ישראל רוצה להיות מדינת אפרטהייד

אמירתו של נפתלי בנט ושל דוברים אחרים בליכוד חושפים שלממשלת ישראל אין שום תכניות שלום, והיא פועלת להרוס כל סיכוי להקמת מדינה פלסטינית

סאיב עריקאת | 18/6/2013 7:20 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
במהלך הימים האחרונים כמה גורמים ישראלים בכירים, כולל בנט, דנון, יעלון ואלקין, הבהירו שהם
לא תומכים בפתרון של שתי מדינות בין ישראל לפלסטין, ולא זו בלבד, אלא שהם התחייבו גם לפעול נגדו. מעשה זה כשלעצמו הוא רק בגדר אישור מחודש של הפלטפורמות הפוליטיות והאמונות הקיצוניות שלהם.

הצהרות כאלה מראות שהממשלה הישראלית לא מעוניינת בשלום. אף שמר אלקין אמר שמדובר ב"תגובה אישית", תירוץ כזה אינו יכול להתקבל מאדם שבפועל מנהל את משרד החוץ הישראלי.

מה ששמענו מאלקין עצמו, מבנט ומאחרים הוא פשוט הצהרה ישראלית רשמית על מותו של פתרון שתי המדינות. ממשלת ישראל מראה, בפשטות, שיש לה הרבה תוכניות מוכנות למלחמה, אבל אין לה עניין בתוכנית שלום.

הקפאת הבנייה בהתנחלויות היא קמפיין יחסי ציבור. בתים במעלה אדומים
הקפאת הבנייה בהתנחלויות היא קמפיין יחסי ציבור. בתים במעלה אדומים צילום ארכיון: פלאש 90
ממרום משרתו נתניהו אמור להשקיף בעונג על מה שקורה. אחרים מבטאים את הרגשות שלו. המטרה שלו, להרוס את הסיכוי לפתרון של שתי מדינות בגבולות 1967, מתממשת. המדיניות שנתניהו מקדם בשטח אינה מסייעת לשלום, אלא ההפך. היא כוללת פעילות התנחלות אגרסיבית, הריסת בתים, פינוי וביטול תעודות זהות.

זהו חלק מהתוכנית של ישראל להרוס כל אפשרות לקיום מדינה פלסטינית ריבונית על ידי סיפוח ושינוי הסטטוס קוו בירושלים, בבקעת הירדן ובאזורים נרחבים אחרים בשטחים הכבושים.

ארגון זכויות אדם ישראלי דיווח כי במהלך הרבע הראשון של 2013 ממשלת ישראל הגבירה את הבנייה בהתנחלויות ב-335 אחוזים בהשוואה לרבע האחרון של 2012. ההצגה שמעלים חלק מהמתנחלים לגבי "הקפאת ההתנחלויות" היא רק חלק מקמפיין יחסי ציבור, שנועד לצייר את ממשלת ישראל כנתונה תחת לחץ עממי להמשיך את תהליך הקולוניאליזציה. תחת "הקפאת התנחלויות" זו, לכאורה, ממשלת נתניהו מצליחה להמשיך את הבנייה בכל רחבי השטחים, כולל מסביב למזרח ירושלים הכבושה.
קריאות ריקות מתוכן

"תעודת הפטירה לפתרון שתי המדינות" ניתנה על ידי כמה אנשי ממשל ישראלים, במקביל לכך שמזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי עושה מאמצים ניכרים לחדש את המשא ומתן בין הצדדים. ממשלת ישראל מוכיחה פעם נוספת שהיא נחושה לגרום למאמצים של קרי להיכשל.

הקריאות של נתניהו לחידוש השיחות נחשפות כריקות מתוכן על רקע המדיניות ההרסנית של ישראל. ממשלת ישראל מוכנה להוציא לפועל קמפיין יחסי ציבור, אבל היא אינה רצינית ביחס לשלום. מבחינת התוכניות של ממשלת ישראל להנציח את הכיבוש ולשלול את זכויות הפלסטינים, המאמצים של קרי הם מכשול יותר מאשר הזדמנות.

פתרון שתי המדינות שממשלת ישראל דוחה הוא בעצמו פשרה כואבת שאש"ף קיבל כדי להגיע לשלום. משמעותו היא שבמרחב יהיו שתי מדינות דמוקרטיות וריבוניות על פי גבולות 1967, כלומר שישראל הריבונית תשלוט על 78 אחוזים מפלסטין ההיסטורית.

פשרה היסטורית כואבת זו התקבלה על ידי אש"ף כבר ב-1988, וישראל קידמה אותה "בברכה" על ידי הגדלה פי שלושה של מספר המתנחלים וההתנחלויות בתוך 25 שנים. זה גורם לרבים לתהות אם בכלל יש עוד סיכוי להגיע לפתרון של שתי מדינות.

אחרי שממשלת ישראל נחשפה שוב ליוזמת השלום הערבית ולמאמצים הבינלאומיים להציל את הסיכויים לשלום, היא החליטה לפנות לדרך החלופית, על ידי חידוש מחויבותה לקולוניאליזציה ולאפרטהייד.

ההצהרות והפעולות הישראליות הן עקביות וברורות: ישראל מכריזה על סוף החתירה לפתרון של שתי מדינות, ומתחילה קמפיין שנועד להפוך אותה באופן רשמי למדינת אפרטהייד.

בהקשר הזה אנחנו קוראים לקהילה הבינלאומית ולכל ישראלי המאמין ששלום וצדק הם אפשריים, לא ליפול במלכודת של אותן נוסחאות ישנות וכושלות. אנחנו זקוקים לפעולה ברורה כדי לדחוף את ישראל ליישום הסכמים קודמים ולציות לחוק הבינלאומי. ישנה דחיפות חדשה להתמודד עם המציאות ולהטיל סוף-סוף על ישראל את האחריות להרס הסיכויים לצדק ושלום. מה שממשלת ישראל מנסה לקדם - החלופה המיידית לפתרון שתי המדינות - לא נראה טוב לאף אחד.

הכותב הוא ראש צוות המשא ומתן של הרשות הפלסטינית

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

טור אורח

nrg מציע במה לכותבים אורחים על ענייני השעה

לכל הטורים של טור אורח

עוד ב''דעות''

פייסבוק