"הפקולטה לרפואת שיניים בי-ם בסכנת סגירה"

80 אחוז מהמרצים המועסקים ב"הדסה" עומדים בפני פיטורים, והסטודנטים חוששים. האוניברסיטה העברית: "השנה תיפתח כסדרה"

אבי יופה | 1/9/2013 21:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יותר ממאה מרצים, המועסקים במשרה חלקית בפקולטה לרפואת שיניים המופעלת במשותף על-ידי בית החולים הדסה בירושלים והאוניברסיטה העברית, עתידים לסיים את עבודתם ב-1 באוקטובר, במסגרת תכנית הקיצוצים של המוסד הרפואי.

"אם צריך, נשבית את הלימודים". הרמתי וקשלס צילום: יוסי אלוני
המרצים המפוטרים מהווים כ-80 אחוז מכוח ההדרכה של המקום, שמעסיק 164 מרצים בסך הכל. לדברי סטודנטים וגורמים בפקולטה, מדובר במהלך שלא יאפשר את פתיחת שנת הלימודים הקרובה.

בתי הספר היחידים שבהם ללמוד רפואת שיניים בישראל הם האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת תל אביב. מדובר במסלול שאורך שש שנים, כאשר בשלוש הראשונות לומד הסטודנט לימודי BA במדעי הרפואה.

שלוש השנים הנותרות כוללות הדרכה קלינית, שבמהלכן הסטודנטים מיישמים את מה שהם לומדים על מטופלים. כיום לומדים בפקולטה בירושלים כ-380 סטודנטים, שכ-250 מתוכם זקוקים למרצים שפוטרו לצורך לימודיהם.

המרצים המפוטרים הם רופאי שיניים ותיקים שמעבירים את ההדרכה הקלינית לסטודנטים ומלמדים אותם במסגרת ההתמחויות השונות. לאור ההתפתחות האחרונה,  תוהים כעת הסטודנטים מה יעלה בגורל לימודיהם.

"בגלל המשבר הגדול של הדסה, הסיפור של הפקולטה לרפואת שיניים נותר בצד", הסבירה מור הרמתי, סטודנטית בשנת לימודיה השישית בפקולטה, שהחליטה לחבור לחברתה לספסל הלימודים שיר קשלס על-מנת לנסות ולקבל תשובות באשר לעתיד האקדמי של המקום.

"אנחנו רוצים להבין האם אפשר להתחיל את השנה או לא. אם לא נקבל תגובה ראויה נצא להפגין, ואם צריך אפילו נשבית את הלימודים", הבהירה. "לא תהיה דרך אחרת להתחיל את שנת הלימודים. המשמעות המעשית של פיטורי אותם מרצים היא סגירה של בית הספר, חד משמעית. מוסד כזה לא יכול להתקיים בלי הכוח הזה של המורים".
100 אלף שקלים להכשרה

הפקולטה לרפואת שיניים בירושלים דורגה בעבר על ידי ועדה בינלאומית כאחת מעשר הטובות בעולם. היא נוסדה לפני 60 שנה, ובמסגרת הסכם סינוף שנחתם בין האוניברסיטה העברית לבין הדסה, נקבעו מטרות המוסד והמחויבות של כל אחד מהצדדים.

לפי ההסכם, האוניברסיטה היא האחראית על התחום הפרה-קליני שנלמד בשלוש השנים הראשונות. השנים הקליניות נקבעו תחת האחריות של הדסה, אלא שלפני 60 שנה כלל המחזור הראשון 12, תלמידים ואילו היום ישנם כבר 82.

יש לציין כי ההכשרה המעשית של רופא שיניים יקרה יותר מרופא רגיל, ובמשך שנים הסכום שהעניקה הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה לשני התחומים היה דומה. אולם, ועדה שקמה לפני כמה שנים בדקה ומצאה כי אכן יש להעלות את סכום ההכשרה הניתן לסטודנטים לרפואת שיניים ל-100 אלף שקל בשנה. גורמים בפקולטה מבהירים כי כיום עלות ההכשרה של סטודנט יקרה אף יותר, ונוצר פער בין ההכנסות להוצאות של הדסה.

 יו"ר ועדת רופאי השיניים של הדסה, ד"ר יעל חורי חדד, אומרת כי "אם הרופאים יפוטרו, לא תהיה הוראה ובית הספר ייסגר. אנחנו עושים את העבודה השחורה ואת הטוב ביותר שאפשר מבחינת מחקר והוראה קלינית, ובסוף משחקים משחקי כוחות על הגב שלנו".

אתמול הגיש ועד רופאי השיניים בקשה לצו מניעה נגד פיטורי הרופאים באמצעות משרד עורכי הדין של אורנה לין. טרם נקבע מועד לדיון.

מבית החולים הדסה נמסר בתגובה: "במסגרת תכנית ההבראה שלחה הנהלת הדסה מכתבים לשימוע לפני פיטורים לכ-100 רופאי שיניים שעבדו במשרות חלקיות, שאינם סגל אקדמי. למרביתם של הרופאים יש קליניקות פרטיות. הפיטורים נובעים כתוצאה מהפסקת הפעילות העסקית".

מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "האוניברסיטה ובית החולים הדסה מקיימים מזה שנים רבות שיתוף פעולה פורה במגוון תחומים כגון הוראה, מחקר, כוח אדם, תחזוקה וקרקעות. שנת הלימודים בפקולטה לרפואת שיניים ובפקולטה לרפואה תיפתח כסדרה".

מהמועצה להשכלה גבוהה נמסר: "הנושא הנדון הוא במסגרת ההסכמים בין המוסד לבית החולים".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...