוק שנויות במחלוקת, הופתעו מכך שההצעות שלהם מקודמות כל כך מהר בוועדה. "היא מסבכת גם לנו את החיים", מסבירים במפלגה של לפיד. "אמנם חשוב לנו להראות מה שאנחנו עושים, אבל היא לוקחת את זה צעד אחד קדימה גם מבחינתנו. אצלנו התכוונו לעלות רק על חצי עץ, ולא על כל העץ, ובטח שלא במהירות הזו".
"לבני הופכת את חיי הקואליציה לגיהינום", טוענים בלשכת ראש הממשלה. "במקום להיות הבלם, שזה התפקיד של יו"ר ועדת השרים, היא הופכת למאיץ המשברים. איפה כתוב שהיא צריכה לדון כבר באותו שבוע בכל אחד מהחוקים הבעייתיים ולהכניס את הקואליציה לסחרור?"
נחזור למפגש הטעון בכנסת. "אני חושבת שהחוקים האלו טובים", נשמעה אומרת לבני בחזרה ללוין במליאה. "התפקיד שלך זה לפשר ולגשר, ולא ההפך", זעם לוין. "את לא מבינה שהכל מתחיל ממך".
2.
שיחות מהסוג ששמענו השבוע מחברי הכנסת של יש עתיד לא ניתן היה לשמוע עד לאחרונה. לא מעט חברי כנסת במפלגה מרגישים אבודים. הם לא יודעים לאן המפלגה הולכת, ובעיקר לאן יו"ר המפלגה מוליך אותם. "לא ברור לנו מה רוצים מאיתנו", מודה אחד מחברי הכנסת של המפלגה. "אנחנו לא יודעים מה אנחנו ומהי העמדה שלנו לגבי לא מעט נושאים מרכזיים", התלוננה חברת כנסת אחרת. "האם אנחנו בעד ירושלים מאוחדת או שאנחנו בעד ויתורים מרחיקי לכת? גם בדת ומדינה, אחרי השבועות האחרונים, אף אחד אצלנו לא מבין מה הכיוון. שבוע אחד נלחמים על חוקים מסוימים, ובשבוע אחר מוותרים על חוקים אחרים".

משהו רק קורה בממלכתו. יאיר לפיד צילום: מירי צחי
חוסר ההבנה והתהיות מגיעים מראשוני השרים ועד אחרון הח"כים. "כל אדם בר דעת מיש עתיד מבין שני דברים", אמר השבוע בכיר בכנסת שמכיר את הנושא מקרוב. "יותר מנדטים ממה שיש להם כרגע הם לא יקבלו. בנוסף, אם החבל ייקרע זה יכול להוביל לבחירות, ואז רובם לא יחזרו לפה. פלא שהם משדרים לחץ ומצוקה?"
אבל זה לא רק זה. גם בתוך הסיעה מתחילות להישמע חריקות בין הח"כים. קחו לדוגמה את ישיבת הסיעה האחרונה שבמהלכה התפתח ויכוח בין השר שי פירון ובין ח"כ פנינה תמנו-שטה, שלאחר הערה של פירון קמה ויצאה החוצה בסערה. משהו רע קורה בממלכת יש עתיד.
3.
מאז שנפתלי בנט נבחר לתפקיד יו"ר הבית היהודי לא התקיים במפלגה מפגש פעילים. ביום שלישי השבוע, לראשונה, הוקם פורום של פעילי שטח - שמורכב מסגני ראשי ערים, חברי מועצות ופוקדים גדולים במפלגה - שהתכנס בכפר שלם בתל אביב. הפעילים הרבים שנכחו במקום נחשבים לכמה מהפוקדים המרכזיים במפלגה, ושולטים גם על שליש מחברי המרכז שלה.
הביקורת על בנט באירוע הייתה קשה. דובר שם על ניתוק מוחלט מהשטח ומהפעילים. "דפוס ההתנהגות הזה מזכיר את זה של אהוד ברק במפלגת העבודה", טענו שם. "לא משתפים את הפעילים בשום החלטה. אין סיורים וביקורים בסניפים. כלום. כשבנט שוהה בחו"ל במשך יותר מחודש במצטבר, איך יישאר לו זמן לבקר?"

"מתנהג כמו אהוד ברק". נפתלי בנט צילום: ראובן קסטרו
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg