מצפצפים על סין: הקרב על איי המריבה מתרחב
מאז הכריזה סין שאיי סונקאקו נמצאים במרחב האווירי שלה, חגו מטוסי צבאות זרים מעל האזור. הפנטגון: לא נתכופף בפני תכתיבים סינים

בארה"ב הכחישו שמדובר בצעד פרובוקטיבי, ובכיר בפנטגון אמר אתמול כי מדובר היה בטיסת ניווט מתוכננת ושגרתית במטוסים לא חמושים.
אולם בפנטגון דאגו להשמיע איום מרומז לעבר סין, והצהירו גם כי הטיסה הייתה: "מימוש של הזכות הבין לאומית לחופש ניווט ותנועה במרחב האווירי הבינלאומי", לאות שארה"ב אינה מכירה בהכרזה הסינית החד צדדית. ארה"ב לא תסכים, אומרים בוושינגטון, שסין תגביל את חופש התנועה בנתיבי אוויר וים בינלאומיים, במיוחד כאשר מדובר באזור אסטרטגי, הסמוך למרבצי נפט ימיים. בייג'ינג אמרה מאוחר יותר כי היא עקבה אחרי המפציצים האמריקאיים אולם בחרה שלא לנקוט בפעולה.
ביום שבת פרסמה סין את "מפת ההגנה האווירית" החדשה שלה, בה היא כללה את איי סנקאקו, כפי שהם נקראים ביפן, או דיאויו בסינית. הסינים הזהירו שכלי טיס לא מסחריים שיעברו באזור יצטרכו לתאם זאת מראש עם משרד ההגנה הסיני, או שינקטו נגדם "צעדי חירום הגנתיים".
דובר מטעם צבא ארה"ב, הקולונל סטיב וורן, אמר אתמול לעיתונאים: "פעלנו באזור איי סנקאקו, כחלק מתרגיל שגרתי באזור". הוא ציין כי "בניגוד לדרישה הסינית, המטוסים טסו לפי הנהלים הרגילים, ולפיכך לא מסרו את תוכניות הטיסה שלהם ולא את תדרי הקשר שבהם הם משתמשים". וורן הוסיף עוד כי "המטוסים לא היו חמושים".
הצעד הסיני עורר מחאה ביפן ובארצות הברית. הפנטגון, שמקיים תמרונים ימיים ואוויריים תכופים במזרח הים הסיני, אמר שאין לו שום כוונה להתכופף בפני "הדרישות" של סין, וכינה אותן "ניסיון מערער יציבות שנועד לשנות את הסטטוס-קוו באזור". גם הבית הלבן גינה את הצעד הסיני ודחק בסין לפתור את הסכסוך הטריטוריאלי בדרכים דיפלומטיות ולא צבאיות.
כיום נמצאים האיים, כאמור, בריבונות יפנית, והם אינם מיושבים. סין טוענת שגילתה אותם הרבה לפני יפן, ושהם נכבשו במהלך המלחמה הקשה בין שתי המדינות בסוף המאה ה-19. אחרי מלחמת העולם השנייה הופקעה השליטה עליהם מידי יפן, והם הוחזרו לה בשנות השבעים.
גורם משיכה מרכזי באיים, שגם טייוואן טוענת לבעלות עליהם, הוא המים המקיפים אותם - שעשירים בדגה וככל הנראה גם במאגרי נפט וגז תת-ימיים. דרום קוריאה טוענת גם היא לבעלות על איי המריבה, אולם היא נהנית מקשרים חמים יותר עם סין מאשר יפן. עם זאת, גם סאול שלחה מטוסים של חיל האוויר שלה לסיורים במעל האיים, כדי להראות גם היא לסין - מה בדיוק חושבים באזור על ההוראות שלה.