אנחנו לא לומדים

האסון ההומניטרי הגדול ביותר במאה ה-21 מתנהל לנגד עינינו בסוריה. עוד כמה זמן ימשיך העולם לעצום עין אל מול הטבח המתרחש שם?

אחמט דבוטולו וזלטקו לגומדז'יז'ה | 6/8/2013 9:39 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
לפני 18 שנה בעיר ושמה סרברניצה, במזרח בוסניה הרצגובינה, העולם חזה בטבח של כמעט 8,000 גברים וילדים מוסלמים, ובגירוש של כמעט 30,000 נשים מאדמתן. סרברניצה הפכה מילה נרדפת לא רק למלחמת שלוש השנים ביוגוסלביה לשעבר, אלא גם לאחת משעותיה הרעות של האנושות.

- סוריה: מאה הרוגים למורדים בדמשק
- תעלומה בסוריה: מי הפציץ את מחסני הנשק בלטקיה

פיצוץ בסוריה
פיצוץ בסוריה צילום: איי.אפ.פי
שלא כמו אורגניזמים רבים, בני האדם מסוגלים ללמוד משגיאות. סרברניצה הייתה שגיאה טרגית עם שיעור גדול ללמוד ממנה. אבל 18 שנה אחרי הזוועות של סרברניצה והטראומה של בוסניה הרצגובינה, האסון ההומניטרי הנורא ביותר במאה ה-21 מתפתח בסוריה. בזמן אחר ובמקום אחר, אנחנו שוב רואים טרגדיה בקנה מידה המוני. אותו קנה מידה שגרם לעולם לתבוע את הביטוי "לעולם לא עוד", מתרחש שוב עכשיו.

אחרי שלוש שנים של מלחמה בבוסניה הרצגובינה מניין המתים עבר את ה-300,000, ומניין הפליטים הגיע ל - 1.3 מיליון . בסוריה נהרגו יותר מ-100,000 בני אדם מאז תחילת ההתקוממות העממית ב-2011, יותר מ-7 מיליון סורים נזקקים לסיוע הומניטרי, 4 מיליון נעקרו מבתיהם ו-1.4 מיליון פליטים מחפשים מקלט במדינות שכנות.

ב-1992 אנשים חפים מפשע נהרגו ברחוב ואסה מיסכינה בסרייבו בזמן שחיכו בתור ללחם. ב-2013 תושבים חפים מפשע של הערים חומס וחלב מהווים מטרה לאכזריות בזמן שהם מנסים לאפות לחם בבית. בבוסניה הרצגובינה אזרחים הותקפו עם נשק כבד וארטילריה. בסוריה יורים טילים בליסטיים על ריכוזי אוכלוסייה. וכבר אושר גם שהמשטר הסורי השתמש בנשק כימי נגד אזרחיו שלו.

נעימת הנושא המחליאה של המלחמה בבוסניה הרצגובינה הייתה טיהור אתני. בסוריה המשטר טבח במאות אזרחים, באכזריות וללא בושה, אל מול עיני העולם. למה הקהילה הגלובלית - קבוצה כה גדולה של אנשים הפועלים למען השלום והחמלה - מרשה לזה לקרות שוב? הדוקטרינה הבינלאומית של "אחריות להגן" נוצרה כתגובה לטרגדיה של בוסניה הרצגובינה.

אם האחריות להגן לא תקפה לגבי סוריה, אז לגבי מי כן? עוד כמה זמן תמשיך מועצת הביטחון של האו"ם להעלים עין בעוד טבח שכזה מתרחש? כמה זמן הקהילה הבינלאומית תעמוד מנגד בזמן שכ-5,000 סורים נהרגים מדי חודש בידי המשטר בדמשק? האם העולם מחכה לעוד התנצלות של מזכ"ל האו"ם על הימנעות מפעולה של הארגון לנוכח קטסטרופה מעשה ידי אדם - כמו שקרה בבוסניה הרצגובינה?

אנו בטוחים שהעם בסוריה ישחרר את עצמו, בסופו של דבר, מעולו של המשטר הזה. הרצון של העם תמיד מנצח. אחרי עשרות שנים של דיכוי, הם רוצים לחיות במדינה בה רצונם ייעשה, מדינה בה הריבונות שייכת לכלל האנשים שמבקשים להינות מערכים אוניברסליים כגון דמוקרטיה, זכויות אדם, שלטון החוק וממשל תקין, שעד כה נשללו מהם. הנשים והאנשים האמיצים בסוריה ייזכרו בזכות המאבק האצילי שלהם למען החזון הזה.

המאה ה-21 לא יכול להיות מקום לשלטון דיכוי אכזרי עם מנטליות של ימי הביניים. שני עשורים כמעט אחרי הזוועה בבוסניה הרצגובינה, האם המחיר על החירות צריך להיות כה גבוה? כשהדורות הבאים יביטו לאחור על המהפכה בסוריה, הם ישפטו את הפעולות של כל אינדיבידואל. הגיע הזמן שכל הסורים ושהקהילה הבינלאומית ייתפסו את מקומותיהם בצד הנכון של ההיסטוריה. אחרי הכל, ההיסטוריה תמשיך לחזור על עצמה אם אף אחד לא ילמד ממנה.

אחמד דבוטולו הוא שר החוץ של טורקיה, זלטקו לגומדז'יז'ה הוא סגן ראש הממשלה ושר החוץ של בוסניה הרצגובינה. המאמר פורסם לראשונה בוושינגטון פוסט
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

טור אורח

nrg מציע במה לכותבים אורחים על ענייני השעה

לכל הטורים של טור אורח

עוד ב''דעות''

פייסבוק