שרביט קסמים: טכנולוגיה יש, תקציב אין
היירוט שביצעה אתמול מערכת "שרביט קסמים" נחשב להישג טכנולוגי בקנה מידה בינלאומי, ובוודאי יסייע לישראל מול האיומים המופנים כלפיה. הבעיה: בגלל הקיצוץ בתקציבי הביטחון בישראל ובארה"ב, השותפה במימון, המערכת תהיה מבצעית רק ב-2015 או אפילו מאוחר יותר
במקור הכוונה הייתה להפוך את המערכת למבצעית כבר במהלך שנת 2014. כעת ספק אם היא תהיה ברשות מערך ההגנה האווירית של צה"ל אפילו בשנת 2015.
ככלל , המערכת "שרביט קסמים" מפותחת כדי להוות מעין שכבת ביניים בין שכבות ההגנה שכבר מבצעיות - מערכת ה"חץ", המיועדת ליירוט טילי קרקע-קרקע מטווחים רחוקים, ומערכת "כיפת ברזל" לרקטות בטווחים הקצרים.
מינהלת "חומה", המהווה חלק מהמינהלת לפיתוח אמצעי לחימה ותשתיות במשרד הביטחון (מפא"ת), נמצאת במרוץ נגד השעון נוכח החימוש שנעשה מתוחכם ומדויק יותר ויותר בכל הגזרות המקיפות את ישראל. המאמצים נעשים בכל שכבות ההגנה: כך למשל "חץ 3" הוא פיתוח עתידי של המשגר "חץ 2", אשר אמור להתמודד גם מול טילים בטווחי השיהאב האיראני, שיהיו בעלי ראש קרב מתפצל.
-בין חמאס לנאציזם: יהודייה שבדית מבקשת מקלט
-איראן: "חילוקי הדעות עכשיו הם בין ארה"ב לצרפת"
בנוסף, הטווח של מערכת "כיפת ברזל" כבר הוארך בשנה החולפת בעשרות קילומטרים.
בתוך המאמץ הגדול הזה נראה כי מערכת "שרביט קסמים" אינה נמצאת בראש סדר העדיפויות, והיא סובלת יותר ממערכות אחרות מקיצוץ רוחבי בתקציב הביטחון האמריקאי ומקיצוץ בתקציבי "חומה" מצד משרד הביטחון הישראלי עקב קיצוץ התקציב הכולל.
ובכל זאת, "שרביט קסמים" לא עוצרת. נציגים אמריקאים רבים צפו אתמול ביירוט שנערך בשמי הנגב. ההצלחה היא במידה רבה של משרד הביטחון ושל הקבלן הראשי, חברת רפאל, אבל גם של חברת רייתיאון האמריקאית המפתחת את המשגר.
ב"שרביט קסמים" יש כמה פריצות דרך טכנולוגיות, שאחריהן עוקבים בעניין עצום לא מעט מומחים בעולם. כך למשל ראש הטיל המיירט שפגש אתמול את טיל המטרה אינו בעל צורה סימטרית, כמו כל הטילים הקיימים, אלא בצורת דולפין שמכיל כמות גדולה במיוחד של חיישנים.
המערכת אמורה להיות "ארצית", כלומר לספק הגנה על כל הארץ מכל מקום שבו תוצב, ולתת מענה גם נגד טילי שיוט שיש לאיראן ואשר עלולים לעשות את דרכם למטרה בגובה נמוך. המיירט של "שרביט קסמים" יודע לנוע מלמעלה למטה באוויר, ואז לתקוף את מטרתו.
המימון לפרויקט הוא משותף: ישראלי אמריקאי. אבל בעידן שבו תקציבי הביטחון מקוצצים באופן חד בשתי הארצות, ייתכן מאוד שמדובר בפרויקט שהוא בגדר הישג טכנולוגי שקשה מאוד לממן אותו. בשורה התחתונה כלל לא בטוח שבגמר הפיתוח יוקצו מספיק משאבים להצטיידות בכמות משמעותית של סוללות מן המערכת החדשה.
ובינתיים, עד שהשאלה תעלה לדיון, במערכת הביטחון מאושרים מעוד הישג טכנולוגי ישראלי יוצא מגדר הרגיל.
ואף שנראה כי הניסוי נערך כמעין התרסה מול שיחות הגרעין הנערכות עם האיראנים בז'נבה, האמת היא שהעיתוי שלו נקבע חודשים מראש וללא קשר לכך.