השאלות הפתוחות בתוכנית פירון לקיצור החופש

אנשי חינוך, הורים וגורמים בשלטון המקומי מציפים שורה ארוכה של תהיות וסוגיות לא פתורות בנוגע לתוכנית הקייטנות החדשה של משרד החינוך

רעות וילף | 2/12/2013 7:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אחרי מחיאות הכפיים ושלל הברכות שקצרה תוכנית הקיץ של שר החינוך, הרב שי פירון, להפעלת קייטנות בבתי הספר בשלושת השבועות הראשונים של חודש יולי, כעת צפות ועולות לא מעט שאלות לגביה. מנהלי בתי הספר ואנשי השלטון המקומי מביעים חשש בנוגע ללא מעט סוגיות שעדיין אינן פתורות, כגון גורלם של שיפוצי הקיץ והכנת בתי הספר לקראת שנת הלימודים הבאה, והאם האחריות הכוללת על ניהול המסגרות תוטל על כתפיהם של מנהלי בתי הספר.

- בשורה להורים: החופש הגדול יקוצר - למי שירצה בכך
- המועצה לשלום הילד: "יומרני לכנות זאת בית ספר"

שר החינוך, הרב  שי פירון
שר החינוך, הרב שי פירון צילום: ששון תירם
כך למשל לא ברור עדיין האם יימשך מפעל ההזנה גם בקיץ, או שמא ארוחות הצהרים ימומנו בנפרד על ידי ההורים. ובכלל, מי ישלם על הסעות הילדים, והאם יפעלו מסגרות צהרונים מסובסדות, שהרי המסגרות שיפעיל משרד החינוך יסתיימו מידי יום בשעה - 13:00 אמצע יום העבודה של מרבית ההורים.

שאלה גדולה נוספת נוגעת להיקף הפעלת הפרויקט: האם מסגרות הקיץ ייפתחו גם בבתי ספר בהם רק קבוצת תלמידים קטנה מבקשת להצטרף לתוכנית, או שכמו במתווה הצהרונים ה"מקוצץ" שהציג לאחרונה המשרד, גם כאן פתיחת המסגרות תותנה בכך ששיעור מסוים (בצהרונים 75 - אחוז) מהתלמידים יירשמו לתוכנית.

את "בתי הספר של הקיץ," כך נמסר, לא יפעילו בהכרח מורים. בפרטי התכנית שהציג משרד החינוך נמסר כי רק מורים שירצו בכך ייקחו חלק ביוזמה, תמורת תשלום נוסף. זאת, לצד סטודנטים להוראה ו"מדריכים מקצועיים מתכניות קרב ומיל"ת" - ובמילים אחרות: מורי קבלן. לשאלת מעריב האם גם הסטודנטים להוראה יועסקו בצורת העסקה קבלנית, אין עדיין תשובה במשרד החינוך. מצב זה עשוי לחזק את טענותיהם של חברי הקואליציה הארצית להעסקה ישירה.

האחרונים שיגרו אמש מכתב לשר החינוך בו הציגו בפניו את חששותיהם. "בהתאם לפרסומים, הצוות החינוכי של קייטנות אלו יהיו מורים, מדריכים ו'פרחי הוראה' שיועסקו באמצעות גוף מתווך ולא בהעסקה ישירה". כתבו חברי הקואליציה במכתב שהגיע לידי "מעריב," "חששנו הוא שכפי שקרה בצהרונים ובמסגרות תוספתיות אחרות (כגון ציל"ה), כך יקרה גם בתכנית הקיץ - העסקה עקיפה ופוגענית של הצוות החינוכי, שתחריף ותרחיב את תופעות מורות ומורי הקבלן. כך ייווצר מצב שבזמן שההורים נהנים מפתרון חינוכי יעיל וזול לחופשת הקיץ הארוכה, הצוות החינוכי ייפגע עקב שיטת ההעסקה הקבלנית".

עוד נכתב כי "לשיטה זו השלכות רוחב, שכן היא תחזק את מגמת ההידרדרות במעמד המורה ואת והפגיעה במעמד מקצועות החינוך בכלל, וכן תוסיף מעמד נמוך נוסף למגוון המעמדות התעסוקתיים הקיימים בקרב הצוות החינוכי של בית הספר הציבורי."
להפסיק לפגוע במורים

לילי בן עמי, יו"ר הקואליציה הארצית להעסקה ישירה בחינוך מציינת כי "ניסיון העבר מלמד חד-משמעית כי ברוב המקרים - כאשר במשרד החינוך מוציאים לפועל פרויקטים יפים ויוזמות חשובות למען התלמידים וההורים - הם משום מה שוכחים לקחת בחשבון את רווחת המורות, מעמדן ותנאי העסקתן. הפתרון הוא תמיד העסקה באמצעות גוף חיצוני למשרד החינוך."

בסיום מכתבם כותבים חברי הקואליציה לשר פירון: "אנו רואות ורואים בתוכנית הקיץ החדשה שהצגת הזדמנות נפלאה להיטיב לא רק עם ציבור ההורים בישראל, אלא גם עם ציבור מורות ומורי הקבלן. זו הזדמנות להפסיק את העוול המתמשך, באמצעות בחינה מחדש של העסקת הצוות החינוכי בהעסקה ישירה (על ידי הרשות המקומית או המשרד), וכן לקיחת אחריות ישירה ופיקוח על תנאי ההעסקה של הצוות, במטרה שאלו יהיו הוגנים ומפוקחים (למשל: תשלום על עבודת הכנה, מזון, הוצאות נסיעות וביטול זמן, זכויות סוציאליות מיטביות ומלאות, שכר הולם וכיוצ"ב)".

"התחושה היא שקודם ירו באוויר ורק עכשיו יתחילו ללמוד את הסוגיות העומדות על הפרק," אומר גורם בכיר במערכת החינוך. "ב'יש עתיד' דיברו על פוליטיקה אחרת, וזו אכן פוליטיקה שעוד לא הכרנו, קודם כל יוצאים בהצהרות ורק אחר כך שואלים שאלות. יכול להיות שהשר פירון פעל כפי שפעל ומידר את התוכנית הזו כדי למנוע את הכשלתה בידי גורמים שמתנגדים לה, כפי שקרה בעבר".

בראיון שהעניק ל"מעריב" בסוף השבוע האחרון שמואל סלבין, לשעבר מנכ"ל משרדי האוצר והרווחה, אשר עמד בראש ועדת החופשות שהקים שר החינוך הקודם, גדעון סער, אמר סלבין: "מניסיוני בניהול, קודם כל צריך ללמוד את החומר, לשמוע דעות של אחרים, ובהם המורים. אחר כך צריך לראות כמה התכנית עולה, לקבל החלטה, ורק אחרי שיש הסכמה עקרונית ותקציבית בין כולם - הולכים להכריז על כך בתקשורת."

הודעות דרך התקשורת

במקרה של תוכנית הקיץ, כך נראה, לפחות עבור חלק מהנוגעים בדבר הייתה התנהלות משרד החינוך הפוכה מהמצופה. אפילו אופן פרסומה של התוכנית, אשר תופעל בתוך בתי הספר עצמם, מעוררת ביקורת בקרב המנהלים והמנהלות.

"אני רוצה להביא את רחשי הלב והתסכול של המנהלות שגם אני שותפה לו" אומרת אחת מהן "לא יתכן שהשר ייצא בהכרזות מבלי ליידע קודם לכן את המנהלים ולהתייעץ איתם. זו התנהלות לא ראויה שלא מכבדת את מנהלי בתי הספר שעושים עבודתם נאמנה ומקבלים הודעות דרך התקשורת - ולא בפעם הראשונה."

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "המשרד השיק את תוכנית בתי הספר של החופש הגדול, וימשיך יחד עם השותפים לתוכנית לגבש את הפרטים הנוספים. המשרד יפרסם את המידע בהמשך השנה."

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...