הקואופרטיב הצרכני של תושבי מצפה רמון עובד

המונופול של "שופרסל" במצפה רמון נשבר באמצעות הקמת קואופרטיב "העגלה", שבו תושבי העיירה הם גם הבעלים וגם הלקוחות

יובל גורן | 22/9/2013 8:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שנתיים מיום הקמתו, קואופרטיב "העגלה" במצפה רמון - המרכול השכונתי המופעל בהתנדבות על ידי בעליו שהם גם מרבית לקוחותיו - עומד בפני שינוי דרמטי.
"מבחינתנו הלקוח צריך לשלם את המחיר הזול ביותר". סניף ''העגלה'' במצפה רמון צילום: עמר ברט
הקואופרטיב, שהוקם על מנת ליצור חלופה צרכנית הולמת לתושבים שבמשך שנים נאלצו להתמודד עם המונופול המקומי של סניף "שופרסל", עומד להתחיל לשלם משכורות לשלושה מהחברים בו, לנוכח הגידול המתמיד בפעילותו.

"העניין שלנו לא היה אף פעם עם 'שופרסל'", אומר עמר ברט, חבר תנועת "דרור ישראל" שפעיליה הקימו את הקואופרטיב.

"אני מאמין שכל רשת אחרת שהייתה מפעילה סופרמרקט שהוא היחיד ביישוב הייתה נוהגת כמוהם מבחינת המחירים הגבוהים, כי זו השיטה של הרשתות האלו - לתת את המחיר היקר ביותר שהבעלים מאמין שהלקוח יהיה מוכן לשלם. ההבדל הוא שמבחינתנו הלקוח צריך לשלם את המחיר הזול ביותר שניתן לספק לו כדי לאפשר למקום להמשיך לעבוד - וזה הבדל משמעותי".

ומסתבר שהרעיון הזה עובד - ואפילו עובד טוב. מה שהחל עם 11 חברים ששילמו כל אחד 250 שקלים כדי לפתוח מכולת קטנה שמכרה בעיקר מוצרים יבשים ("בהתחלה לא היה לנו מקרר"), צמח בהדרגה לכ-60 חברים בקואופרטיב. בהתאם לכך גם היצע המוצרים גדל ליותר מ-300, ולאחרונה אפילו נרכש מקרר שמאפשר למכור גם חלב ומוצריו השונים. בשר ומוצרים קפואים עדיין אין, אבל זה רק כי טרם נרכש המקרר המתאים לכך, ונראה שגם זה עניין של זמן.

"כשהתחלנו באו אלינו מ"שופרסל". אמרו שאין לנו סיכוי ושחבל על הזמן שלנו, אבל באותו זמן הם גם רשמו את המוצרים אצלנו ואת המחירים שלהם", מספר אחד מחברי הקואופרטיב. מדי חודש נדרש כל אחד מהחברים להתנדב למשך שעתיים בקופה, וכאמור המקום אינו מעסיק כלל עובדים בשכר.

אולם מצב זה מאפשר לפתוח את "העגלה" רק בין השעות שש לשמונה בערב ובימי שישי בבוקר. לכן, ובעקבות ההצלחה של היוזמה, הוחלט להרחיב את שעות הפעילות באמצעות תשלום שכר לשלושה עובדים.  
חלופה אמיתית

"יש משהו במודל של'העגלה' שמושך עוד ועוד אנשים להצטרף אלינו". חברי הקואופרטיב  צילום: עמר ברט
חברי תנועת "דרור ישראל", שיזמו את הקמת הקואופרטיב, מתגוררים במצפה רמון במסגרת של קיבוץ עירוני. במהלך תקופת פעילותה הצטרפו ל"עגלה" גם עשרות מתושביה הוותיקים של העיירה, והחלו לערוך במקום את הקניות שלהם באופן קבוע.

"יש לנו עולים חדשים מחבר העמים, תושבים מהגרעין המקורי של היישוב, דתיים, חילונים, בדואים שגרים באזור וגם חבר'ה מקהילת הכושים העבריים", מספר צור וילמן, חבר בקואופרטיב. "הבנו מהר מאוד שבניגוד לכל מיני קואופרטיבים אחרים שעושים את זה בעיקר בשביל התחושה הטובה, אם אנשים פה לא ירגישו שזה אמיתי ועונה על הצרכים שלהם זה יישאר משהו נישתי, ובשביל נישה הם לא יעזבו את"'שופרסל'".

לאחרונה החלו ראשי הקואופרטיב לקבל פניות של התעניינות מגופים ואזרחים ברחבי הארץ, שמבקשים לשמוע על הצלחתו של המיזם. הבוקר צפויים חבריו להשתתף בכינוס היסוד של'כנס מצפה רמון לקואופרציה', במהלכו יספרו על התנהלות המרכול השיתופי. לאחר שנתיים כבר ניתן לומר בוודאות כי המוסד החדש הביא לשינוי משמעותי עבור לא מעט מתושבי המועצה המקומית המרוחקת, ולא רק בכל הקשור ליוקר המחיה.

"יש משהו במודל של'העגלה' שמושך עוד ועוד אנשים להצטרף אלינו", אומר ברט, שלפני כשמונה שנים הגיע למצפה רמון כחייל בנח"ל, התאהב במקום והחליט להישאר. "מעבר להוזלת המחירים, עצם הרעיון שאתה נותן לאנשים להיות אחראים לעצמם ולהחלטות שמתקבלות, לבוא לאסיפות, לעבור על הנתונים הכלכליים - אלו הדברים שהאנשים התחברו אליהם".

הוא מספר כי באחת האסיפות עלה הצורך בעריכת מפגשים מעבר לשעות הפעילות, "אז התחלנו מסורת של ימי שני בערב עם קפה ובירה במחירים נמוכים. אני חושב ש-7.5 שקל לחצי ליטר בירה זה משהו שלא תצליח להשיג לא רק במצפה רמון, אלא כנראה בכל הארץ".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...