לראשונה: ישראל ומדינות ערב דנו בפירוז המזרח התיכון מנשק גרעיני

בכירים מישראל השתתפו לצד נציגים מאיראן בדיון שהתקיים בשבוע שעבר בשוויץ ועסק בתנאים לכינוס פסגה משותפת שתעסוק בפירוק האזור מנשק גרעיני. במוקד המחלוקת: האם ידונו בפרויקט הגרעין האיראני או ביכולותיה של ישראל

אלי ברדנשטיין | 30/10/2013 23:53 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בכירים ישראלים נפגשו עם נציגי כל מדינות ערב, כדי לדון בתנאים מוסכמים לכינוסה של ועידה בינלאומית לפירוז המזרח התיכון מנשק להשמדה המונית. הפגישה התקיימה בשבוע שעבר באתר מבודד בעיר גליון שבשוויץ.

מתחם גרעין באיראן. גם ישראל תידרש להתפרק?
מתחם גרעין באיראן. גם ישראל תידרש להתפרק? צילום: אי-פי-אי
מהצד הישראלי השתתפו בה ראש האגף האסטרטגי במשרד החוץ, ג'רמי יששכרוף ונציג בכיר של הוועדה לאנרגיה אטומית. מהצד הערבי, איחוד האמירויות, עומאן ולוב שלחו נציגים לפגישה, ואילו יתר מדינות ערב שלחו נציגים מהשגרירויות שלהן בשוויץ.

בפגישה השתתפו גם נציגים בכירים של  שלוש המדינות שמונו לשושבינות של הוועידה: ארצות הברית, רוסיה ובריטניה, וכן מתאם הוועידה, הדיפלומט הפיני ג'אקו לאחאבה.

מדובר בפעם הראשונה שבה נציגי הערבים הסכימו להיפגש עם נציגי ישראל ולדון בסדר יום מוסכם, לאחר תקופה ארוכה שבה הם סירבו להיפגש עם נציגים ישראלים בנושא.
"במזה"ת הסכמים לא מחייבים"

כפי שפורסם ב-nrg מעריב, עם התחדשות המגעים בין איראן למעצמות במהלך העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק ולאחר העסקה הרוסית-אמריקנית להשמדת מצבורי הנשק הכימי של אסד -  מדינות הליגה הערבית כשבראשן מצרים, לצד רוסיה ואיראן, לוחצות לחדש את המגעים לכינוסה של ועידה שתדון בהבלטה יתרה בתוכנית הגרעין, הקיימת לפי פרסומים זרים בידי ישראל.

היה זה נשיא ארה"ב ברק אובמה שנתן בעקבות לחץ מצרי את הסכמתו בתום ועידת המעקב של האמנה למניעת תפוצת נשק גרעיני ב-2010, לקיים ועידה מסוג זה, למורת רוחה של ישראל. עם זאת, היו אלה האמריקאים, למורת רוחה של רוסיה, שהחליטו בתיאום עם ישראל ועל רקע רעידת האדמה הפוליטית שעוברת על האזור כולו - לדחות את כינוסה של ועידה בינלאומית כזאת בסוף השנה שעברה.

ניסיונות שונים לשכנע את הליגה הערבית להיפגש עם ישראל, במארס האחרון ובהמשך בחודשי הקיץ, נכשלו בגלל סירוב המדינות הערביות. מדינות ערב התנגדו עד היום לדיונים מקדימים מסוג זה עם ישראל. הערבים חשו שמדובר בניסיון ישראלי לבלום את כינוסה של הוועידה או אפילו לייצר תחליף לה בהלסינקי באמצעות דיונים אין-סופיים.



ישראל הסבירה לאורך כל הדרך שהתנאים לקיומה של ועידה כזו לא בשלו. גורם ישראלי בכיר הסביר שכל עוד איראן מאיימת בהשמדת ישראל ועד שמדינות ערב לא כוננו הסכמי שלום עם ישראל, אין מקום לקיום הוועידה.

עוד ציין הגורם כי המזרח התיכון מאופיין בכך שחתימות על הסכמים אינן מחייבות את המדינות והדגיש את אי הציות של טהרן לאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני ואת הניסיון של בשאר אסד לפתח בחשאי תוכנית גרעין.

כמו כן, יש אומרים כי לישראל יש סיבה לחשוש מכך שתסומן בוועידה כזו כמדינה היחידה המחזיקה בנשק גרעיני, בזמן שמדינות אחרות באזור מהוות איום ממשי הרבה יותר ממנה וביקשה לקבל ערבויות בנקודה זו. עם זאת, ישראל הייתה מוכנה להיכנס לדיאלוג עם מדינות ערב סביב סדר היום של הוועידה, כשברור שהוא חייב להיות בקונצנזוס. עדיין לא נודעו הפרטים מתוך הישיבה שהתקיימה בשוויץ.

קלינטון התקפל, אובמה החזיר את הדרישה

הממשל האמריקאי ניסה בשנות ה-90 להביא את ישראל לחתום על אמנה בין-לאומית במסגרתה תתחייב שלא לייצר חומר בקיע. ראש הממשלה בנימין נתניהו העביר בתגובה איגרת חריפה לנשיא דאז ביל קלינטון ובו דרש שסוגיה זו לא תעלה יותר במגעים בין המדינות. עוד הדגיש נתניהו כי ישראל לעולם לא תחתום על התחייבות כזו. בהמשך קלינטון אף הבטיח לנתניהו שהיכולת הגרעינית של ישראל תישמר.

אלא שעם כניסתו של אובמה לבית הלבן הוא ביקש לקדם את הרעיון של פירוז המזרח התיכון מנשק להשמדה המונית, במסגרתו ישראל תידרש גם היא לחתום על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני.

נכון לשעה זו, הממשל האמריקאי אינו מתכוון לדרוש מישראל לפתוח את תוכנית הגרעין שלה לפיקוח, "לפחות לא עד שיגיעו לעסקה עם איראן", כך לדברי מקור אמריקאי. עם זאת, בהחלט חוששים בישראל מכך, שלפחות בסוגיית הנשק הכימי ישראל תידרש לאשרר את האמנה שאוסרת על פיתוח וייצור של נשק כימי עליה חתמה בעבר – בעקבות הסכמת אסד להשמיד את הנשק הכימי שברשותו.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים