פרשנות: אחרית הימים - ניתוחי מוח עם מחשב

מדובר בפריצת דרך עתידנית שמזכירה מדע בדיוני לכל דבר ועניין. אחד הטיפולים כולל החדרת אלקטרודות למוח, ולא כולם ששים לעשותו

פרופ' מנשה זערור | 25/11/2013 8:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
המחלות שמטופלות על ידי הקסדה שפותחה על ידי חברת "אינסייטק" הן מחלות שהרעד שלהן בלתי רצוני או ראשוני או כאלה שבהן הרעד של החולים הוא סימפטום דומיננטי, כמו במחלת הפרקינסון.

בדיקת MRI
בדיקת MRI צילום: אי-אפ-פי
"החולים שסובלים מהרעד מסיבות שונות סובלים מאיכות חיים נוראית: הם לא יכולים לשתות נוזלים באמצעות כוס, אינם יכולים לכתוב והם מוגבלים מאוד. אחד האנשים שניתחנו לא יכול היה לעמוד ליד הקופה הרושמת בחנות. אין לכך טיפול תרופתי טוב, וזה הולך ונהיה גרוע יותר ככל שחולף הזמן. טיפול תרופתי הופך בשלב מסוים ללא מספיק יעיל.

אחד הטיפולים לתחום הרעידות מבחינה כירורגית, המכונה dbs, הוא החדרת אלקטרודות למוח. עם זאת, אנשים לא רוצים לעבור אותו כי מדובר בפעולה פולשנית למוח. "אינסייטק", לעומת זאת, פיתחה מכשיר שבו בעזרת אלומות של גלי קול שמגיעים מכאלף מקורות בצורת קסדה - ניתן לפגוע בנקודה מסוימת במוח, בלי לעשות חתכים או לחדור דרך עצם הגולגולת.

בכך ניתן לגרום לנזק ממוקד באזור שאחראי על הרעד. כדי לבקר את הפעולה הזו היא מבוצעת במסגרת MRI, שמאפשר דיוק עד לגרימת הנזק המבוקר בגרעין מאוד ספציפי במוח שאחראי על הרעד ולהפסקתו.

תוך כדי ההליך ניתן לבדוק אם יש תופעות לוואי ולהפסיק את הפעולה. התהליך שמתבצע בעזרת MRI הופך את הפעולה למאוד איכותית וממוקדת, וזו עוד דרך לנוירוכירורגים לפתור בעיות בתוך המוח בלי לרסק או לנסר את הגולגולת. זו כמעט אחרית הימים.

פתאום החלומות שלנו על ניתוחים בעזרת מחשב מתחילים להתגשם. עצם הגישה שמאפשרת בעזרת גלי קול מבחוץ לטפל במוח בדיוק של מילימטרים הינה מאוד מרגשת, ומבחינתי זו פריצת דרך שדומה למדע בדיוני. לדעתי, בעתיד הטכניקה הזו תתפתח לעוד דברים במוח, ויהיה אפשר לטפל בבעיות פסיכיאטריות, למשל בדיכאון.
הכותב הוא מנהל המחלקה הנוירוכירורגית בביה"ח רמב"ם

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...