מדד השחיתות: ישראל בתחתית דרוג ה-OECD
עמותת שקיפות בינ"ל פרסמה הבוקר את מדד השחיתות העולמי ל-2013 שלפיו, ישראל מדורגת בשליש התחתון בקרב מדינות ה-OECD בתפיסת השחיתות במדינה
-נשיא אוקראינה: "מגן על האינטרסים של המדינה"
-המח"ט גילה: כל לוחם שלישי בחטיבה גידל זקן

המדד, המתפרסם על ידי עמותת שקיפות בינ"ל ישראל, שהינה שלוחה של הארגון העולמי למאבק בשחיתות Transparency International, נחשב למדד המקיף ביותר בעולם הבודק את רמת השחיתות הנתפסת בסקטור הציבורי במבט השוואתי.
הציון הסופי בכל מדינה התקבל עפ"י סקרים שבדקו את תפישת רמת השחיתות בכל מדינה, על פי תפיסותיהם של אנשי העסקים ומומחים בעלי קשר לסקטור הציבורי. בישראל הסקרים בוצעו על ידי לא פחות משישה מכוני מחקר ביניהם מכון המחקר Economist Intelligence Unit Country Risk Ratings, ו-Global Insight Country Risk Ratings.
השאלות העיקריות שנכללו בסקרים על ישראל היו: באיזו מידה פקידי ציבור נמנעים מלנצל את מעמדם לטובת עניינים אישיים? האם קיימים מנגנונים פוליטיים וחוקיים חזקים המונעים מהם לנצל את מעמדם לטובתם האישית? האם שרים עושים שימוש לא נכון בכספי ציבור עבור מטרות מפלגתיות פרטיות?
בראש הרשימה מדורגות דנמרק וניו זילנד (במקום הראשון עם הציון 91). אחריהן מדורגות פינלנד ושבדיה (מקום 3 וציון 89), נורבגיה וסינגפור (מקום 5 וציון 86), שוויץ (מקום 7 וציון 85), הולנד (מקום 8 וציון 83), אוסטרליה וקנדה (מקום 9 ציון 81); המדינות הנתפשות כמושחתות ביותר הן סודן, אפגניסטן, קוריאה וסומליה.
בנוסף, מדינות המזרח התיכון קיבלו ציונים נמוכים משמעותית: ירדן דורגה במקום 66 עם הציון 45; מצרים דורגה במקום 114 עם הציון 32; לבנון דורגה במקום 127 עם הציון 28, וסוריה דורגה בתחתית הרשימה במקום 168 עם הציון 17.
לדברי יו"ר עמותת שקיפות בינ"ל ישראל, השופט (בדימוס) מיכה לינדנשטראוס: "שחיתות אינה רק מונעת חלוקה צודקת של ההון והתפתחות כלכלית תקינה, אלא היא בעלת השלכות קשות על אמון הציבור. על ממשלת ישראל לפעול להגברת השקיפות בפעילותה, לפרסם פרוטוקולים של ועדות שהקימה הממשלה ושאינם חסויים בכלל, וועדת שרים לענייני חקיקה בפרט וכן לאמץ באופן מיידי כללי אתיקה משמעותיים לשרים ולסגני שרים.
"המאבק לטוהר מידות בשרות הציבורי צריך לקבל עדיפות גבוהה בפעילותם של גורמי אכיפת החוק. הטיפול בתלונות על שחיתות ציבורית, צריך להיות מיידי ובתאום מלא של כל הגורמים הפועלים בתחום זה. קיימים, לצערנו, עדין 'עשבים שוטים' של שחיתות ציבורית שצריך לעקור מן השורש ומיד, ביד קשה ובענישה מחמירה".
לדברי מנכ"לית עמותת שקיפות בינ"ל-ישראל עו"ד גליה שגיא, "מדד תפישת השחיתות העולמי מתפרסם זו השנה ה-20. הנתונים מצביעים על כך שבאופן יחסי ישראל נמצאת במקום בינוני בלבד במדד וכי לא חל שינוי משמעותי בשנים האחרונות. ביחס למדינות ה-OECD, ישראל מדורגת בקביעות בחציון התחתון של מדינות אלו ולא כמו שהינו רוצים לראות ולהיות".
שרת המשפטים, ציפי ליבני אמרה כי "השחיתות משגשגת במקומות האפלים ואצל מי שממאנים לתת לאור השמש לחשוף את מעשיהם. אנחנו יכולים להתפאר בהרבה הישגים שלנו כמדינה וכחברה, אבל לא במאבק בשחיתות. בתחום הזה ישראל שוב זוכה בציון נמוך במיוחד ביחס למדינות המפותחות.
לדבריה, "הפתרון לשחיתות הוא מורכב ולא יכול להינתן בן-רגע, אבל דרך ברורה אחת להתמודדות עמה היא החלת עקרון השקיפות על כמה שיותר מהתחומים הציבוריים – כי כמאמר הקלישאה, אור השמש מחטא".