סעודיה: נשים נאבקות על זכותן לרישיון נהיגה
נשות הממלכה האיסלאמית לא מוכנות להשלים עם החוק. המתנגדים: נהיגת נשים תהרוס את מוסד הנישואים ותוביל להטרדות מיניות

אישה סעודית עוברת על החוק בריאד צילום: אי.פי.איי
המחאה שלהן זכתה לחשיפה עצומה ברשת, וכשהן מעודדות מהתגובות בחו"ל ואפילו בערב הסעודית עצמה, הן החליטו לפני שבועיים לערוך מפגן נהיגה בכמה ערים - על אפו וחמתו של הממסד השמרני.
השלטונות הזהירו את מארגנות המחאה מפני המפגן, ובד בבד הקימה המשטרה מחסומים בכמה אזורים. נוסף על כך, רבות מהפעילות קיבלו טלפונים מאיימים מבעוד מועד, וכך נשארו רבות מהנשים בבית. אלא שכמה בודדות בכל זאת יצאו לכביש והעלו את ההוכחות לאינטרנט, כשחלקן נוהגות בפנים חשופות.
"כשאישה לא יכולה לנהוג, פירוש הדבר שהיא לא יכולה ללכת לעבודה לבדה, אינה יכולה לאסוף את ילדיה, אינה מסוגלת לעשות סידורים ולא יכולה אפילו לקחת את ילדיה לחדר מיון", אמרה בראיון לרשת "סקיי ניוז" אחת ממובילות המחאה, ד"ר מהידה אל עג'רוש.
הקמפיין עשה עד כה את שלו. הוא זכה לתהודה עצומה בעולם, עורר סערה בממלכה האולטרה-שמרנית, ובד בבד למאמרי ביקורת קשים ואפילו להפגנות-נגד של נשים, חתמו אלפים על עצומה הקוראת לבטל את האיסור או לפחות להסבירו. נוסף על כך, התמלאה העיתונות הבינלאומית בידיעות לא מחמיאות על אודות אפליית הנשים הקשה בממלכה הסעודית - עובדה שלא מאפשרת לקבור את הסוגיה כל כך מהר.
ואולם לצד הביקורת הבינלאומית על האיסור, נראה שבערב הסעודית עצמה הפעילות נמצאות במיעוט. המשורר המצרי עבדל אחמד-רחים, שהתגורר בעבר בסעודיה ולימד באוניברסיטה במכה, טען במאמר שפרסם בשבוע שעבר ב"גרדיאן" הבריטי כי מרבית הנשים בממלכה לא מעוניינות כלל לנהוג. נראה שמרביתן מקבלות את התכתיב ואת הטיעון של אנשי הדת לפיו נהיגה עלולה להוביל להפקרות.
אחמד-רחים כתב שהפיץ בעזרת תלמידותיו לשעבר שאלון בקרב 170 נשים, ושרוב מוחץ של 134 השיבו כי לא רק שאין כל הכרח בנהיגה, אלא שזו מעודדת נשים לזנוח את כיסוי הגוף המלא (ניקאב) בטענה שאינן רואות את הכביש - מה שעלול להזמין גם הטרדות מיניות. "כשנשים יתחילו לנהוג זה יהרוס את מוסד הנישואים משום שתהיה לגברים יכולת להכיר נשים אחרות", כתבה בשאלון אחת המשיבות, עקרת בית. "אישה לא זקוקה לדבר כל עוד יש לה גבר שאוהב אותה ומספק לה את צרכיה", כתבה אישה אחרת.
אחמד-רחים אומר שהנשים הסעודיות נרתעות מתפיסות השוויון המערביות, ואפילו רבות מאלה שהביעו תמיכה בנהיגת נשים, התנו זו ביצירת נתיבים נפרדים שימנעו הטרדות מיניות. "במקום לערוך קמפיינים לשינוי חוקי הנהיגה בממלכה, על המערב לשאול קודם את הנשים הסעודיות אם הן באמת רוצות בכך, ועליו לקבל את תשובתן", הוא סיכם.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg