מקסיקו: פינוי אלים של הפגנת מורים

גז מדמיע, אלות וזרנוקי מים: ערב יום העצמאות - כך דיכאה ממשלת מקסיקו את מחאת המורים השובתים, שמתנגדים לרפורמה במערכת החינוך

גבי גולדמן | 15/9/2013 10:34 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לא כך קיווה הנשיא החדש, אנריקה פניה נייטו, לחגוג את יום העצמאות הראשון בכהונתו, אבל ההחלטה שלו לפנות בכוח אלפי מפגינים ממרכז הבירה היא שפגמה באווירה החגיגית, לקראת ציון 203 שנה לקבלת העצמאות מספרד.

- האם "אויב ההתיישבות" יחליף את לדור?
- נשיא הוועד האולימפי הנבחר מקדם חרם על ישראל

שוטרים נגד מורים בכיכר זוקטו במקסיקו סיטי
שוטרים נגד מורים בכיכר זוקטו במקסיקו סיטי צילום: איי.אף.פי
עם רימוני גז מדמיע וזרנוקי מים, כוחות משטרה ויחידות לפיזור הפגנות פיזרו בסוף השבוע את מה שנראה כהתנגדות החזקה ביותר עד כה שהציבו אזרחים בפני הנשיא החדש: הפגנת מחאה של מורים ומורות. זה שלושה שבועות הכיכר המרכזית במקסיקו סיטי, כיכר זוקטו, נכבשה למעשה על ידי המורים השובתים שביקשו למחות נגד הרפורמות שהנשיא פניה נייטו מתכנן במערכת החינוך. הצעותיו לרפורמה כוללות הכנסת הערכות למורים ופגיעה ביכולת של האיגודים המקצועיים להשפיע ולהגן על תנאי העבודה שלהם.

אחרי שהמורים צעדו ברחבי העיר, אחת מחמש הערים הגדולות בעולם, וחסמו אותה לא פחות מ-15 פעמים בחודשיים האחרונים, הנשיא פניה נייטו ביקש לפנות את הכיכר לקראת חגיגות העצמאות והמצעד הצבאי שצפויים להיערך היום ומחר. אחרי שהמורים, מתוגברים בקבוצות אחרות המוחות נגד הממשלה, סירבו להתפנות ואף הקימו מחסומים וחימשו את עצמם בצינורות ברזל, ניתנה ההוראה לפנות בכוח.

המורים היו מוכנים לקרב. חלקם נשאו אלות שלקצותיהן הודבקו סכינים ומסמרים, חלקם חסמו את דרכן של ניידות המשטרה בעזרת תאי שירותים ניידים שהושלכו לרוחב הכביש. אבל כוחות הביטחון גברו עליהם בתוך חצי שעה והשתלטו מחדש על הכיכר, ללא נפגעים. 31 בני אדם נעצרו, אף אחד מהם לא מורה אלא לרוב אנרכיסטים שהצטרפו למחאה.

מערכת החינוך המקסיקנית מדורגת בין הגרועות מבין מדינות ארגון ה-OECD, כאשר העלות שלה גבוהה מאוד לעומת ההישגים הנמוכים של התלמידים. הממשלה תולה את האשם בשליטה הכמעט מוחלטת של האיגודים המקצועיים במערכות איוש המורים, ובתופעות של שחיתות, מכירת משרות ואף העברה של משרות הוראה כבירושה. בעוד ארגון המורים הגדול במדינה תומך ברפורמות, באחיו הקטן ממנו מתנגדים להן בטענה שיפגעו יותר באזורים החלשים והעניים במדינה.

מחאת המורים היא רק הסמן הראשון בגל האופוזיציה שצפויה לאנריקה פניה נייטו, שנכנס לתפקידו לפני כעשרה חודשים. כוונותיו להעלות מסים בצורה חדה ולחלק את רווחי המדינה מנפט עם מספר מצומצם של חברות פרטיות כבר מעורר התנגדות, והשאלה במקסיקו כעת היא האם הדיכוי האלים של מחאת המורים מרמז על כוונות הממשלה כלפי המחאות הבאות שיגיעו.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אמריקה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק