שחרור האסירים: פת"ח חוגג - חמאס מלגלג
בזמן שאבו מאזן חוגג עם משפחות האסירים ומנסה למתג את עצמו כמנהיג מנצח, בחמאס מתכוננים להפתיע ב"תחרות" שחרור המחבלים
קרא עוד בנושא ב-nrg מעריב:
- שר האסירים: השחרור מוכיח שדרך המו"מ משתלמת
- יעלון: ההחלטה על השחרור התקבלה מתוך שיקול דעת
- 21 מהאסירים שוחחרו מכלא עופר
טקס קבלת הפנים שהתקיים במוקטעה הפך למה שנדמה כטקס הכתרת אבו מאזן למנהיג הפלסטיני, כאשר האסירים המשוחררים, כך נראה, משמשים תפאורה בלבד. חגיגות הניצחון הוגבלו למוקטעה, המקום שבו אפשר לשלוט על המתרחש. מנגנוני הביטחון של הרשות נפרשו מסביב למתחם ובתוכו, וגם משפחות האסירים שהגיעו למקום חגגו תחת פיקוח הדוק.

בעוד במחסום ביתוניא, מחוץ לכלא עופר, הצטרפו לחגיגות השמחה חמושים שירו באוויר והונפו גם דגלי חמאס הירוקים, המוקטעה שהייתה בימת ההתרחשות נכבשה על ידי צבעי פת"ח וכרזות תמיכה באבו מאזן. זה האחרון נפנף ממושכות בידיו כשהוא עומד מעל בימת הנאומים במוקטעה, ותחתיו תמונות שלו עצמו מסמן וי לתנועת ניצחון, בליווי הכיתוב "מדינת פלסטין".
האסירים הגיעו בזה אחר זה וזכו ללחיצת יד, חיבוק ונשיקות של הראיס שהוביל לשחרורם. ברקע התנגן השיר "בילאדי בילאדי", ההמנון הפלסטיני. "אנחנו מברכים את אחינו הגיבורים שיוצאים אלינו מאחורי הסורגים לעולם החופש", אמר אבו מאזן, שהוצג קודם לכן על ידי שר האסירים הפלסטיני עיסא קראקע כ"נשיא מדינת פלסטין".
אבו מאזן הבטיח לחזור על חגיגת השחרור בעוד חודשיים והבטיח גם את שחרור כלל האסירים מבתי הכלא בישראל. אלו שלשמם התכנסו החוגגים לא שובצו בתור נואמים בטקס שנערך לכבודם. מלבד מילות הודיה, שבח והלל לאבו מאזן, לא אפשרו להם לקלקל את החגיגה בהצהרות לא מתוכננות.
המסיבה הסגורה שהתקיימה בין החומות הגבוהות של המוקטעה לא זלגה החוצה; גם לא לכיכרות המרכזיות בעיר, השוכנות קילומטרים בודדים משם. "מי שהלך ברמאללה לא הרגיש שיש יום מיוחד, שיש אסירים שמשתחררים ושיש חגיגות, מספר יוסף ג'אבר, תושב העיר. "כיכר השעון - כיכר ערפאת במרכז העיר - ריקה מאדם, בדומה לכיכר אל-מנארה. לא היו שלטים מיוחדים על חגיגות השחרור. לא היה שום דבר חדש", הוא מוסיף, ומציין כי מלבד המשפחות הוזמנו לאירוע קבלת הפנים תומכי פת"ח ועוד כמה מפגינים מבין אנשיו של אבו מאזן. "המוקטעה זה מקום קטן, מה שמבטיח תמונה יפה של חגיגות מנצחים. צריך גם לדאוג שהקהל יהיה אוהד, ולכן יש להקפיד שיהיו שם משפחות האסירים ועוד אנשים שמקבלים הטבות כדי שיישארו במוקטעה עד לשעה מאוחרת, ירקדו, יצעקו וימחאו כפיים כשצריך".

בוועידה הכלכלית שהתקיימה בירדן במאי האחרון נפגשו הנשיא שמעון פרס, אבו מאזן וג'ון קרי. מאמצי חידוש השיחות עדיין לא נשאו פרי, אבל כבר אז דיבר אבו מאזן בנחרצות על ההבטחה שהעניק לו אהוד אולמרט כי ישחרר אסירים פלסטינים. אחרי דקות ארוכות, שבמהלכן שכנע אבו מאזן את קהל המאזינים כי אולמרט הבטיח, ואפילו חתם איתו על הסכם של שחרור אסירים, הוא פנה אליהם ושאל בתמימות: "ואם הוא לא הבטיח, לא מגיע לאסירים האלו להשתחרר?".
במטרה לרכך את דעת הקהל בישראל בנושא שחרור האסירים, ניסו גורמים פלסטיניים להסביר כי באמצעות שחרור אסירים תמורת משא ומתן יובהר כי לא צריך לחטוף חיילים. "אנחנו רוצים להעביר מסר של שלום ולא של מלחמה, כמו שהייתה בעסקת שליט", אמר למעריב שר האסירים הפלסטיני עיסא קראקע טרם יישום העסקה. "שחרור האסירים הנוכחי מלמד את החברה הפלסטינית כולה כי דרך המשא ומתן והשיחות המדיניות היא הדרך הנכונה, ולכן הוא מחזק את הנושאים והנותנים הפלסטינים שמנהלים שיחות עם ישראל ואת יושב ראש הרשות אבו מאזן".
"כל אסיר חשוב למשפחתו וגם לנו", הוסיף קראקע "אבל מבחינה מנהיגותית או הצהרתית אני לא רואה שום אסיר שאפשר לומר עליו שהוא ישנה את פני השטח או ישתלב במערכת הפוליטית. החשיבות בעסקה הזו היא שחרור האסירים תמורת חזרה למשא ומתן. העובדה שישראל משחררת אסירים במסגרת משא ומתן מדיני, ולא במסגרת עסקה תמורת חייל חטוף, כמו במקרה של עסקת שליט, היא דבר חיובי".
לטענת קראקע, יש הבדל משמעותי בין עסקת שליט ובין העסקה הנוכחית. "אנחנו יודעים שאחרי עסקת שליט חלק מהמשוחררים השתלבו בארגוני הטרור", הוא אמר. "היו גם משוחררים שישראל מיהרה לעצור מפני שהפרו את תנאי השחרור, ולא בדיוק עסקו בטרור. למיטב ידיעתי, מרבית האסירים שהשתחררו בעסקאות קודמות, ואלו שמשתחררים בעסקה הנוכחית, בסך הכל רוצים להמשיך בשגרת חייהם".

לחגיגות שחרור האסירים במוקטעה שברמאללה לא אפשרו להכניס דגלי חמאס. הניצחון היה כולו של אבו מאזן ושל הרשות הפלסטינית. בארגון השליט ברצועת עזה צפו בעסקה וניסו להמעיט בערכה. משפחות חמשת האסירים ששוחררו לרצועת עזה קיבלו הוראה לחגוג בצנעה. בניגוד ליחסי הציבור שליוו את האסירים ששוחררו לשטחי הרשות הפלסטינית, ולראיונות עם המשפחות שקיבלו את יקיריהן, בחמאס נמנעו כמעט לחלוטין מלהזכיר את ההישג של אבו מאזן, ואף האשימו את הרשות הפלסטינית בשיתוף פעולה עם צה"ל ובמלחמה משותפת עם האויב במטרה לפגוע בחמאס.
מבצע המעצרים שביצעו בצה"ל במהלך ליל שני, יממה לפני שחרור האסירים, הוביל למתקפה תקשורתית של חמאס על אבו מאזן. בין 20 העצורים היו חברי הפרלמנט מטעם חמאס, ניזאר רמדאן ומאהר בדר, ופעילים נוספים בחברון ובשכם. "מנגנוני הביטחון הפלסטיניים אפשרו את המעצרים האלו, ואף שיתפו פעולה עם כוחות צה"ל שפעלו באזור חברון ושכם", נכתב בהודעה לעיתונות מטעם הארגון. "המעצרים הללו הם תוצאה של שיתוף הפעולה הצבאי בין ישראל לרשות הפלסטינית".
פרשנים מטעם חמאס ציינו כי מסע המעצרים עתיד להימשך, וזאת בהתאם לתחושה בשטח כי הארגון מרים ראש וצובר כוח. "זוהי פעולה משותפת של צבא הכיבוש ושל הרשות הפלסטינית", הם טענו. "לשניהם יש אינטרס משותף למנוע התחזקות של חמאס בגדה. צבא הכיבוש עדיין רואה בחמאס כמי שמוביל את ההתנגדות גם בגדה, ולכן מנסה למנוע כל נקודת אחיזה של חמאס בגדה".
באתר הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א-דין אל-קסאם, כינו את עסקת שחרור האסירים הפלסטינים בשם המזלזל "עסקת השיחות" וביטלו את הטענה שלפיה האסירים המשוחררים עשויים לתת גיבוי לשיחות מול ישראל: "למרות העסקה אין כל כוונה לנטוש את הדרך היחידה לשחרור האסירים הפלסטינים - חטיפת חיילים. המעצרים לא יחלישו את רוח הלחימה שלנו".
בזרוע הצבאית הטיחו ביקורת קשה ברשות הפלסטינית, שבמקביל לשחרור 26 אסירים בלבד מאפשרת לצה"ל לפעול באופן חופשי בשטחים שבשליטתה, ואף מסייעת במבצע מעצרים המכוון נגד בכירי חמאס. "לצערנו, צבא הכיבוש לא סופג התנגדות בגדה המערבית ולא נתקל בכוח שמונע ממנו להמשיך את המעצרים נגד חמאס. יותר מכך, כל זה נעשה בידיעת הרשות הפלסטינית ופת"ח, ובתיאום איתם".

בניגוד לדבריהם של בכירים ברשות הפלסטינית, שחרור האסירים רק מגביר את התחרות בין חמאס לפת"ח, כאשר כל צד מנסה להוכיח כי הוא מצליח לשחרר יותר אסירים. תחרות כזאת עשויה גם להגביר את המוטיבציה והניסיונות לבצע חטיפה לצורכי מיקוח.

מנהרת התופת שהתגלתה בידי ישראל הוכיחה שוב שחמאס, כפי שהצהיר בגלוי, מעוניין כל הזמן לחטוף חיילים. גורמים בארגון הצהירו כי הושקעו כספים ומאמצים רבים בבניית המנהרה, שמטרתה היא שחרור אסירים. באחרונה משקיע חמאס מאמצים כבירים בניסיונות לייצא פעילות טרור מרצועת עזה לשטחי יהודה ושומרון. המטרה הברורה היא חטיפת חיילים. ההעדפה של חמאס היא שהחטיפה תבוצע בשטחי יהודה ושומרון כדי להימנע מהנחתת מכת אש על רצועת עזה מצד צה"ל - דבר שיפגע במשילות חמאס בעזה. במקביל, הארגון גם מכין את הקרקע לאפשרות של הימצאות חייל חטוף נוסף ברצועת עזה.
כהכנה לקראת מתקפה של ישראל מכינים בארגון מענה אופרטיבי ברור, שבבסיסו התפיסה כי ישראל לא תוכל לעמוד במכת אש מהירה וחזקה שתפגע בעורף. בידי הארגון אלפי רקטות קצרות טווח, עד 45 קילומטר, ועשרות רקטות מסוג אם-75 שנורו במהלך מבצע "עמוד ענן" לכיוון תל אביב. חמאס מייצר בעצמו את הרקטות, אך בנוסף לשיפור המערך ההתקפי מכינים בארגון גם מערך הגנתי. בנוסף לחפירת מנהרות המיועדות לביצוע חטיפה, מרכזים בארגון מאמצים להקמת "עזה תחתית", שכוללת מערך מנהרות מסודר שיאפשר תנועת כוחות לוחמים תת-קרקעית בזמן התמודדות מול ישראל. מערך כזה גם יאפשר להוביל חטוף למקומות מסתור בלי להתגלות בידי ישראל.

מלבד חמאס, גם הג'יהאד האסלאמי שם לו למטרה לחטוף חיילים. פעילי הארגון ביהודה ושומרון הצהירו זאת בבירור וציטטו את דבריהם של גורמי הביטחון בישראל, שלפיהם הארגון הוא המשמעותי ביותר בפעילות הטרור ביהודה ושומרון. "זה רק מוכיח שהצבא הישראלי מודע לכוחנו, והוא מפחד מאיתנו", אמרו גורמים בארגון. "התמונה שמנסים לצייר, שלפיה יש שקט בגדה, היא מוטעית. אנחנו פעילים כל הזמן".
הג'יהאד האסלאמי מרחיב את פעילותו לא רק ביהודה ושומרון, אלא גם ברצועת עזה. בזמן שמשלחת חמאס, שהייתה אמורה להגיע לאיראן כדי לחמם את היחסים העכורים, נדחתה על ידי טהרן, הג'יהאד האסלאמי נהנה מתמיכה כספית של האיראנים. בסיוע המימון האיראני מפעיל הג'יהאד האסלאמי מערך "דעווה", שכפול של המערך שבנה את ארגון חמאס בעזה. בכספים הללו, שנמסרו מקרן ההצלה על שם האימאם חומייני, נבנו בשנה האחרונה 20 מסגדים, כאשר עשרה נוספים נמצאים בתכנון. בג'יהאד האסלאמי חילקו גם 40 אלף חבילות מזון בעלות של שני מיליון דולר למשפחות עניות, ובמהלך חודש הרמדאן האחרון חילק הארגון מזון לנזקקים וקיים סעודות אפטאר גדולות למשפחות בהשתתפות בכירי הארגון, ובראשם מחמד אלהנדי, חאלד אלבטש ואחמד אלמדלל.
הג'יהאד האסלאמי אף הקים מוסדות לטיפול באסירים המתוקצבים על ידי האיראנים. משפחות אסירים השוהים בבתי הכלא זוכות אף הן לביקור ולסיוע כספי. בנוסף לכך, הארגון פועל להגדלת מספר גני הילדים שבחסותו, כאשר כחלק מפעילות הגנים מבצעים הילדים הצגות שבהן הם מגלמים חיילים חטופים במדים ועוברים שטיפת מוח אנטי-ישראלית מדי יום.