בגרות באזרחות, הסיפור האמיתי
בחיים האמיתים, אחרי שתלמידי י"ב יסיימו את הבגרות באזרחות, אף אחד לא ישאל אותם על "תג מחיר", "חוק המשילות" ואוהדי בית"ר
מחוץ לכיתה מורי האזרחות יסתובבו ללא מנוח, יכססו אצבעותיהם- "האם קלעתי במיקוד?", "האם הילדים הבינו את ההבדל בין הסבר, נמק, הצג והדגם?". התלמידים יחלו בעבודתם הסיזיפית בדרך אל הים, החופש והבקו"ם. העבודה הטכנית של שיבוץ חוברת ההכנה לטופס המבחן תארך כשעתיים, בהן יידרשו התלמידים לחשוב מעט ולכתוב הרבה.
אט-אט ייצאו התלמידים מהכיתה. על פניהם של חלק מהתלמידים יהיה נסוך חיוך של שביעות רצון, חלקם יצאו מהכיתה בפנים נפולות, יתחמקו ממבטו השואל של המורה וילכו הביתה, או לים, או לעבודה.

בקיאותו של התלמיד במקצוע האזרחות, בניגוד לחלק גדול מהמקצועות הבגרותיים, נבחנת ביום-יום הישראלי. גם אם הצלחנו בבגרות, ביישום המקצוע אנחנו נכשלים. מדינת ישראל מדשדשת במקומות לא מכובדים במבחני האזרחות הבינלאומיים- לא אלו הבוחנים בקיאותם של תלמידיה, אלא אלו הבוחנים את מעשיהם של מנהיגי המדינה.
מדד "אקונומיסט" לדמוקרטיה מדרג אותנו כבר שנים כ"דמוקרטיה פגומה" (כמו צרפת ואיטליה, אגב), מדד החירות העולמי של ארגון freedom house מעניק לנו את הציון הגבוה ביותר במדד החירויות הפוליטיות, אך באגף הזכויות האזרחיות הוא מעניק לנו ציון מעט נמוך יותר.
אין חולק על כך שמדינת ישראל מקיימת דמוקרטיה חזקה ויציבה תחת בלתי אפשריים כמעט-כיבוש חוצה דורות, אפיון לאומי ברור, מיעוט משאבים וסביבה עוינת. זה לא פשוט אך בכל זאת הגענו למרות הכול כמאמר השיר, וכמו כוורת גם אנחנו הגענו עד הלום כאשר ידינו נתונות בסד, גם אנחנו מסוגלים להופיע רק בישיבה, אבל מזמזמים את כל המילים, כאילו לא קרה כלום בין שנות השבעים העליזות לבין 2013, כאילו התמימות של כוורת של אז קשורה איכשהו למסחריות הבוטה והצינית של הקיץ הזה.
ובכל זאת, חשוב להציב בפני תלמידי י"ב שיישבו ביום חמישי אל מול הנייר הלבן גם כמה שאלות לא נעימות שלבטח לא ייכנסו אל טופס הבגרות, להלן:
1. הסבר כיצד מדינה הפועלת תחת מציאות של כיבוש בן 45 שנה נמנעת מהשחתת ערכים אוניברסאליים של שוויון זכויות וחירויות הפרט? הצג, הרחב ונמק, השתמש בנימוקיך במושגים "חוטובלי, דנון ובנט", "תג מחיר", "עצימת עיניים", "סיפוח זוחל", ו"למי אכפת, הם רק ערבים".
2. כיצד מדינה מרובת שסעים מצליחה לגרום לכך שזכויות המיעוט אינן נפגעות, אך גם לכך שמיעוטים מסוימים אינם פוגעים בזכויות הרוב? השתמש בנימוקיך במושג "הרב עובדיה ואלי ישי".
3. כיצד מדינה דמוקרטית עשויה להתמודד עם ביטויים גזעניים חריפים מפי נבחרי ציבור, חברי פרלמנט ושרים? טיפ קטן לתלמיד המתקשה, אל תלך לכיוון של מירי רגב. בטח לא אם אתה אתיופי בטעות.
4. האם במדינה דמוקרטית יכול לפעול במשך שנים ארגון גזעני אשר מסרב לקבל לשורותיו בני מיעוטים ואותו ארגון ייתמך פומבית על ידי ראשי ממשלה מכהנים? תוך כדי מענה על התשובה, השתמש במושג "לה פאמיליה". הקפד לעטות על פניך הבעה שלווה כאשר אתה נזכר בקדאייב וסדאייב.
5. הסבר כיצד במדינה דמוקרטית יכול להתקיים שלטון דתי מקביל למערכת האזרחית אשר קובע את גבולות זכויותיהם הבסיסיות ביותר של אזרחי המדינה, כמו למשל, את מי לאהוב, כיצד להאמין ולמי להינשא? אנא השתמש במושג "הרב מצגר". היזהר ממצב הפוך, לכאורה.
6. הסבר את השינויים במערכת היחסים בין הרשות המבצעת לבין הרשות המחוקקת בישראל, לפני יריב לוין ואחריו. אנא הימנע משימוש במילה "ויימאר", זה לא מכובד. כתוב במקום "משילות", אף אחד לא שואל שאלות על המילה הזו.
7. הסבר כיצד במדינה דמוקרטית יכולה ממשלה שלמה להעלים מאזרחיה גרעון תקציבי עצום במשך שנים מבלי לאבד את השלטון בבחירות ולמחרת הבחירות להמשיך באותה מדיניות כלכלית? השתמש במושגים שלמדת בכיתה כגון "ביבי מומחה לכלכלה", "יהיה בסדר" ו"יאיר הוא האלטרנטיבה".
בבחינת הבגרות הזו הייתי שמח להיבחן, אם מישהו רק היה נותן לי את התשובות. ובינתיים, תלמידי י"ב יסיימו את הבחינה ויקומו בבוקר שלאחריה לאותה מציאות, שבה האזרחות הטובה שלהם היא כלי שרת בידי מנהיגים שנכשלו, מכל בחינה, בכל בחינה. שיהיה להם בהצלחה.
גילוי נאות: הכותב סיים את לימודיו לתעודת הוראה באזרחות.