הרב אבינר לשי ניצן: באתי לחזק את רוחך הטהור
שורה של רבנים בכירים מהציונות הדתית תומכים בפרקליט המדינה הנבחר. הרב סתיו: "שי ניצן עושה את עבודתו נאמנה". הרב פוירשטיין: "אדם ישר ביותר, נקי כפיים, דורש אמת וחפץ אמת". ואילו הרב אבינר יוצא "נגד כל אלה שמבזים את כבודך"

אך לצד קולות הביקורת, נשמעים קולות בציבור הדתי המברכים על המינוי. "למען הגילוי הנאות אספר שאני חבר טוב של ניצן", מקדים הרב דוד סתיו. "אני זוכר אותו כתלמיד מבריק בישיבת 'נתיב מאיר', שנשלח למלא את מקומם של ר"מים חסרים על ידי ראש הישיבה. אני לא עוקב אחרי כל החלטה שלו כדי לדעת אם אני מסכים איתה, אבל מההיכרות שלי איתו הוא אדם ישר והגון. כשמדברים עם ניצן דברים של טעם הוא מקשיב ושומע".
הרב סתיו מספר כי הוא הוזמן להרצות בפני הפרקליטות יחד עם הרב יעקב מדן סביב פרשת הספר 'תורת המלך', על אף שדעותיהם מנוגדות לדעת הפרקליטות והם התנגדו להעמדה לדין של מחברי הספר.
"לפעמים בשיח שלנו, החברה הדתית אוהבת לראות בכל מי שיש לו כיפה על הראש את מי שאמור לייצג את האינטרסים של בעלי הכיפות", הוא מתייחס לביקורת הימין על ניצן. "אדם בתפקיד צריך להיות ממלכתי, ואני מאמין ששי ניצן עושה את עבודתו נאמנה, למרות שאני לא תמיד מסכים עם ההחלטות שלו. אם יש חוסר הסכמה לגבי ההחלטות אפשר לבקר אותן, ואני מאמין שככל שנעשה את זה בחוכמה, בכבוד וברגישות כך גדל הסיכוי שהדברים יישמעו".
"גדלנו באותו בית כנסת והוא היה החברותא שלי בישיבת 'נתיב מאיר'", מספר הרב רפי פוירשטיין. "מדובר באיש מבריק, עילוי, אדם ישר ביותר, נקי כפיים, ישר אינטלקטואלית, דורש אמת וחפץ אמת. לי נראה שניצן הוא קודם כול ציוני וישר, והוא נכס וברכה לפרקליטות. מעבר ליכולות המקצועיות הוא חדור תחושת שליחות. הוא היה יכול לעשות הרבה כסף במגזר הפרטי ולהתפרנס בכבוד, והוא בחר ביודעין בשירות המדינה כדי להיות שותף בבניין הארץ. כמי שעקב אחריו לאורך השנים, הוא היה ממונה על נושאים ביטחוניים ובמסגרת זו החברים הנכבדים מהימין שוכחים שהוא הגן על האפשרות לבצע סיכולים ממוקדים ומעצרים מנהליים. כל אחד רואה את הצדדים שבהם הוא נפגע - ולא את התמונה הכוללת".

דברים דומים אומרים גורמים במערכת המשפט, המביעים תמיהה על ההתקפות מצד הימין. "הדימוי של ניצן בציבור הדתי-לאומי כ'אויב התורה' וכ'טליה ששון 2' התקבע בתקופת ההינתקות. הציבור הדתי-לאומי התקשה לקבל את העובדה שזו הייתה החלטה פוליטית, והטיל את האחריות על המערכת המשפטית. אבל הגישה של ניצן מאוד עניינית. מזכירים כל הזמן את התיק שהוא סגר לדנה אולמרט, אבל באותה מידה יש תיקים שהוא סגר לפעילי ימין ולעומת זאת הגיש כתבי אישום נגד פעילי שמאל".
אותם גורמים מביאים לדוגמה את ההחלטה לסגור את התיק נגד הרב שמואל אליהו, ומצד שני את ההעמדה לדין של השייח' ראאד סאלח בגין הסתה לאלימות ועוד. "הדמוניזציה שעשו לניצן היא דבר מסוכן", הוסיפו אותם גורמים. "כרגע זה לניצן מכיוון הימין, מחר זה מכיוון אחר. כך למשל הקמפיין התקשורתי נגד השופט נעם סולברג - לקחו מקבץ פסיקות שלו והציגו אותו כשופט ימני-פשיסט, הפכו אותו לאויב".
אך החיזוק המפתיע ביותר מגיע מכיוונו של הרב שלמה אבינר. במכתב שנשלח בתקופת ההפגנות מחוץ לביתו של ניצן בשנת 2011, שהגיע לידי עיתון nrg מעריב, מחזק הרב אבינר את ניצן ויוצא נגד התקפות הימין. "באתי לחזק את רוחך הטהור נגד כל אלה שמבזים את כבודך מפני שהנך עומד על משמר חוקי מדינתנו. חוק זה חוק", כותב הרב אבינר, "פעמים רבות אני נשאל: מה יותר עליון – התורה או החוק? ואני משיב: ודאי התורה, אבל התורה עצמה אומרת לנו שיש לשמור חוק. נחמתנו היא שהמבזים אותך הינם זניחים בהשפעתם באומה, ולכן אין להם דרך אחרת אלא כוח הזרוע. וכבר סיפרו רבותינו שריבונו של עולם אומר למשה ואהרן: על מנת שיהיו מקללים אתכם, על מנת שיהיו סוקלים אתכם (רמב"ם, הלכות סנהדרין פרק כ"ב)". את המכתב חותם הרב אבינר בברכת "חזק ואמץ בעבודת הקודש".

למברכים על המינוי מצטרף רקטור הקריה האקדמית 'אונו', פרופ' דודי שוורץ. "מעבר לכך שניצן מבריק ומוכשר, אני לא מכיר אדם יותר ממלכתי או א-פוליטי ממנו. אין לאף אחד מושג מה העמדות הפוליטיות שלו, ואף אחד לא שמע ממנו אמירה פוליטית. הוא פועל ממניעים מקצועיים בלבד".
עם זאת, לשוורץ ביקורת על תהליך הבחירה של ועדת האיתור. למרות ששני מועמדים מהאקדמיה, פרופ' יורם רבין ופרופ' גבי הלוי, הגישו מועמדות לתפקיד, ועדת האיתור לא מצאה לנכון אפילו לזמן אותם לריאיון. "זה דומה למצב שפרופ' אהרן ברק היה מועמד לתפקיד אבל לא היה מוזמן לריאיון. איזה תמריץ יהיה לפרופסורים בעתיד להתמודד על תפקיד ציבורי? לא זכור לי אפילו מקרה אחד שפרופסור למשפטים מילא תפקיד ציבורי וכהונתו לא הוסיפה כבוד למשרה". ואף על פי כן הוא מדגיש כי "למרות שהפרוצדורה לא הייתה מספיק טובה, התוצאה מצוינת".
שוורץ מכיר את ניצן שנים רבות. "לפני חצי שנה הזמנתי את ניצן להרצות בפני סטודנטים חרדים ודתיים-לאומים, וחלקם הגיעו עם דעות קדומות ותקפו אותו על החלטות", הוא מתאר. "במהלך שעתיים הוא עבר איתם מקרה אחר מקרה וניתח את הנסיבות העובדתיות ואת שיקול הדעת שהנחה אותו. אחרי שעתיים כל ההתלהמות התפוגגה", מספר שוורץ. בעיניו, למרות שניצן תואר בתקשורת כנסיך הפרקליטות, דווקא הוא יכול לחולל שינויים. "הוא לא שייך לקליקות וזה היתרון שלו. הוא לא חייב לאף אחד כלום ולא שייך לאף אחד, ולכן אני חושב שמבין המועמדים ניצן הוא היחיד שיכול להנהיג רפורמה בפרקליטות" - והוא מדגיש "ויש מקום לרפורמה".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg