ההנחיה מתעכבת, הודעת בדיקת הסרטן לא נשלחת
מאות נשים עוברות בדיקת סרטן השד בלי להבין את תוצאות בדיקתן, ולמרות שפנייה בנושא הועברה לפני חודשיים למשרד הבריאות

"הממוגרפיה היא בדיקת הסקר היחידה שהיעילות שלה היא מעל כל ויכוח רפואי ומקובלת כבדיקת סקר שמצילה חיים. אם ייעשה השינוי שיאפשר להבחין בין מי שהממוגרפיה מתאימה לאבחן ומי שלא, אז היעילות שלה והמהימנות הסטטיסטית שלה יגדלו עד מאוד", אומרת אירית פנט יו"ר "אחת מתשע".
סרטן השד: רק 15% יודעות שהן נשאיות
"אנחנו מאוד מקווים שהדבר יקרה במהרה וביעילות, ובעיקר ייאכף כאשר יינתנו ההנחיות. חשוב לנו שהציבור יתרגל לקבל תשובה מלאה. זה יגרום לכל אישה שהבדיקה שלה לא שלמה לדעת שעליה לעבור בדיקות נוספות ולבקש אותן מהרופא. אישה לא תטעה לחשוב שהכל בסדר, אלא תמשיך הלאה לאולטרסאונד או לעוד בדיקות עד שתקבל תשובה מלאה", מוסיפה פנט.
"סרטן השד בא עם מתנה אחת והיא היתרון הגדול של הגילוי המוקדם", אומרת פנט. "גילוי מוקדם מהווה 90 אחוז מההחלמה. ישנן הרבה מחלות סרטן, אבל מעט מאוד שבהן הגילוי המוקדם הוא כל כך רלוונטי".
לאחר שפנט צפתה בהרצאה שעוסקת בחקיקה הקיימת בנושא זה בארה"ב, היא רצתה ליישם זאת גם בישראל. לכן פנתה למנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו והציעה לו לקדם בחקיקה ראשית או משנית את המהלך שבמסגרתו בכל סיכום כתוב הניתן למטופלת הרלוונטית אחרי בדיקת ממוגרפיה יצוין: "הממוגרפיה שביצעת מראה כי רקמת השד שלך צפופה.
רקמת שד צפופה עלולה למנוע איתור ממצאים על ידי הממוגרפיה שביצעת ועל כן אנו ממליצים לך להתייעץ עם הרופא באשר לאפשרויות הבדיקה המשלימה המתאימות לך. הודעה נשלחה גם לרופא המטפל". בתגובה השיב לה גמזו במכתב מסוף חודש יולי כי אינו זקוק לחקיקה, ומתוקף סמכותו יורה למכוני הממוגרפיה מה עליהם לעשות. כמו כן, הוא ציין כי יפנה למועצה הלאומית לדימות ולעמותה במועצה הלאומית לאונקולוגיה לקבל חוות דעת על הנושא. עם זאת, בפועל ההנחיה טרם ניתנה ולא ניכרת התקדמות בנושא.
בתוך כך, על שולחן הכנסת הונחה הצעת חוק של הח"כים גילה גמליאל, מיקי רוזנטל ויצחק כהן שנועדה להוסיף תיקון לחוק זכויות החולה שלפיו על מוסד רפואי להודיע למטופלת מה מצבה בהנחה שיש לה רקמה צפופה ומה ההשלכות לכך. 4,000 נשים מצטרפות מדי שנה לסטטיסטיקה של סרטן השד בישראל וקרוב ל-1,000 נפטרות מהמחלה. בין אלו מעל גיל 50 שנבדקות לאיתור המחלה ישנן 20 אחוז שחיות עם רקמת שד צפופה. בגילאים שבין 40 ל-50 ישנן 50 אחוז נשים עם רקמת שד צפופה.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי המפגש הבא של המועצה הלאומית יתקיים לאחר החגים, ובמסגרתו יידון גם נושא זה.