המערכת אחראית להתנהלות באיכילוב
פרשת הרופאים והתשלומים מתחת לשולחן באיכילוב היא תוצר של מערכת הבריאות. בדיקה מעמיקה הייתה מגלה כי כולם פועלים באופן זה
עוד ב-nrg חדשות:
נפגעי הטרור או קשרים עם סין: מה יבחר רה"מ?
מתוקצב ע"י המדינה ופועל נגד גיוס לצבא
כך "שיפצו" את נתוני דוח העוני

בית החולים איכילוב. מקבלים בזרועות פתוחות תיירות מרפא צילום: יוסי אלוני
איכילוב הוא בית חולים עירוני-ממשלתי, השני בגודלו במדינה, וככזה נאסר עליו על פי חוק להפעיל שירות רפואה פרטי (שר"פ) שמאפשר לחולה לבחור תמורת תשלום את המנתח שבו יחפוץ. המטרה היא למנוע מצב שבו החולים בעלי הממון יזכו במנתחים בעלי השם, ואלה שלא יכולים להרשות לעצמם ייאלצו להסתפק בידיו של רופא פחות מיומן. כשדבר כזה קורה מדובר לכאורה בעבירה פלילית.
אלא שהבעיה היא לא הרופאים, אלא המערכת שבמסגרתה הם פועלים. ענף תיירות המרפא הוא מרכיב מרכזי כמעט בכל תקציב של בית חולים במדינה. מדובר בתיירים המגיעים מחו"ל, בעיקר ממזרח אירופה, שמשלמים לרוב במזומן על ההליך הרפואי שהם נאלצים לעבור, כשהתעריף שמוצג להם גבוה לאין שיעור מזה שהחולה הישראלי נחשף אליו.
סיבה נוספת שהופכת את החולים הזרים לאהובים יותר על המערכת היא העובדה שהכסף הולך ישירות לקרן המחקרים של בתי החולים, מעין קופה שאינה חלק מהתקציב השוטף של המוסד הרפואי. הרופאים שמועסקים בבתי החולים הממשלתיים מקבלים חלק קטן יחסית מתוך הסכומים הנאים שמקום עבודתם וגם המדינה מקבלים.
אם הרופא מבצע את הניתוח בשעות היום, במסגרת שעות העבודה הרגילות, הוא לא מקבל תשלום פרט למשכורת החודשית הרגילה. אם הניתוח מתקיים בשעות אחר הצהריים, הרופא יקבל תשלום סמלי וזניח יחסית. לכן לא מפתיעה העובדה שהרופאים מעדיפים להעביר את החולים לרפואה הפרטית דוגמת אסותא, שם יוכלו להרוויח מאות אחוזים יותר.
כנראה שגם פרופ' צבי רם, פרופ' שלמה קונסטנטיני וד"ר יוסי פז, שלושה מומחים רצו לעשות מעט טימי? פשרת כנראה שאין כל כך ברירה. ואם מבחינת החולים צעד זה שהשלושה עשו פוגע באמינותם כאנשי מקצוע, אז לא ייוותר עוד רופא אמין אחד בישראל. כי כולם עושים את מה שהשלושה עשו. רק שהם תועדו במצלמה נסתרת, והשאר לא. שרת הבריאות יעל גרמן מסרה אתמול כי "יש לטפל בנושא ולעשות הכל כדי למגר כל גילוי של רפואה שחורה במערכת הבריאות".
כחלק מהפתרון המערכתי לומדת הוועדה הציבורית לבחינת מערכת הבריאות בראשותה את נושא תיירות המרפא כבר כמה חודשים כדי לקבוע כללים מנחים. כאלה אין ממש וכעת המצב הוא שהרופא הישר בעיניו יעשה.

פרופ' צבי רם
צילום: רענן כהן

ד''ר יוסי פז
צילום: נאור רהב
בינתיים פנתה היועצת המשפטית של משרד הבריאות לפרקליט המדינה עו"ד שי ניצן, בבקשה שיבחן את כל אפיקי הפעולה הנדרשים כנגד שלושת הרופאים לרבות פתיחה בחקירה משטרתית. גם עמותת הצלחה (התנועה הצרכנית לקידום חברה כלכלית הוגנת) פנתה ליועץ המשפטי לממשלה ולמפכ"ל המשטרה בבקשה לפתוח בחקירה פלילית ומנכ"ל איכילוב פרופ' גבי ברבש פנה לעיריית תל אביב כדי לפתוח בחקירה משמעתית ולהביא להשעייתם הדחופה של השלושה. אבל האם הדבר ישנה במעט את עולם תיירות המרפא בישראל? כנראה שלא בזמן הקרוב.
על פי נתונים שהועברו לעמותת הצלחה, בעקבות בקשה בהתאם לחוק חופש המידע, הכנסות בתי החולים הממשלתיים ב2012- מתיירות מרפא עמדו על 291 מיליון שקלים. ההכנסות של בתי החולים של קופת חולים כללית עמדו באותה שנה על 70 מיליון שקלים ואילו בבית החולים הדסה תיירות המרפא הכניסה לקופת המוסד הרפואי 108 מיליון שקלים.
בית החולים הציבורי עם ההכנסות הגבוהות ביותר ב2012- היה שיבא עם 130 מיליון שקלים בשנה. אחריו היה איכילוב עם 99 מיליון שקלים ואחריו בילינסון עם 39 מיליון שקלים. ההכנסות של בית החולים רמב"ם עמדו על 36.4 מיליון שקלים, מרכז שניידר לרפואת ילדים עם כ14- מיליון שקלים ובית לווינשטיין עם חמישה מיליון וחצי שקלים.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg