מי יפתור את הפלונטר בהדחת ראשי ערים?

בעולם אידיאלי ראשי ערים הנאשמים היו מתפטרים או שהבוחרים היו מדיחים אותם – עד שזה יקרה שר הפנים מקדם הצעת חוק - השעייתם

ברוך קרא | 24/10/2013 7:15 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בלב הפסיקה של המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, בעניין הדחת ראשי הערים, כתבה כי "בעולם אידיאלי" ראשי הערים הנאשמים היו מתפטרים בעצמם או שבוחריהם היו מדיחים אותם.

יודח או יושעה? שלומי לחיאני
יודח או יושעה? שלומי לחיאני צילום: אלי דסה
יממה אחרי פרסום תוצאות הבחירות אנחנו כבר מבינים שאנחנו לא בעולם אידיאלי. אם בזירה שלנו היו נשארים ראשי הערים, הבוחרים ובג"ץ, יש אפשרות וכנראה לא רק תיאורטית, שהיינו נכנסים ללופ אינסופי של התמודדות והדחה, התמודדות והדחה (וזאת עקב המצב הצפוי שבו בג"ץ ידיח שוב את ראשי הערים ומאידך יאפשר את התמודדותם בבחירות חוזרות).

אלא שעכשיו לזירה נכנס שחקן נוסף שבהחלט יכול לפתור את הפלונטר. שר הפנים גדעון סער מקדם הצעת חוק שלפיה ראשי ערים נאשמים לא יודחו אלא יושעו, כלומר יוכלו לחזור לכהן לו יזוכו או יורשעו ללא קלון. היוזמה של סער (שהופיעה בוורסיה מוקדמת בהצעה של ח"כ משה מזרחי) מתמודדת עם שני עיוותים במצב הקיים.

העיוות הראשון, שאותו גם העלו ראשי הערים במהלך הדיונים בבג"ץ, הוא שבשונה ממצב של שרים, למשל, שיכולים לחזור לכהן אם הם מזוכים או כאמור מורשעים ללא קלון, הדחה של ראשי ערים היא בלתי הפיכה, שכן העיר הולכת לבחירות חדשות בתוך 60 יום.

העיוות השני משמעותי עוד יותר ונוצר כתוצאה מהמגבלות שהיו בפני שופטי בג"ץ כשדנו במקרה ראשי הערים. נסביר: החוק קובע כי ראשי ערים שהורשעו והוטל על מעשיהם קלון - יושעו מתפקידם; עוד קובע החוק שברגע שהכרעת הדין תיהפך לחלוטה (כלומר לאחר ערכאת הערעור או לאחר שעבר המועד שבו אפשר לערער), ההשעיה תיהפך להדחה.

החוק שותק במקרה של כתבי אישום. שם בדיוק נכנס בג"ץ. כשנדרשו השופטים לנושא הם פירשו סעיף אחר של החוק שעוסק בחובתה ובזכותה של מועצת העיר להדיח ראש עיר שיש חשד כי התנהג באופן לא הולם. בסעיף הזה לא מוזכרת אפשרות ההשעיה. היות ולמועצת העיר אין רשויות אכיפה ובדיקה כדי לבחון אם ראש העיר אכן התנהג באופן לא הולם, קבע בג"ץ כי כתב אישום מהווה ראיה מנהלית מספיקה להדחה, ולכן קבע כי החלטת המועצה שלא להדיח את ראשי הערים בנסיבות אלה אינה סבירה.

במצב הדברים הזה אי אפשר להתעלם מהאבסורד שנוצר, שלפיו ראש עיר שהוגש נגדו כתב אישום חמור יודח באופן מיידי ולא יוכל לחזור לתפקידו אם בעתיד יזוכה, ואילו ראש עיר שכבר הורשע והוטל עליו קלון רק יושעה (וכאמור יודח רק כאשר הפסיקה תהיה חלוטה). לפי האבסורד שנוצר, סעיף ההשעיה לאחר הרשעה הופך ללא רלוונטי לנוכח פסיקת בג"ץ שמדיחה ממילא את ראש העיר כבר בשלב כתב האישום.

הצעת סער מבקשת לפתור את התסבוכת, ועכשיו הכל שאלה של לוח זמנים. היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין תומך עקרונית ביוזמה, ועם זאת ממש לא רוצה שראשי הערים הנאשמים, ששמו קצוץ על פסיקת בג"ץ, ינצלו את המצב כדי למשוך זמן שכן חקיקה יכולה להימשך זמן רב.
סער ינסה לשכנע את וינשטיין שבמקרה הזה אין טעם ללכת עם ראש בקיר - ממילא העתירות, שהראשונה בהן הוגשה כבר היום, לא יידונו לפני שמועצות הערים יתכנסו לדון בעניין ההדחה, וזה להערכת סער לא יקרה בחודש הקרוב. ההערכה בקרבתו היא שבתוך חודש וחצי אפשר לגבש תזכיר חוק ואולי אף להעלות את ההצעה לקריאה ראשונה.

אם לדיון בבג"ץ תגיע הפרקליטות עם הצעה שעברה קריאה ראשונה, לא מן הנמנע שהשופטים לא יתעקשו בנסיבות אלה על הדחה. אם מתווה סער יתקדם כמתוכנן, אולי נידרש שוב בקרוב למבחן מוסרי של ראשי הערים הנאשמים: אם באמת בג"ץ ידחה את הקץ בעקבות הצעת חוק ההשעיה, אפשר אולי לצפות מראשי הערים הנבחרים שישעו את עצמם עוד לפני תום הליכי החקיקה. אף שהליך כזה הוא אקסטריטוריאלי ללשון החוק כיום, נראה שאם ראשי הערים יתעקשו על השעיה עצמית, אפשר יהיה לסדר את זה. במצב הקיים זה יהיה הפתרון האידיאלי. אבל כבר הסכמנו שאנחנו לא בעולם אידיאלי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...