לפיד: לשנות המצב בו בני 30 חיים על גב הוריהם
בנאום שנשא הבוקר פרש שר האוצר את האסטרטגיה הכלכלית שבנה. "המפתח לכל הוא השקעה בחדשנות"
צפו בנאום לפיד מהכנס:
"האם יש פה אדם אחד שיכול לקום ולומר שהוא מבין או יודע מהי האסטרטגיה הכלכלית של מדינת ישראל? המדינה בת 65, האם היה לה חזון כלכלי אחד, אחיד, ברור, שאנחנו יכולים לשים למול המציאות ולבדוק אם הוא התממש? התשובה היא כמובן שלא", המשיך לפיד לתאר עם מה התמודד כשנכנס לתפקידו.
"אז זו הייתה המשימה הראשונה שלנו. ואחרי חודשים של עבודה אני רוצה להגדיר לכם בשני משפטים את האסטרטגיה הכלכלית שלנו, של משרד האוצר, לשנים הקרובות: שהישראלים ירוויחו יותר ואיכות החיים שלהם תשתפר.איך נגיע לזה? ניצור כלכלה המבוססת על חדשנות", הגדיר שר האוצר את האסטרטגיה שיצר.

שר האוצר תיאר את המציאות האבסורדית היום לפיה "האנשים שהעלו את הרווחים של המדינה ביותר מ-26%, הרוויחו מזה לכיס הפרטי שלהם 2%. הם בנו את הכלכלה הישראלית, הם הפכו אותה לסיפור הצלחה, הם שמו אותה בטופ של המדינות המפותחות – והם לא הרוויחו מזה כלום. העשירים התעשרו עוד יותר, העניים עניים יותר, בני ה-30 של היום הם הדור הראשון של הישראלים שחיים פחות טוב מההורים שלהם. ולא רק זה, הם גם חיים על חשבון ההורים שלהם ותקועים עדיין בבית של ההורים שלהם. את זה צריך לשנות".
הוא המשיך ואמר "אני לא סוציאליסט – רחוק מזה – אבל הגיע הזמן שנודה שהאמונה לפיה צריך לתת לעשירים להרוויח בלי הגבלות ואז הכסף יחלחל עד לעניים, פשוט לא עובד. זה נכשל בארה"ב, זה נכשל בבריטניה, זה נכשל בישראל. הכסף מגיע למעלה והכסף גם נשאר למעלה".
לפיד טען בנאומו כי יש להשקיע במעמד הביניים ולתת לו הקלות ולהפסיק להשקיע דווקא בעשירים. "הכסף לא צריך להיות למעלה. אנחנו צריכים שמעמד הביניים ירוויח יותר כסף, מפני שהוא לא מוציא את הכסף הזה בסן טרופה או באקפולקו, הוא מוציא אותו ביוקנעם ובקרית גת ובבאר-שבע. הוא מוציא אותו אצל אנשים אחרים ממעמד הביניים, שמוציאים אותו אצל אנשים אחרים ממעמד הביניים ובדרך גורמים לצמצום הפערים ועוזרים הרבה יותר לאוכלוסיות המוחלשות שזקוקות מאתנו לעזרה", אמר לפיד.
"את הקלות המיסוי הבאות לא צריך לתת לעשירים, אלא למעמד הביניים. את ההשקעה הממשלתית צריך לרכז במה שמעסיק את מעמד הביניים – בחינוך, בתחבורה, בדיור, בהורדת יוקר המחיה. את העוני והפערים לא צריך להנציח במערך של תמיכות וקצבאות, אלא לנצח בזה שנעזור לעניים למצוא עבודה מכניסה ולהפוך בעצמם למעמד הביניים".
"סגירת פערים היא אינטרס עליון של המדינה, אבל תרבות הקצבאות לא סגרה את הפערים, להיפך, היא זו שיצרה אותם והיא זו ששמרה עליהם. אנחנו צריכים להחליף אותה בתרבות של חדשנות מערכתית שסוגרת את הפערים בזה שהיא נותנת כלים לאלה שאין להם, ומאפשרת להם לסגור את הפערים בעצמם".
לטענתו של לפיד על ישראל להגדיל את הרווחים שלה באמצעות פנייה לשוק הבינלאומי ולמכור לו חדשנות. "יש כמה סיבות לזה שאנחנו טובים בחדשנות. הסיבה הראשונה היא צה"ל. אין עוד מדינה בעולם שיש לה מערכת HR- מערכת איתור והכוונה – שהיא ברמה לאומית. צה"ל יודע היום להניח רשת צפופה של איתור כישרונות על כל המדינה. לא רק אלה עם הציונים הכי גבוהים, זה קל, אלא גם הסטיב ג'ובסים והביל גייטסים, אלה שאפילו ההורים שלהם כבר התייאשו מהם".
לפיד אמר עוד כי "אין אף מדינה אחרת שיודעת לעשות את זה. אם מישהו מוכשר במשהו, הצבא ימצא אותו, וישתמש בו. הם לא עושים את זה מסיבות כלכליות אלא מסיבות אחרות לגמרי אבל אחרי שלוש או ארבע שנים, כשהוא ישתחרר מהצבא, הוא יהיה מנוסה יותר, חדשני יותר וממוקד מטרה יותר מכל בוגר של MIT או סטנפורד".
"הסיבה השנייה לזה שאנחנו חברה מוטת חדשנות היא שאנחנו חברת מהגרים מגוונת, שכמו בארה"ב זה תמיד מייצר איזו תסיסה אינטלקטואלית מאוד מפרה. והסיבה השלישית, שאף אחד לא מדבר עליה כי אף אחד לא יודע איך לכמת אותה, היא שזה משהו בד.נ.א. שלנו. זה האתוס המכונן שלנו".

שר האוצר המשיך בנאומו ואמר כי על מנת ליצור חדשנות יש להשקיע בתשתיות הטכנולוגיות במדינה. "אנחנו הולכים להתייצב מאחורי זה בכל הכוח ולהסביר שהשקעה בתשתיות טכנולוגיות היא בסופו של דבר ההשקעה הכי טובה בפריפריה, והעזרה הכי טובה לעניים והמטרה החברתית שתשרת הכי טוב את כל המטרות החברתיות האחרות", אמר לפיד.
הוא רתם גם את מערכת החינוך למאמץ הזה כדי שיגדלו בארץ עוד מהנדסים ומתכנתים שיעצימו את המדינה. והדבר השלישי בו רוצה להשקיע לפיד הוא ההון האנושי, כלשונו. "חלק מתוכנית השוויון בנטל, שעברה בממשלה ועוברת בימים אלה בכנסת, הוא מהלך גדול להכנסת החרדים לשוק העבודה הישראלי. את החרדים צריך להכניס לתעשיות החדשנות. הם מתאימים לזה, הם ירוויחו שם יותר כסף. הם מביאים לשולחן מקוריות ורעננות וחדות מחשבה".
הוא הוסיף כי "יחד איתם יש עוד שתי אוכלוסיות שאנחנו צריכים להכניס למעגל החדשנות. האישה הערבייה ואנשים בגילאי 40+ ו-50+ שמתחילים קריירה שניה ושלישית. אנחנו לא צריכים אותן כתופרות ומנקות, ואנחנו לא צריכים אותם כשומרים בקניון. אנחנו צריכים אותם ואותן מול מחשב, כי זה מעלה את הפריון שלהם, ואת הרווחים שלהם, ומשפר את איכות חייהם".
לפיד טען עוד כי "הרגל הרביעית היא הון זמין לחדשנות. הון זמין הוא הבסיס לכל התפתחות, אבל ישראל הצליחה לחנוק את ההון שלה ברגולציה. אנחנו עומדים לפעול כדי שהשוק המוסדי יגוון את אפיקי ההשקעה שלו ויגביר את ההשקעה בתעשיות חדשניות. ובמקביל יש לנו עוד כלי, שנקרא הטבות מס, ולא יעזרו לכל הפופוליסטים כל הצעקות, אנחנו נשתמש בו. כי כשנכנסתי לתפקיד גיליתי שמפעל של אינטל, שהיה אמור לקום בדרום הארץ, עבר במקום זה לאירלנד. למה? כי באירלנד נתנו להם הטבות מס טובות יותר מאתנו".
לדברי לפיד, "את החדשנות אנחנו לא יכולים להשאיר רק בהרצליה, ואפילו לא בפארק ההיי-טק בבאר שבע. היא צריכה להיות מוטמעת בכל מקום. גם מוסך טוב הוא חדשני, וגם רפתן טוב הוא חדשני. 'חדשנות מערכתית' היא חדשנות לא רק של מוצרים אלא גם של כל התהליכים החברתיים והכלכליים המקיפים את חיינו. זו חדשנות בשיווק, חדשנות במודל עסקי, חדשנות בשימוש בטכנולוגיות מתקדמות כדי לתת לכל אחד את אותם שירותים לא משנה איפה הוא גר".
"אם יש ילד באופקים או בקרית שמונה שיש לו את הפוטנציאל להיות גאון מחשבים ולהקים סטרט-אפ שיימכר במאה מיליון דולר, אבל הוא לא הופך להיות גאון מחשבים, והוא לא מוכר את הסטרט-אפ שלו במאה מיליון דולר מפני שלא תגברנו לו את שיעורי האנגלית בגיל תשע ולא נתנו לו מלגה לאוניברסיטה בגיל 21, מי הפסיד? הוא הפסיד? המדינה הפסידה? הכלכלה הישראלית הפסידה? או שכל התשובות נכונות", תיאר לפיד את המציאות בעיניו.
"כלכלה טובה – לפני הכל – היא הזכות למצות את הפוטנציאל האישי שלך. זה הדבר הכי בסיסי בלהיות אזרח. זה מופיע במגילת העצמאות. מה צריך כל אדם כדי להרגיש שהוא ממצה את הפוטנציאל האישי שלו? השכלה, הון זמין כדי לצאת לדרך, תשתיות, נגישות בינלאומית ועוד משהו שאיש אינו יודע איך לכמת אותו אבל הוא חיוני. הוא צריך להרגיש שמעריכים אותו, ושרואים אותו, שהוא לא שקוף. זה נכון כשהוא מחפש משקיעים, זה נכון כשהוא יושב בשורה האחרונה בכיתה בפריפריה והמורה מתעלם מקיומו".
לקראת סוף נאומו אמר לפיד כי "החדשנות היא לא המטרה – החדשנות היא הכלי. החדשנות המערכתית היא המנוע המשקי שמייצר כלכלה שבה מעמד הביניים הוא המרכז, ומעמד הביניים מרוויח יותר ויוקר המחיה לא דורס אותו. 'איכות חיים' זה דבר רחב, בעיני עולם שבו נשים מרוויחות פחות או אין זכויות להומואים ולסביות, הוא עולם שבו איכות חיי נפגעת, אבל איכות חיים מתחילה בדבר הרבה יותר פשוט. היא מתחילה בזה שאנשים גומרים את החודש. שהם מרוויחים מספיק ואפילו אחרי שהם גמרו לשלם משכנתא או שכר דירה, הם עדיין גומרים את החודש".
"הנאום הזה הוא על כלכלה ואני נושא בתפקיד כלכלי, אז אני אומר לכם שאין דבר כלכלי יותר מחברה שפויה, נאורה, הוגנת, שומרת חוק, לא גזענית, שוחרת שלום, שבה אתה יכול להיות לשמור על הצביון שלך – גיי או סטרייט, גבר או אישה, יהודי או ערבי, דתי או חילוני – ועדיין לדעת שזה לא ימנע ממך שום הזדמנות. אפילו לא אחת", סיכם שר האוצר את נאומו.