פרופיל: האיש שרוצה לרכוש את איי.די.בי
ניל בוש, ששואף להוריד את התאגיד מהמדף, הוא לא אחר מאחיו של נשיא ארה"ב לשעבר. האם האיש שנכשל בלא מעט מיזמים עסקיים מסוגל לקנות את איי.די.בי?

שווי הונו של ניל בוש לא ידוע. תחקיר באתר האינטרנט "סלון" מאוגוסט 2011 מצא שבשנים האחרונות ניל בוש הקים עשר חברות ביוסטון ובאוסטין, כולן פרטיות, רובן ללא אתרי אינטרנט. קשה לעקוב אחרי החברות שלו, נכתב בתחקיר, רובן חברות קטנות, אחת רשומה בכתובת לא קיימת, אחרת רשומה בביתו ביוסטון, טקסס, ואחת החברות, נקסוס אנרג'י, פועלת מחברת נפט של רוברט אנדרוז, בעלה לשעבר של מריה אנדרוז, אשתו השנייה של ניל בוש. את איי.די.בי למשל הוא מתכוון לרכוש באמצעות חברת "אמריקן פסיפיק אינטרנשיונל".
על אף החשאיות, התקשה ניל בוש להסתיר את כישלונותיו העסקיים. חלק מהמיזמים העסקיים שלו לא עלו יפה, בחלקם הוא היה הבעלים, באחרים היה שכיר. "כל מי שמעסיק את ניל בוש יחטוף כוויית חום, אבל מישהו צריך לעשות את זה", אמר בעבר ביל דניאלס, טייקון כבלים וחבר של ג'ורג' בוש האבא, שהעסיק את ניל בוש במשרה בכירה בחברת הכבלים שלו טראנסמדיה.
שם המשפחה שלו וחבריו של אביו הם אלה שהצילו לא אחת את עסקיו של ניל בוש. אמנם הוא שב וטוען שמשפחתו מעולם לא פילסה את דרכו בעולם העסקים, אולם היא נרתמה לעזרתו לא אחת. לאחרונה, כך נטען בתקשורת האמריקאית, אמו, ברברה בוש, הציעה עזרה לבתי ספר בטקסס שקלטו את נפגעי הסופה קתרינה וביקשה שירכשו את ערכות הלימוד "איגנייט" של פרויקט החינוך של ניל בוש.
אגב, שותפיו של ניל בוש באיגנייט - שיווק לומדות אינטראקטיביות חינוכיות, הם אנשי עסקים מכוויית, מסעודיה וממצרים. בעבר אנשי עסקים זרים שביקשו לרכוש חברות ישראליות נפסלו על ידי השב"כ בשל קשריהם במדינות ערב.
הקשרים של בוש עם ישראל מורכבים. לקראת הרכישה הפוטנציאלית של איי.די.בי הוא אמר שיש לו "הערכה רבה לישראל הן מבחינה ערכית והן מבחינה עסקית", והבטיח שהוא ומשפחתו "מוקירים את ישראל כשותפה ומרגישים אליה קשר חזק ובלתי שביר". מאידך לא תמיד הוא התלהב מישראל.
בניסיון לרכוש את אהדתם של אנשי עסקים סעודים, ניל בוש אמר בהרצאה בג'דה לפני שנים ספורות שהבעיה הערבית בארצות הברית נובעת מכך שהלובי ויחסי הציבור של הערבים אינם חזקים כמו אלה של הישראלים.

לפני ארבע שנים הוא שוב נתקל בסיטואציה לא נעימה עם חברה ישראלית כאשר ניסה לתווך בעסקה לקבלת זיכיון לעופרת ברזל בליבריה. הוא הגיע לליבריה עם קבוצת אנשי עסקים סינים בניסיון לקבל את הזיכיון, אך בסופו של המשא ומתן חברה ישראלית שפועלת מלונדון, אלנילטו מיינינג, זכתה בזיכיון.
"צריך להבין שלא מעט אנשי עסקים כאן בטקסס עושים עסקים עם מדינות ערביות ולכן לא יכולים להביע אהדה לישראל", אומר מיקי הרשקוביץ, מכר של משפחת בוש, בשיחת טלפון מביתו בטקסס. "מהיכרותי עם אביו של ניל, הוא מרוצה מכל עסקה של בנו בכל מדינה".
"ניל בוש הוא הדוגמה האחרונה למסורת ארוכה בחיים האמריקאים: קרוב המשפחה המביך של הנשיא", נכתב עליו ב"וושינגטון פוסט" לפני כעשר שנים. לא מעט רגעים מביכים הוא סיפק למשפחתו, אחד השיאים היה במרס 81', כשג'ון הינקלי ניסה לרצוח את הנשיא רונלד רייגן כדי להרשים את השחקנית ג'ודי פוסטר.
ניל בוש לא התרגש מהפרשה ולמחרת הזמין את אחיו של הינקלי, סקוט, איש עסקים בתחום האנרגיה, לארוחת ערב בביתו. "אני רוצה להיכנס לתחום ואני יכול ללמוד ממנו משהו", הסביר ניל בוש לעיתונאים.
הבית הלבן זעם, ג'ורג' בוש האב, שהיה סגן הנשיא, היה המום. לעיתונאים הוא אמר שהארוחה המתוכננת בוטלה. "הוא עדיין צעיר וחזק", נכתב ב"וושינגטון פוסט". "הקריירה המביכה שלו עדיין לא הסתיימה".
ניל מלון בוש, בן 58, נשוי בשנית ואב לשלושה, הוא הרביעי מתוך ששת ילדיהם של ג' ורג' וברברה בוש. הוא נקרא על שמו של ניל מלון, חבר קרוב של אביו שהיה מעסיקו הראשון בתחום האנרגיה. במשפחתו הוא מכונה "מר מושלם" בשל רצונו להשביע את רצון כולם.
קיטי קיילי לעומת זאת השוותה אותו בספרה לפרדו, הבן השני מבין ארבעת ילדיו של ויטו קורליאונה בספר הסנדק. כמו פרדו, היא כותבת, "ניל בוש הוא הבן הלא יוצלח, חלש, מתוק באופן מלאכותי ותלוי לעד בקשרים של המשפחה".
ילדותו עברה עליו בצל אביו שהיה פוליטיקאי ואיש עסקים טרוד. הוריו הרבו להשאיר את ילדיהם אצל קרובי משפחה, שכנים ושמרטפיות מזדמנות. "לפחות הם לא השאירו אותנו במלונה", התלוצץ ג'ב בוש, אחד האחים שהיה בעבר מושל מדינת פלורידה. כשהיה בן 11 אובחן כדיסלקטי ובבית הספר נחשב לתלמיד בינוני. הוא ניסה להתקבל לאוניברסיטה יוקרתית אך נדחה, בסופו של דבר למד באוניברסיטת טולן בניו אורלינס.
ב-1980 ניל בוש נישא לשרון סמית, מורה מניו המפשייר. הם עברו לדנוור ובמשפחת בוש קיוו שניל יתמודד על משרת מושל קולורדו, אולם שערורייה בבנק ההלוואה והחיסכון סילברדו סיכלה את האפשרות של ניל בוש להיכנס לפוליטיקה.
בוש היה דירקטור בבנק שהעניק במשך שלוש שנים סכום של למעלה ממאה מיליון דולר לביל וולטרס והלוואה קטנה יותר, רק 35 מיליון דולר לקנת גוד, שני אנשי עסקים מקומיים שסייעו לבוש במיזם כושל לחיפושי נפט, ג'י-אן-בי אקספלוריישן. החברה ניסתה לחפש נפט, אולם 26 קידוחים בארבע מדינות לא העלו דבר.
ב-88' הבנק קרס, שנתיים אחר כך הוגשה תביעה נגד מנהלי הבנק באשמת רשלנות שגרמה להפסד של מיליארד דולר למשלם המסים האמריקאי. בוש נדרש לשלם 50 אלף דולר ונאסר עליו לעסוק בעסקות בנקאיות. שלטי מחאה בוושינגטון תבעו לאסור את בוש. ניל בוש היה משוכנע שרודפים אחריו על לא עוול. הוא התראיין בהרחבה לכלי תקשורת אמריקאיים אף שבבית הלבן דרשו ממנו להצניע את חלקו בפרשה.
המשפחה כולה התגייסה לסייע לניל בוש. הוריו היו בטוחים שלולא שם משפחתו הוא היה מצליח להתחמק מהרדאר הציבורי. אביו, שחש ככל הנראה רגשי אשמה, הקצה לו חדר במשרדו ביוסטון. חבר של המשפחה, תומס לוד אשלי, סייע לו לממן את הוצאות המשפט.
בשנים הבאות נחלצו מכרים של המשפחה לסייע למיזמים כושלים של ניל בוש, והיו כמה כאלה. "יוזמותיו העסקיות של ניל בוש הן היסטוריה של התמוטטות ושריפה באורח מרהיב", נכתב ב"וושינגטון פוסט".
ב-89' לואיס מרקס, חבר של אביו ויורש של ענקית הצעצועים מרקס, הציע לניל בוש לנהל את חברת אייפקס אנרג'י לחיפושי גז. בוש קיבל 160 אלף דולר לשנה ואף מכר לחברה זיכיון לחיפוש גז בוויומינג ב-150 אלף דולר. הזיכיון התברר כחסר תועלת ואחרי שנתיים החברה קרסה. בדיקה של ועדת בית הנבחרים לעסקים קטנים לא מצאה פעילות לא חוקית או לא ראויה, אבל חשפה השקעה פדרלית בחברה בסכום של שני מיליון דולר לעומת 3,000 דולר שהשקיע היזם מכיסו.
ניל בוש לא נשאר מובטל. זמן קצר אחר כך הציע לו חבר נוסף של האב עבודה. ביל דניאלס, טייקון תקשורת, בעלים של חברת כבלים ותומך של בוש האב במסע הבחירות שלו, העסיק את ניל בוש בחברת הכבלים שלו, טרנס מדיה. בוש קיבל 60 אלף דולר לשנה, לא ברור מה נתן בתמורה.
"אני מחפש לו תואר", אמר אז דיק ברון, נשיא החברה, "באופן בסיסי הוא ילמד את העסק". אביו, כתבה קיילי בספרה "המשפחה", הנשיא בוש, הבין היטב איך העסק עובד ועל פי בקשתו של דניאלס התנגד לרגולציות בתחום הכבלים.
הצעות העבודה המשיכו לזרום. אחרי ארוחה עם נשיא סין, ג'יאנג דזה-מין, ניל בוש זכה למשרה מתגמלת בחברת גרייס סמיקונדקטור שבשליטת בנו של הנשיא, ג'יאנג מיאנחנג. הוא קיבל אופציות בחברה בסכום של שני מיליון דולר וכחבר במועצת המנהלים השתכר עשרת אלפים דולר על כל ישיבת הנהלה.
תחקיר באתר האינטרנט "סלון" טען שבוש נשכר לעבודה כדי לנסות ולשכנע את אחיו הנשיא לשנות את ההגבלות על מסחר בין ארצות הברית לתעשיית הסמיקונדקטורים הסינית.
קשריו של ניל בוש בסין ענפים. אחיו ואביו יצרו למעשה את התשתית. הם האמינו בחשיבות הקשר עם סין והיו מקורבים לראשי השלטון בסין, דודו פרסקוט בוש, היה אף חבר אישי של נשיא סין, ג'יאנג דזה-מין. לפני כמה חודשים ניל בוש מונה לדירקטור בחברת צ'יינה טימבר ריסורסס גרופ ששולטת על יערות בסין.
אני שוקל להצטרף למפלגה הקומוניסטית הסינית, הוא התלוצץ בשנה שעברה בכיתוב לתצלום שלו חובש כובע עם עיטור של כוכב אדום שפורסם ברשת הסינית "וויבו". 1,600 טוקבקיסטים הסתערו על התצלום בתוך שש שעות, רבים מהם לגלגו על הרעיון.
לבוש קשרים הדוקים גם עם אנשי עסקים במזרח התיכון. לפי ה"ביזנסוויק" הוא מקורב לנסיך הסעודי אלווליד בן טלאל ולאיש העסקים המצרי חמזה אל חולי שאף אירח את משפחת בוש בים האדום. ב-93' הוא הצטרף למסע בכוויית עם אביו. תחקיר ב"וושינגטון פוסט" חשף שהכווייתים קיבלו את הנשיא לשעבר ברוב כבוד והדר. עם תום הביקור ניל בוש נשאר במדינה וניסה לרקום עסקאות עם הממשלה הכווייתית. בסופו של דבר אף חוזה לא נחתם.
קשריו עם איש העסקים ג'מאל דניאל, מיליונר טקסני ממוצא סורי והבעלים של אתר האינטרנט "אל מוניטור", כה הדוקים עד שדניאל תיאר את עצמו בעבר כ"מממן של בוש". דניאל רכש לבוש בית סמוך למתחם של משפחת בוש בקניבנקרופט ב-380 אלף דולר, מימן טיול מפנק למשפחת בוש ביורודיסני בפריז, ומסיבה לבתו של בוש, לורן, בפריז. על מרפסת ביתו ביוסטון ניל בוש נישא לאשתו השנייה, מריה אנדרוז.
דניאל העסיק את בוש כיו"ר משותף של חברת קרסט תמורת 60 אלף דולר בשנה. "אני עונה לשיחות טלפון כשדניאל מתקשר ושואל בעצתי", הסביר בוש את מהות עבודתו בקרסט. הם עבדו ביחד בחברת ניו ברידג' סטרטג'יס שסייעה לאנשי עסקים אמריקאים לסגור עסקאות בעיראק, והיו דירקטורים בחברת סילבמאט השווייצרית שסיפקה ציוד לתעשיית האירוח ונקלעה לקשיים כלכליים.
דניאל, שעל פי מקור בתחקיר ב"פייננשל טיימס" משתמש בקשריו עם משפחת בוש כדי לחתום על עסקאות בכל רחבי העולם, הצטרף למיזם החינוכי של בוש "איגנייט". בסוף שנות ה-90 עבר בארצות הברית החוק "אף ילד לא יישאר מאחור". מתנגדי משפחת בוש טוענים שהחוק הבטיח שניל בוש לא יישאר מאחור.
זמן מה אחרי שהחוק עבר התחיל בוש לשווק תוכנות לימוד אינטרא קטיביות שנועדו לשפר את רמת התלמידים ולסייע להם לעבור את הבחינות הנדרשות על פי החוק. דניאל תרם למיזם 350 אלף דולר. בין השותפים באיגנייט גם הוריו של בוש ואנשי עסקים מכוויית, מצרים, איחוד האמירויות וסעודיה.
בוש אף נסע לרוסיה עם האוליגרך הרוסי בוריס ברזובסקי, שנפטר לפני חצי שנה, כדי לנסות לגייס אנשי עסקים רוסים למיזם. תחקיר של ה"לוס אנג'לס טיימס" גילה שחלק מהתוכנות נמכרו לבתי הספר ללא מכרז וחלק מבתי הספר קנו את התוכנות בתקציב שהעביר להם הממשל כדי לקדם את החוק.
"להשפעה פוליטית אין תפקיד בשגשוג של איגנייט", כתב בוש במייל ל"לוס אנג'לס טיימס" בתגובה לטענות שעלו בתחקיר.
בשנים האחרונות, מלבד השיווק של "איגנייט", בוש מנסה לתווך בעסקאות ענק בכל רחבי העולם. חלק מניסיונות התיווך נכשלו, בחלקן הוא הרוויח סכומים נאים. כך למשל האופוזיציה בטייוואן טענה שניל בוש קיבל מיליון דולר עבור תיווך בין נשיא טייוואן, צ'ין שואי-ביאן, לבין אנשי עסקים אמריקאים בניו יורק. בוש טען שהוא פגש את הנשיא אולם לא קיבל כסף עבור התיווך. ביאן, שמרצה עונש מאסר על עבירת שחיתות, ניסה לאחרונה להתאבד במחאה על הרשעתו.
בוש אף תיווך בין אנשי עסקים אמריקאים לבין נשיא טורקמניסטן, גורבנגולי ברדימוחמדוב, בניסיון להשיג זיכיון לחיפוש נפט בים הכספי. ניל בוש הביא איתו לפגישה מכתב מאחיו, הנשיא בוש, שאיחל בריאות והצלחה לשליט. על פי מסורת המזרח בטורקמניסטאן מקבלים אורחים בידיים פתוחות, נכתב בעיתון "ניוז סנטרל אסיה", אולם מומלץ לממשלה לשקול בזהירות עסקאות עם בוש.
"לא רק שהחברה שלו אינה ידועה, יש לו גם עבר של עסקאות שנויות במחלוקת". כישלון נוסף שנחתם על שמו היה לפני ארבע שנים. הוא ניסה להשיג זיכיון לחיפוש נפט בגאנה עבור חברת הנפט הסינית סינופק, אולם מאמציו לא נשאו פרי.

על איי.די.בי אחזקות (שחולשת על סלקום, אלרון, שופרסל, טלרד, נטוויז'ן, כלל ביטוח, כור ונכסים ובניין) הוא מתחרה ביחד עם אקסטרה הולדינג, חברת אחזקות אירופית, אדוארדו אלשטיין הארגנטינאי ואלכסנדר גרנובסקי ונוחי דנקנר. בוש כבר הודיע שיפקיד בימים הקרובים 20 מיליון דולר כדי להוכיח את רצינות כוונותיו. אם יזכה במכרז הוא מתכוון לייצא את הטכנולוגיות הישראליות לשוק הסיני, הוא שב ואומר בימים האחרונים.
אייל גבאי, המומחה הכלכלי מטעם בית המשפט בהליך המכירה של איי.די.בי, אומר: "הרבה מאוד כוחות מעורבים בתיק הזה, אחד הדברים שלומדים מתיק כזה הוא סבלנות".
אתה מכיר את ההיסטוריה העסקית של בוש?
"בשלב הזה הוא לא חייב לגלות לי את צפונותיו. עשרה ימים אחרי שהוא יגיש את ההצעה שלו אני אמסור לבית המשפט את חוות דעתי".
דגלאס וויד, חבר קרוב של משפחת בוש, שכותב בימים אלה ספר על קרובי המשפחה של נשיאי ארצות הברית, בטוח שהמשק הישראלי ירוויח מכניסתו של ניל בוש לחברת איי.די.בי. "ניל בוש שייך לצד הטוב של קרובי המשפחה", הוא אומר בשיחת טלפון מביתו בפרוור של וושינגטון הבירה, "היו אנשים כמו אחיו של ביל קלינטון, רוג'ר, שישב בכלא, ואחיו של הנשיא ג'ימי קרטר, בילי, שהיה מעורב בקשרים עם לוב.
אבל היו גם אחים אחרים כמו מילטון, אחיו של הנשיא דווייט אייזנהאואר, שהיה נשיא אוניברסיטת ג'ון הופקינס, או רוברט קנדי, אחיו של הנשיא ג'ון קנדי, שהיה שר המשפטים. לניל בוש יש חמלה, ראש פתוח, הוא אדם מרשים וצנוע והוא איש עסקים טוב".
חלק מעסקים שלו נכשלו.
"הוא יזם ולכל יזם יש כישלונות והצלחות. בכל מקרה אתם תוכלו להרוויח מהקשרים שלו. ילדים ואחים של נשיאי ארצות הברית הם אנשים מקושרים מאוד. הם יכולים להתקשר לכל פוליטיקאי, מנהיג, איש עסקים או איש אקדמיה בעולם. הגישה הזאת אמנם לא מבטיחה הצלחה עסקית, אבל היא מהווה יתרון ענק, במיוחד אם אתה יודע איך לדבר איתם, וניל בוש יודע לדבר".
בסביבתו של בוש דוחים את הטענות על עברו הכלכלי בעייתי. שם אומרים כי הוא מעורב בפיתוח עסקי בענפים שונים בהם: נדל"ן אנרגיה ועסקים בינלאומיים מזה שלושה עשורים.
"ב-20 השנים האחרונות בוש היה מעורב במגוון פעילויות פיתוח עסקי בינלאומי בדגש על פעילות בסין. עסקיו וסיבות אישיות הובילו לביקורים נוספים רבים בסין לאורך השנים. הוא עבד עם מספר רב של גופים ומגוון רחב של פרוייקטים בהם פיתוח נדל"ן, חלקי רכב, ייצור לוחות גבס, מחצבי ברזל, רכש נפט וייצור צבע", אומרים בסביבתו של ניל בוש. "כמו כן הוא משמש כחבר דירקטוריון ויושב ראש של חברות נדל"ן ונפט נוספות בארצות הברית וארגוני צדקה שונים".
דוברה של קבוצת בוש, איתי בן חורין, מסר בתגובה לכתבה: "למר בוש קריירה עסקית רצופה בהצלחות רבות. הוא מכהן כיו"ר ושותף במספר חברות המנהלות עסקאות במאות מיליוני דולרים בעיקר בתחומי האנרגיה והנדל"ן המניב באסיה ובארה"ב.
הפרשות המוזכרות בכתבה הן מלפני כ-30 שנה וגם הן נופחו בשל הרקע המשפחתי-פוליטי של משפחת בוש. בוש מוביל קבוצה עסקית רצינית ביותר אשר מתכוונת להביא את איי.די.בי לשיאים חדשים באמצעות סינרגיה גדולה בין ישראל, ארצות הברית ואסיה. ברור לנו שהמתחרים על איי.די.בי חוששים מכניסתה של קבוצת בוש למרוץ ונוח להם לזרוק בוץ.
לישראל יש אינטרס שקבוצות חזקות מבחינת משאבים ואפשרויות פיתוח ייכנסו לישראל וחבל שמעריב הלך שבי אחרי אותם בעלי אינטרס. בשולי הדברים נציין כי לא נשלחו אלינו שאלות מסודרות ועל כן תגובתנו היא כללית. הדבר החשוב ביותר הוא שקבוצת בוש תציע למחזיקי האג"ח את ההצעה הטובה ביותר, על פי המועד שיקבע בית המשפט".