המטרה של פוטין: הפסקת חימוש המורדים וסיום המלחמה בסוריה
בקרמלין רואים בהסכם המתגבש לפירוק משטר אסד מנשק כימי רק צעד ראשון, שיוביל לדעיכת האופוזיציה בסוריה ולסיום המשבר במדינה המשוסעת. השלב הבא בתוכנית של מוסקבה כולל פתרון למשבר הגרעין האיראני על בסיס מתווה דומה
-ואז הקצרנית העירה: "נראה שהמלחמה התחילה"
-סופה לנדבר נחתכה, נעלבה ועזבה ועידה
-תופעה: יהודים עולים להר הבית ומתפללים

זה אינו מקרי, אם כן, שבראיון לטלוויזיה הרוסית שהעניק אתמול (יום ה') אסד הוא הציב תנאים לאמריקאים בתמורה להעברת מצבורי הנשק שלו לפיקוח בינלאומי. הוא מרגיש שיש לו "גב" חזק ממוסקבה. אחד התנאים שהציב במפורש הוא הפסקה של "חימוש הטרוריסטים", ואולי הוא אכן מודע לסיכום מתגבש שכבר הושג בנושא זה.
במוסקבה טוענים כי ההסכם בסוגיית הנשק הכימי יכול להתניע מהלך שיוביל לסיום מלחמת האזרחים כולה, אם אכן יתממשו התנאים שיחלישו את המורדים עד שייאלצו להניח את נשקם.
הכוונה של הרוסים היא לנצל את ההסכם על מנת להגביר את המומנטום של אסד. אם כך יהיה, הרי שבאופן אירוני אסד יוכל לייחס את הניצחון במלחמת האזרחים לשימוש שעשה בנשק הכימי.
הרוסים מקשרים בין כניסת פקחי האו"ם לסוריה, הצפויה במסגרת הפשרה עם ארה"ב, לבין ההיחלשות שהם צופים בעקבות כך בקרבות במדינה. הם אינם מפרטים כיצד הדברים קשורים אחד בשני, אולם יכול מאוד להיות שהדבר רומז לכוונה שלהם להרחיב את המנדט של הפקחים מעבר לנושא הנשק הכימי, ולדרוש מהם שימנעו העברת חימוש לאופוזיציה.
מה שברור כבר עתה הוא כי הרוסים חותרים להשגת התחייבות אמריקאית להפסקת חימושם ואימונם של המורדים - אם טרם קיבלו כבר התחייבות כזו מתחת לשולחן.
אולם במוסקבה לא מסתפקים בכך. שם מתכוונים לנצל את החולשה האמריקאית על מנת לדרוש מוושינגטון ללחוץ גם על בנות בריתה לחדול מחימוש המורדים. חלק מבנות הברית הללו, כגון קטאר וסעודיה, העבירו על פי דיווחים שונים חימוש לגורמים באופוזיציה, שגם האמריקאים מגדירים כבעלי קשרים לאל-קאעידה, ולכן ייתכן שרוסיה תזכה לשיתוף פעולה לגביהן.
לעומת זאת, טורקיה מעניקה סיוע לצבא סוריה החופשי, בו רואים האמריקאים גורם מתון, ולא בטוח שהיא תמהר להסכים לתנאי הרוסי בהקשר זה. הרוסים מבקשים לטעת את התחושה שאלו יהיו ההתחייבויות שינסו להוציא מהאמריקאים בימים הקרובים.
בתוכנית הגדולה של מוסקבה גם לאיראנים שמור מקום של כבוד. על רקע המסרים המתונים שיוצאים מההנהגה החדשה בטהרן, והדיווחים על תחילתה של הידברות בין אובמה לרוחאני, הרוסים רואים הזדמנות לפתרון משבר הגרעין.
לא מן הנמנע שכחלק מהעסקה עם האמריקאים, מוסקבה תתחייב לדרוש מאיראן להפסיק את מעורבותה העמוקה במלחמת האזרחים בסוריה, בתמורה להתחייבות אמריקאית לחדול מסיוע למורדים.
בירושלים שורר חוסר ודאות באשר לטיב העסקה המתגבשת בין וושינגטון למוסקבה, והשפעתה על מלחמת האזרחים בסוריה ועל האזור כולו. בדיונים שהתקיימו בימים האחרונים נשמעו הערכות סותרות, ובהן שהקמת מנגנון פיקוח בינלאומי על הנשק הכימי בסוריה עשוי דווקא לגרום לתגובה הפוכה, ולסבך עוד יותר את מלחמת האזרחים במדינה. על פי תפיסה זו, המוטיבציה של גורמים ג'יהאדיסטים לתקוף את הפקחים דווקא תגדל.
על כל פנים, במוסקבה טוענים שהסכמה בינלאומית לפיקוח על מצבורי הנשק הכימי בסוריה תסייע לאינטרסים של כל השחקנים באזור. דוח האו"ם שיתפרסם ביום שני, וצפוי להטיל את האחריות לשימוש בנשק כימי, גם אם באופן עקיף וזהיר ביותר, על אסד, כבר אינו באמת רלוונטי. המגעים הדיפלומטיים נמצאים בשלב כזה שקשה לראות כיצד האמריקאים חוזרים לאיום הצבאי, שמלכתחילה לא רצו לממש.
עבור הממשל בוושינגטון העסקה הרוסית תספק את הסולם הנחוץ כדי לרדת מעץ התקיפה, ולאפשר לאובמה להתמקד בנושאי פנים כפי שתמיד רצה. עבור איראן, העסקה תיצור קרקע נוחה להמשך המגעים עם ארה"ב. רוסיה עצמה, שהתמידה בנחישות בהגנתה על אסד גם כאשר ספגה ביקורת קשה בשל כך, תשקם את מעמדה הבינלאומי.