"צו שימוש מפריע": כרטיס אדום ליעלון

פסק דין של ועדת העררים, הגוף השיפוטי הבכיר של בית הדין הצבאי, חושף את האבסורד בצו שימוש מפריע

יהודה יפרח | 29/11/2013 12:53 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
פסק דין יוצא דופן, שהוציאה אתמול (יום ה') וועדת העררים הצבאית, חושפת את הלוגיקה הפנימית הבעייתית של "צו שימוש מפריע", הכלי המרכזי של יועמ"ש אזור יהודה ושומרון אל"מ דורון בן ברק להפקעת קרקעות מחקלאיים יהודים בהתיישבות.
השופט בדימוס אדמונד לוי מגיש לנתניהו את הדוח. קבע שיש לבטל את הצו
השופט בדימוס אדמונד לוי מגיש לנתניהו את הדוח. קבע שיש לבטל את הצו צילום: עמוס בן גרשום,לע''מ

פסק הדין ניתן במסגרת ערר שהגישה חברת "משק אחיה". משק אחיה קיבלה "צו שימוש מפריע" המורה לה לעקור כרמים שאותם היא מעבדת על שטח גדול של כ-80 דונם בבקעת שילה. מדובר בקרקעות חקלאיות המעובדות על ידי יהודים למעלה מ-16 שנה. לאחר שפלסטיני תושב האזור הגיש עתירה נגד המשק הוציא ראש המנהל האזרחי צו עקירה לחלקות. משק אחריה, באמצעות עו"ד דורון ניר צבי, הגיש כאמור ערר.

שופטי הערער קבעו חד משמעית כי הפלסטיני שטוען לבעלות על הקרקעות "לא הוכיח את בעלותו על המקרקעין נשוא הערר". הוועדה קבעה כי הראיות שהביא הפלשתיני באשר לבעלות של אביו על חלקות מסויימות מתייחסות לכל היותר ל-"25 דונם באזור עמק שילה אשר מקומם לא הוכח".

ההפתעה הגיעה בהמשך פסק הדין. הוועדה קבעה כי למרות האמור, "העדר הוכחת הבעלות במקרקעין אינה מעלה ואינה מורידה, לאור ההגדרה הרחבה מאד של המושג 'מקרקעין פרטיים' בצו בדבר שימוש מפריע, הכוללת למעשה את כל הקרקעות שאינן בבעלות המדינה".

משמעות הדברים מרחיקת לכת. לדברי הוועדה כל קרקע שאינה רשומה כ"קרקע מדינה" מוגדרת למעשה כ"קרקע פרטית" גם אם אף עותר קונקרטי לא הוכיח עליה בעלות. ההשלכה המעשית היא שיועמ"ש איו"ש דורון בן ברק יכול מעתה לעקור כמעט כל מטע או גידול חקלאי של יהודים ביהודה ושומרון, שכן רובן המוחלט של קרקעות אלו מוחזקות מכח עיבוד וחזקה, ואינן מוגדרות כקרקעות מדינה.

החלטת הוועדה מגלגלת למעשה את תפוח האדמה הלוהט לפתחו של שר הבטחון משה (בוגי) יעלון, הממונה על פעילותו של אל"מ בן ברק, שנמנע עד כה מלהורות על ביטולו של 'צו שימוש מפריע'.

בכנסת זעמו אתמול, ראשי שדולת ארץ ישראל מסרו למקור ראשון כי "ההחלטה היא כתב אישום חמור נגד "צו שימוש מפריע", הצו שדו"ח השופט לוי כינה "דרקוני" וקבע שיש לבטלו. ההחלטה מוכיחה שהצו גורם לאי צדק קיצוני. אנו קוראים לשר הבטחון לאמץ את רוח ההחלטה, לבטל לאלתר את צו שימוש מפריע ולהכריז שמעתה תיפסק רדיפת החקלאים היהודים, וסכסוכי מקרקעין יידונו רק בבית משפט".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

יהודה יפרח

צילום: .

ראש הדסק המשפטי של מעריב ומקור ראשון

לכל הטורים של יהודה יפרח

עוד ב''דעות''

פייסבוק