הודעה לחובבי התמרים: החל הגדיד

הגדיד הראשון בעולם יצא לדרך במטעי התמרים של צפון ים המלח. ענף ייצוא התמרים בישראל מניב הכנסה שנתית של שבעים מיליון שקל

דליה מזורי | 7/8/2013 13:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הגדיד הראשון בעולם של תמרים לשנה זו החל השבוע במטעי התמרים של צפון ים המלח. במועצה האזורית מגילות, לאורך חופי ים-המלח, נטועים כ-60,000 עצי תמר מזנים שונים, בהם זן המג'הול המתוק, הנחשב למבוקש והמצליח ביותר בעולם. אותם מטעים מניבים רווחים נאים, והם מייצרים הכנסה של כ-70 מיליון שקל בשנה וזוכים להצלחה גם בקרב צרכנים ישראלים רבים.

- זינוק במחירי פירות וירקות עקב פערי תיווך
- פירות יבשים: האבטיחים לא עסיסיים השנה

מתוק ובריא. ממרח תמרים
מתוק ובריא. ממרח תמרים נאור רהב
העבודה סביב פרי התמר נמשכת למעשה כל השנה: באביב מתקיימים הדילולים וקשירת הקנות, והגדיד – קטיף התמרים עצמו - מתחיל בסוף יולי ונמשך עד סוף אוגוסט-תחילת ספטמבר. התמר הצהוב, ה'ברהי' הוא הראשון מבין הזנים לגדיד, המג'הול לעומתו נגדד באוגוסט וה'דקל נור' בספטמבר.

דרגות ההבשלה של התמר נקראות בוסר, בוחל וצמל. את הזנים הלחים (חיאני וברהי) גודדים בעודם בוסר. את הזנים לייבוש גודדים כאשר הפרי מתחיל להצמיל על העץ, וככל שמאחרים מקבלים פרי בעל איכות מעולה יותר. הפרי נאכל טרי או יבש, וכמו כן ניתן גם להכין ממנו מרקחות וממרחים, כשמהגזע אף מפיקים יין וסוכר תמרים.

בית האריזה שהוקם במועצה בשנות ה-90, אורז היום כ-1400 טון מג'הול, כ-1000 טון דקל נור וכ-250 טון ברהי. במקביל ומתוך ראיית הגידול בצרכי המים של התמרים (כ-200 ליטר ביום לעץ בקיץ), הוקם מפעל אגירת וטיהור מי קולחין בנחל אוג, המשמש כיום להשקיית מרבית התמרים בבקעת הירדן ובצפון ים המלח.

על פי נתוני משרד החקלאות ומועצת הצמחים נרשמה עלייה מרשימה של כ-20 אחוזים בהיקפי הייצוא של התמר הישראלי בשנת 2012. בשנת 2011 עמד הייצוא על 11,750 טון, ובשנת 2012 טיפס ל-14,500 טון, בהיקף כספי של כ-70 מיליון שקל, בעיקר מזן המג'הול.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים