חיילים אתיופים: מפלים אותנו בשירות הקבע

החיילים טוענים כי בקשותיהם לקידום וקבלה לשירות בשכר נדחו משיקולים לא מקצועיים. דובר צה"ל: "פועלים לשילוב מיטבי של בני העדה"

יוחאי עופר | 12/12/2013 8:33 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מספרם של בני העדה האתיופית אשר ממשיכים לשירות קבע בצה"ל נמוך בפי שניים מזה של חיילים בכלל צה"ל, כך עולה מנתונים רשמיים של אגף כוח האדם שהגיעו לידי nrg מעריב.

עוד בנושא:
> מתגייסים אתיופים יזכו לליווי של חונך צמוד
> צה"ל: עשירית מהחיילים בכלא- ממוצא אתיופי

מאחורי המספרים היבשים לכאורה הללו יש לא מעט רגשות של עלבון, קיפוח וזעם. חיילים מבני העדה שביקשו
חיילים אתיופים בסיום קורס בצה
חיילים אתיופים בסיום קורס בצה"ל. למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה צילום ארכיון: יגאל לוי
להמשיך בשירות קבע ולהתקדם בסולם הקצונה והפיקוד, אולם נדחו על ידי צה"ל, מספרים על תחושת עוול. כמה מהם פנו במכתבים נרגשים אל ח"כ פנינה תמנו שטה, וטענו כי ההחלטות לגביהם לא נעשו על פי שיקולים מקצועיים טהורים אלא בגלל אפליה על רקע מוצא.

בשנת 2012 עמד חלקם של קצינים מכלל האוכלוסיה אשר זכו לתפקיד בצבא קבע על 16.5 אחוז , זאת מול 7.5 אחוזים בלבד של יוצאי אתיופיה. מדובר בחיילים שסיימו שירות חובה כקצינים, אך לא הצליחו להתקבל לשירות הקבע. זהו נתון מטריד גם משום שהפער הזה נשמר משנת 2008.

" אם הייתי כל כך גרועה לאורך שנים, מדוע הארכתם את שירותי עד כה? ואם אני לא מתפקדת כראוי, מדוע אני משרתת זמן רב ביחידה זו?". כך כתבה אחת הקצינות יוצאת אתיופיה, שלא אושר המשך שירותה והיא ונאלצה לעזוב את צה"ל בדרגת סרן אחרי שקיבלה דירוג נמוך ביחידה שבה שירתה.

בערעור על הכוונה לשחרר אותה משירות סדיר כתבה אותה קצינה כי ההחלטה נקבעה באופן שרירותי, ולא ניתן לה סיכוי להתמודד על תפקידים. "ברור לכל כי הדבר שהוביל לשחרורי הינו חוות דעת בלתי אמינה, לא מדויקת, לא הוגנת ולא אובייקטיבית", כתבה . לטענתה, הכל במטרה לעצור את קידומה בצה"ל. לפי הערעור, היא הגיעה אל קצין חינוך ראשי אך הוא סירב להתייחס לדבריה וטען כי מבחינתו התהליך בעניינה מוצה והוא "לא רואה לנכון להיכנס לפרטי העניינים".
מספרים מטרידים

הנתון הנמוך של נכנסים לשירות קבע מצטרף אל מספר מטריד אחר, לפיו מתוך 5.5 אחוזים מכלל החיילים שיצאו לתפקידי קצונה, רק 1.9 אחוז מיוצאי אתיופיה יצאו לתפקיד דומה. באגף כוח אדם הציבו את שירות בני העדה האתיופית כערך עליון לטובת קידום האוכלוסייה, אך נתון אחר נתון המתפרסמים ביחס לשירותם בצה"ל של אותם צעירים וצעירות מוכיח כי הדרך עוד ארוכה.

אל מול נתון מרשים לפיו כרבע ממערך משרתי הלחימה הם יוצאי אתיופיה, שיעור המשרתים במערכים איכותיים הוא נמוך, ובנשירה משירות יש מגמת עלייה. שלושה אחוזים מכל הכלואים הם חיילים יוצאי אתיופיה והם מהווים 13 אחוז מבין הכלואים בצה"ל. במהלך השנה שעברה 30 אחוז מבין יוצאי אתיופיה היו לפחות פעם אחת בכלא. גם נתון לא השתנה בשלוש השנים האחרונות.

אחד הפתרונות למצב הוא ליווי אישי צמוד שיקבלו כל 2,300 המועמדים לשירות מקרב העדה בשנתיים האחרונות לתיכון החל מהשנה הבאה. הליווי יימשך במהלך הליך האיתור והמיון לקראת השירות. באגף כוח אדם בצה"ל מתכוונים לזמן את הורי החיילים לערבי הסברה לקראת השירות הצבאי, כדי שילדיהם יוכלו להיערך טוב יותר לשירות.
 
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בצה"ל פועלים לשילוב מיטבי של בני העדה האתיופית בכלל המערכים ובתפקידי הפיקוד, זאת באמצעות פיתוח כלים ותוכניות ממוקדות ומותאמות.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...