מחשש לרעש אדמה: יישובים בצפון קיבלו טלפונים לווייניים
חודש לאחר רעש האדמה יישובים בתוואי השבר הסורי-אפריקאי בצפון הארץ קיבלו מערכות מאפשרות לתקשר ללא תלות בתשתית הסלולר

ההחלטה לצייד את יישובי הצפון הללו בטלפונים לווייניים - שמאפשרים ליצור קשר עם גורמים בכל רחבי העולם ללא כל תלות במערכת הסלולרית - היא תולדה של הערכות המצב וההיערכות המוגברת לשעת חירום. גל רעידות האדמה האחרון הביא את רשויות החירום במדינה להגביר את הערנות ואת המוכנות לשעת חירום. לפי תרחישי הייחוס, מאות בניינים עלולים להינזק ברעידה עתידית, וכל מערכות הקשר צפויות לקרוס בימים שלאחר האסון.
יוסי בן דוד, ראש עיריית טבריה, נכנס לתפקידו רק לפני ארבעה ימים. עוד לפני שאייש את הכיסא במשרדו, לפני כשלושה שבועות, למחרת הבחירות, הוא קיים ישיבת חירום במרכז ההפעלה העירוני, בה נכחו בין היתר מנכ"ל המשרד להגנת העורף, ניצב בדימוס דן רונן, מנהל מינהל החירום במשרד הפנים אלי רגב ואנשי העירייה.
"לאיתני הטבע לא אכפת מתי פורסם ברשומות שאני ראש העיר ואם הספקתי ללמוד את התפקיד", אמר בן דוד ל"מעריב". " תרגלנו את בתי הספר ולמדנו את הנהלים. פיקוד העורף והמשרד להגנת העורף תדרכו אותי, וגם שר הביטחון היה כאן כחלק מהיערכות לכל צרה שתבוא. כל התכלית של המאמץ הוא בטווח המיידי להצלת חיים, ובהמשך נפעל לחיזוק מאות המבנים בעיר שלא ישרדו ברעידת אדמה חזקה".
בן דוד הוסיף: "ברור לנו שהטלפון הוא אמצעי ולא מטרה. אנחנו רוצים להגן ולשמור על התושבים ולהציל חיים וכל אמצעי חשוב. גם אם נצטרך לדבר בצעקות או בידיים נעשה הכל כדי להתמודד עם כל צרה ואני מברך על המהלך". לדבריו , כל טלפון צויד ברשימת מספרי כל הגורמים שיש לדבר עמם בשעת חירום. היערכות החירום נמשכת ובשבוע הבא טבריה תקבל ערכות חירום נוספות, ואנשי החמ"ל העירוני עובדים על גיוס מתנדבים לפלוגות סער.
"ברור לנו שעד שכוחות הביטחון יגיעו, רק אנחנו נהיה אחראים לגורלנו", אמר אילן שוחט, ראש עיריית צפת, שידעה בעבר רעשי אדמה גדולים. "אנחנו יודעים שהתרחישים מדברים על זה שנסתמך על כוחות עצמנו עד שבוע ימים לאחר אירוע של אסון בקנה מידה גדול כמו שהיה כאן בעבר. עד שצוותי החילוץ מחוץ לעיר יוכלו להגיע ולסייע לנו, נהיה מנותקים מהסביבה, ואמצעי שכזה יכול באמת לענות על הצורך שלנו".
ההכנות בישראל למצב חירום עלו באחרונה מדרגה: חברת כי"ל כימיקלים חיזקה את מתקניה בים המלח כדי שיוכלו לעמוד על תלם בשעת רעידת אדמה, ולא יסכנו מיליוני תושבים; ומינהל משק החירום (מל"ח) במחוז הצפון הצטרף בשבוע שעבר למשלחת הסיוע לפיליפינים כדי ללמוד לעומק כיצד לטפל באזורים מוכי אסון לאחר הסערה הגדולה שפקדה את המדינה.
אנשי פיקוד העורף יודעים כי בצל הרצון לפעול פעילות הומניטארית למען מדינות העולם שבמשבר לאומי, יכולת הלמידה וההפנמה של אזורי האסון יביא בבא היום, לתפקוד טוב יותר בזירה הישראלית. "יש דאגה אבל אין פאניקה ואין היסטריה", מבהיר ראש עיריית טבריה יוסי בן דוד.
אל"מ (במיל') ד"ר אפרים לאור, אחד מהמומחים הגדולים ביותר בישראל לרעידות אדמה ומי שהיה יו"ר ועדת ההיגוי להיערכות המדינה לטיפול ברעידת אדמה לא מתרשם מהמהלך הממשלתי. לדבריו, ההחלטה על ציוד הרשויות בטלפונים לווייניים חסרת משמעות כשאף אחד לא יודע כיצד "מדברים" בהם.
"נניח שראש עיריית טבריה מצוייד בטלפון ואני בירושלים גורם ממשלתי. מה אומר ראש העירייה ועם מי הוא מדבר? מה הוא יקבל מירושלים, למעט מילות חיזוק ועידוד? חוץ מכמה רכילאים בקרב הממשלה שירצו לדעת דברים ממקור ראשון אין לשיחות הטלפון הללו תוכן משמעותי". לאור טוען כי הפתרון הוא ללמד את האוכלוסייה בהקדם כיצד לשרוד לאחר רעידת אדמה ומה הם יכולים לעשות למען הצלת חייהם.