מבקר המדינה: המדינה הפקירה את החוק ביהודה ושומרון
"איש הישר בעיניו יעשה" – במילים אלו מגדיר מבקר המדינה את הנעשה באזור יהודה ושומרון. בדוח חריף במיוחד מציין המבקר עבירות תנועה ובנייה שלא נאכפות, מסירת שטחים ללא פיקוח ומכה של הברחת סחורות אסורות לתוך הקו הירוק
- עוד בדוח המבקר: משרד הביטחון הפנה תקציבים בחוסר שקיפות
המבקר הגיש הבוקר (יום ד') את דוח 63ב' לידי יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין וציין במפורש כי המצב בשטחים הוא אחד מהנושאים המרכזיים במסמך שערך. השופט בדימוס שפירא מתח ביקורת חריפה בדוח על התנהלות צה"ל וגורמים מנהלתיים אחרים בשטחי יהודה ושומרון, שלא עושים את המוטל עליהם.

במקביל, המבקר גילה כי מסמכי הרישוי של נהגים פלסטינים, הנמצאים בידי משטרת מחוז ש"י, אינם עדכניים, וזאת למרות שבידי המנהל האזרחי ישנם נתונים עדכניים שלא עברו הלאה בשל קצר בתקשורת בין הגופים.
השופט בדימוס שפירא כתב כי כוחות צה"ל שמגיעים לזירות אירוע, לעתים נוטלים פריטים מהמקום, עוד לפני הגעת כוחות המשטרה לשטח – מציאות המקשה על החקירה. לדברי המבקר, פעמים שמה שניטל אינו מגיע כלל אל המשטרה או שמגיע באיחור ניכר.

מבקר המדינה התייחס גם לאחריות המשטרה ויחידת הפיקוח במנהל האזרחי, שלדבריו מסרבים לטפל במישור הפלילי בעבירות של תכנון ובנייה ביהודה ושומרון - הן של פלסטינים והן של ישראלים - בטענה שהדבר לא באחריותם."אין באזור יהודה ושומרון גוף המופקד על חקירת עברות של תכנון ובנייה במישור הפלילי", כתב המבקר. "הדבר תורם להנצחת המצב הקיים של 'איש הישר בעיניו יעשה". עוד הוסיף שפירא כי גם עבירות של איכות סביבה אינן זוכות לאכיפה.
ממצאים חמורים נוספים עלו בהתנהלות יחידת הממונה על הרכוש הממשלתי והנטוש באזור יהודה ושומרון. לדברי המבקר, אדמות מדינה וכן אדמות נטושות ביהודה ושומרון שעליהן מופקד הממונה, ניתנו בלי פיקוח או חתימה על חוזי חכירה. כך, מתיישבים ובעלי עסקים ישראלים מחזיקים בנכסים נטושים פלסטינים מבלי ששילמו תמורת השימוש סך המצטבר לכ-50 מיליון שקל בשנה.
עניין נוסף שנותר ללא אכיפה הוא קידוחי מים באזור. המבקר מתח ביקורת על פגיעה רציפה בתשתית המים הישראלית בדרום הר חברון בעקבות קידוחים פלסטינים המגיעים לצינורות ההולכה.
בעניין הברחות סחורה אסורה משטחי יהודה ושומרון לשטחי ישראל קבע המבקר כי התוצרת החקלאית שנתפסה והושמדה במעברים בשנת 2011 היוותה רק כשלושה עד ארבעה אחוזים מסך התוצרת שהגיעה בסופו של דבר לתוך תחומי הקו הירוק.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "משימתו העיקרית של צה"ל באזור יהודה ושומרון הינה הגנה על התושבים ושמירת היציבות הביטחונית. בנוסף, על צה"ל מוטלת החובה לפעול לשמירה על הסדר הציבורי באזור, ובכלל זה האחריות הכוללת על אכיפת החוק.
"החובה לפעול לאכיפת החוק ביהודה ושומרון מוטמעת בקרב המפקדים והחיילים והטיפול בה נלמד ומתורגל טרם כניסת הכוחות לתעסוקה מבצעית בגזרה, בשיתוף פעולה עם משטרת ישראל ומשמר הגבול. אכיפה מוצלחת של החוק באזור יהודה ושומרון מחייבת הירתמות ושיתוף פעולה של כל גורמי אכיפת החוק ומשרדי הממשלה המקצועיים. צה"ל יפיק את הלקחים הדרושים מהדו"ח על מנת לממשם".
מהמשטרה נמסר כי "ככלל, האכיפה ביהודה ושומרון חלה על צה"ל, והמשטרה מסייעת ותמשיך לסייע לצבא בכל התחומים בהם יש לה נגיעה. ראוי להדגיש כי משטרת ישראל אינה נוהגת לפתוח בחקירה או להעמיד עבריינים לדין בתחום הגנת הסביבה, בניה בלתי חוקית ועבירות תכנון ובניה באיו"ש, כפי שאין היא נוהגת כך בישראל. בתחומים אלה סמכות החקירה וההעמדה לדין בישראל מסורה לגורמים מקצועיים, ובאיו"ש פועלים בתחומים אלה גורמים מקצועיים של המנהל האזרחי.
"לעומת זאת, משטרת ישראל מטפלת בסוגיית גניבת המים ונותנת מענה חקירתי לכל תלונה של גניבת מים וקידוח לא חוקי, לרבות פעילות משולבת וביצוע מעצרים. בנוגע לניהול תיקי תעבורה, נכון הוא כי תובעי תעבורה משטרתיים ימשיכו לנהל את התביעות בבתי המשפט הצבאיים".
