בכרתים התריעו על צונמי, בישראל התעלמו

מדיון בכנסת עולה כי לישראל אין מערכת שתתריע על גל עצום: "החופים בישראל היו מלאים במתרחצים ואיש לא עשה דבר בנידון"

אריק בנדר, יאיר קראוס ואלכס דורון | 29/10/2013 8:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בישראל נערכים לרעידת אדמה שתגרום לאלפי נפגעים ולהרס של כ-100 אלף בניינים, אולם מדיווח שנמסר אתמול לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת עולה כי ישראל חשופה לגלים ענקיים של צונמי.

עוד בחדשות:
- נתניהו ואובמה שוחחו בטלפון על איראן, קרי: "לא ניכנע להפחדות"
- ועדת טירקל שוב כשלה - בג"ץ ייאלץ להכריע
- נתניהו מרגיז בבנייה ומפצה בשחרור אסירים

בדיון שהיה אתמול בוועדת משנה לענייני מוכנות העורף גילה מנכ"ל המשרד להגנת העורף, דן רונן, כי לפני כשבועיים התקבלה באגן המזרחי של הים התיכון, הכולל גם את ישראל, אזהרת צונמי בעקבות רעש אדמה עז בעוצמה של 6.4 בסולם ריכטר שהתרחש בכרתים.
מכשירי המכון הססמוגרפי בלוד מזהים רעידה בטבריה
מכשירי המכון הססמוגרפי בלוד מזהים רעידה בטבריה צילום: אלי דסה
"החופים בישראל היו מלאים במתרחצים ואיש לא עשה דבר בנידון", סיפר רונן, והוסיף כי ההיערכות לאפשרות של גלי צונמי אדירים היא אחד הנושאים שמשרדו החל לטפל בהם. לדבריו, אין בארץ מוקד אחד שיודע לתת בזמן אמת התרעה לתושבים מפני רעידת אדמה וצונמי.

ד"ר אבי שפירא, ראש ועדת ההיגוי הממשלתית להיערכות לרעידות אדמה, אמר בדיון: "אין לנו ספק שצריך לצפות לצונמי. אנו חשופים לרעידות אדמה בים התיכון, בעיקר באזור איי יוון, סיציליה וקפריסין. ברגע שיש רעידת אדמה הרסנית בישראל, צריך להניח שיגיע צונמי ולא יהיה זמן לקבל התרעה".

ד"ר אורי פרידלנדר, מנהל המכון הגיאופיסי העוקב אחר רעידות אדמה בארץ, אמר ל"מעריב" כי מערכת התרעה מפני צונמי פועלת מול חופי יוון וטורקיה. "אנחנו מקבלים התרעות ממנה. אם בוחנים נושא זה על פי סדרי עדיפויות, אזי החשש מפני רעידת אדמה רבת עוצמה בארץ וההיערכות הנדרשת לקראתה היא בעדיפות ראשונית", ציין ד"ר פרידלנדר.

שני בתי ספר בצפת סומנו כמבנים שעלולים לקרוס בעת רעידת אדמה ויש לפנותם, אולם מבדיקת "מעריב" עולה כי בתי הספר טרם פונו ו-650 תלמידים ממשיכים ללמוד בהם. בדיון מסר ד"ר שפירא כי על פי בחינה שערכו מומחים לרעידות אדמה נמצא שישנם ברחבי הארץ כ-1,500 בתי ספר המוגדרים כמבנים ברמת סיכון גבוהה.

ד"ר שפירא הוסיף כי הוחלט שמתוך אותה רשימה של מבנים בסיכון יש לטפל באופן מיידי באותם שני בתי ספר בעיר צפת. מדובר בבתי הספר "מגן אבות" ברחוב האר"י ובית הספר "אלשיך" בעיר העתיקה בצפת. לדברי ד"ר שפירא, "בישראל יש 100 אלף מבנים שאינם עומדים בתקן העדכני להתמודדות עם רעידות אדמה".

בטבריה תרגלו אתמול טיפול באירוע אסון עם משאית החפ"ק החדשה של מגן דוד אדום.
הצונמי הכי חמור: 1759

 אחת לכ-800 שנה פוקד צונמי את חופי ישראל, אלא שהוא שונה מנחשולי הים ההרסניים באוקיינוס ההודי, בדרום-מזרח אסיה ומול חופי יפן.
באלפיים השנים האחרונות פקדו את חופי הארץ כמה עשרות אירועי צונמי. לגבי 23 מהם יש תיעוד ועדויות. החמור ביותר מבחינת ההרס והנזק שגרם התרחש ב-30 באוקטובר 1759, בעקבות רעידת אדמה שמוקדה היה יבשתי בגבול לבנון וסוריה. העיר עכו הוצפה, הסירות שעגנו בנמל הועפו אל הרציף והתרסקו על החוף, גובה המים בסמטאות עכו הגיע ל-2.50 מטר.

חודש לאחר מכן, ב-25 בנובמבר 1759, בעקבות רעידת אדמה דומה נגרם נזק נוסף לעיר וגם לאזור הדלתא של הנילוס במצרים. ד"ר עמוס סלמון מהמכון הגיאולוגי בירושלים פרסם ב-2009 מאמר בכתב העת "גלילאו", שבו ציין כי צונמי חלש, בעקבות רעידת אדמה, נרשם אפילו ביפו ב-9 ביולי 1956.
הצונמי המפורסם ביותר שפגע בחופי הארץ התרחש בשנת 1627 לפני הספירה בעקבות התפרצות הר הגעש סנטוריני בים האגאי. מצבורי צדפים שנמצאו על גבעות שונות סמוך לחוף שלנו, אפילו בגובה חמישה מטרים מעל פני המים, היו עדות לאותו צונאמי הרסני.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...